"BEND 93" ZA VATRU I DUŠU
[ # ]

BEOGRAD

Svakog dana kaciga im je na glavi a glava u torbi. Od primljenog poziva do početka gašenja požara beogradskim vatrogascima treba samo osam minuta. Muzika kojom se neki od njih bave pomaže im da se oslobode stresa i da zadovoljstvo podjele sa drugima.

Image and video hosting by TinyPic

Najtopliji dio godine, najkritičniji je za pojavu šumskih požara. Uz nemar izletnika i vikendaša, vatrogasci u ovom periodu imaju najviše posla.Na listi Svjetske zdravstvene organizacije, uz policijske službenike i zatvorske čuvare, bave se najstresnijim poslom. Međutim, beogradski vatrogasci znaju kako da se oslobađaju stresa - uz muziku.

Za njihovu grupu, a kako bi se drugačije zvala nego Bend 93, već se zna, iako još nisu svirali van brigade.U prosjeku, za osam minuta stižu na odredište. Kaciga na glavi, glava u torbi, i tako svakog radnog dana.Dok ih ne pozovu u pomoć, jedni igraju nogomet, drugi gledaju filmove, a treći, okupljeni u Bendu 93, sviraju za kolege, uglavnom rock.

Bas gitarista, Dragan Trnavac kaže da mu je žao što ne može dočarati kamerom koliko je posao vatrogasca težak, zato ga muzika, kao jedan vid umjetnosti, "ispunjava na sasvim jedan drugi način".Predrag Ćesarović, koji svira bas ili solo gitaru u grupi, objašnjava da koncerte spontano počinju repertoarom Partibrejkersa, ali da namjerno sviraju pesmu Čudna šuma od YU grupe, jer je to zbog šumskih požara.

Prvo vatrogasci, onda ostalo
Da bi vježbali u punom sastavu, druge kolege ih povremeno odmjenjuju. Muziku vole, ali članovi 93-ojke kažu da su na prvom mjestu vatrogasci, pa potom sve ostalo. Za razliku od ostalih muzičara, ne strahuju od ozljede ruku.Predrag Ćesarović iskreno priznaje da okolina više brine o njima nego oni sami , "ali sasvim dovoljno je da znamo da smo nekog spasili. I ja imam jednu misao uvijek na pameti. Ako spasim jedan život baveći se ovim poslom, ja mislim da se isplatilo", kaže on.

U više od 3.000 intervencija u Beogradu, samo od početka godine, spašeno je 296 ljudi, a tri vatrogasca lakše su ozljeđena. Članovi ovog neobičnog benda kažu da im je neobična popularnost koju su stekli u poslednjih mjesec dana.Do skoro nisu imali ni ime, a 93 su izabrali na brzinu i to zbog gostovanja na RTS-u.
rts


15.08.2010. ...09:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters