VATROGASNI JUBILEJ - 90 GODINA DVD VRBJE
[ # ]

VRBJE
Piše: Franjo Samardžić

Izuzetno svečano bilo je u Vrbju. Članovi DVD-a Vrbje i njegovi brojni gosti obilježili su hvale vrijednu obljetnicu. Rijetka su vatrogasna društva koja se, kao vrbjansko, može pohvaliti sa 90 godina postojanja i rada. Nisu zato izostala ni brojna priznanja i pohvale članovima društvo, ali i cijelom mjestu, na kontinuitetu u radu odTeodora Frickog, počasnog predsjednika HVZ-e i počasnog člana i predsjednika DVD Vrbje, zamjenika brodsko-posavskog župana Davora Vlaovića, općinskog načlenika Igora Jurišića, zapovjednika VZ BPŽ Stjepana Županića i direktora tvrtke „Vatropromet“ Nenada Radojčića. Za doprinos u razvoju vatrogastva u Vrbju i vatrogastva uopće od Teodora Frickog pohvaljeni su Općina Vrbje i Brodsko-posavska županija.

Image and video hosting by TinyPic

Predsjednik DVD-a Vrbje Stjepan Tomašić naprimao se brojnih čestitki i prigodnih poklona. Posebni gosti bili su Anđa i Josip Kulundžić, kumovi navalnog vatrogasnog vozila, koji su ovom prigodom društvu darivali kip Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Kip je u župnoj crkvi Sv. Josipa, nakon mise na kojoj su bili i vatrogaci, posvetio velečasni Željko Volarić. O povijesti DVD Vrbje nadahnuto je govorio prof. Ivan Slišurić, bivši dugogodišnji tajnik društva i nekadašnji učitelj u Vrbju. Izvješće o radu DVD-a Vrbje u proteklih 90 godina podnio je tajnik društva Stjepan Bratek.

- Ova proslava 90-te obljetnice osnivanja DVD-a Vrbje za našu okolinu, prijatelje vatrogastva, a još više za naše selo i članove ovog društva predstavlja radostan događaj, jer s ovom proslavom želimo pokazati još veću ljubav za ustrajan dugogodišnji rad društva. O radu društva u proteklih 90 godina prikazat ćemo u kraćim crtama razvitak društva od osnivanja do danas. Za vrijeme Prvog svjetskog rata 1914. godine na inicijativu naših seljana Rakonić Antuna i Kulundžić Mije, iz sredstava bivše zemljišne zajednice, nabavljena je ručna vatrogasna štrcaljka, koja i danas služi nama vatrogascima ne samo kao trofej i muzejska vrijednost, već kao praktični čuvar i stroj, koji su naši mještani pazili i njegovali. Usporedo s ratnom nevoljom i teškoćama, ova šprica nakon nabavljanja, nije se imala gdje spremiti jer spremišta u selu nije bilo. Tadašnji mjesni učitelj Ruper Vrbnik preuzeo je brigu za čuvanje i održavanje štrcaljke u školskim zgradama, gdje je bila smještena punih šest godina, sve do završetka Prvog svjetskog rata.

Image and video hosting by TinyPic

Nedugo iza toga, pristupa se organizaciji i pripremama za osnivanje vatrogasnog društva u selu. U mjesecu srpnju 1920. godine osnovan je Inicijativni odbor za osnivanje DVD-a Vrbje. Članovi su bili Jung Hinko, Gelenčir Josip, Dugalić Marin, Brdar Josip, Rakonić Mato, Rakonić Stjepan, Smoljanac Ivan, Smoljanac Stjepan, Aničić Antun, Čaić Mijo, Čaić Stjepan, Romić Stjepan i Petrović Antun. Na osnivačku Skupštinu pozvano je DVD Staro Petrovo Selo koje je izvelo javnu vježbu i sa svojom vatrogasnom glazbom uveličalo proslavu osnivanja društva. Nakon osnivanja DVD-a Vrbje odmah se pristupilo izgradnji malog vatrogasnog spremišta za šprice i ostale vatrogasne sprave. Prilozi su skupljani od mještana Sičica, Bodovaljaca i Vrbja. Kako se tada teško živjelo pomoć je zatražena od uspješnih trgovaca. Prikupljena su znatna sredstva.

Pet godina kasnije organizirana je veća akcija prikupljanja sredstava za gradnju Vatrogasnog doma, koji je izgrađen 1925. godine. Selo je pokazalo visoku svijest u davanju pomoći, a Šumarija Nova Gradiška dala je 4,5 prostorna metra građe. Izgradnjom doma društvo je bilo još aktivnije, povećao se broj članova i stekao veći ugled u selu i okolici. Neznatna sredstva u obliku pomoći dala je tadašnja općina u Rešetarima. Za špricu je nabavljena manja cisterna na kolima za prijevoz vode do požara.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Godine 1936. društvo je nabavilo vatrogasnu zastavu, koja se i danas nalazi pohranjena u spremištu, kao uspomena na protekla vremena. Došao je Drugi svjetski rat pun strahota i užasa nad našim narodom. Mladi članovi vatrogasci otjerani su od svojih kuća na ratišta, a nekoliko starijih članova, koji su ostali, nastojalo je sačuvati vatrogasnu imovinu sve do 1944. godine kada je iz društva odnijeta sva vatrogasna oprema. Nakon završetka rata pristupilo se obnovi vatrogastva, a Kotarski vatrogasni podsavez Nova Gradiška darovao je našem društvu sedam pari novih vatrogasnih uniformi, a opremu je društvo opet nabavljalo iz svojih sredstava.

Nabavljen je agregat “Savica” s kojim je kompletirana oprema. Godine 1969. društvo ostaje bez Vatrogasnog doma na čijem je mjestu izgrađen Društveni dom u kome društvo dobiva spremište i ostale prostorije. Tih godina počinje masovan odlazak mještana našeg sela u inozemstvo tako da društvo ostaje bez polovice članova. Pristupilo se upisu mladeži, a 1979. godine nabavlja se 25 svečanih odijela. Godine 1981. nabavljen je novi agregat “Rozenbauer” kapaciteta 800 litara vode u minuti, ostala oprema potrebna za gašenje požara i mrtvačka kolica. Željeli smo nabaviti kombi vozilo za prijevoz ljudi i opreme. To su bili samo snovi jer zbog nedostatka novca nismo ga uspjeli nabaviti. novagra.hr

16.08.2010. ...15:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters