VATRA PROGUTALA PRVI KAT
[ # ]

SARAJEVO

U požaru koji je izbio na zgradi na Trgu Fra Grge Martića broj 2, kod Katedrale u centru Sarajeva, izgorio je gotovo cijeli prvi kat.Vatra je buknula u napuštenom prostoru u kojem se, kako su kazali stanari, redovno okupljaju narkomani.Pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, na čelu sa zapovjednikom Mahirom Halilovićem, na mjestu događaja našli su se četiri minute nakon dojave. Uz pomoć kolega iz dobrovoljnih vatrogasnih društava "Bjelave" i "Vratnik", ukupno sedam ekipa sa isto toliko vozila vatrenu stihiju pod kontrolu stavilo je za desetak minuta.

Ipak, i pored napora vatrogasaca, plamen je progutao gomile smeća i kompletnu stolariju u napuštenom prostoru, a oštećena je i fasada zgrade.Na prvom katu zgrade nalazi se i kancelarija Vijeća Europe, ali ona, prema onome što se moglo vidjeti, nije oštećena. Štete nije bilo ni na prostorijama Stranke za BiH smještenim na drugom katu.Vatrogasci su, po dolasku na mjesto događaja, dobili informaciju da se jedna žena navodno nalazi u prostoriji na drugom katu. Zbog toga su obili vrata, ali tu nisu zatekli nikoga.

Oko 1 sat iza ponoći tajnica Stranke za BiH otključala je blindirana vrata kako bi vatrogasci i policija obavili pregled kancelarija i uvjerili se da opasnosti od širenja vatre nema.S obzirom na to da su katovi dijeljeni betonskim pločama, to je spriječilo vatru da se širi dalje. Tako su ostali neoštećeni i banka i apoteka u prizemlju.Akciju vatrigasaca koji su savladavali ogromni plamen posmatrali su brojni sugrađani te stanari zgrade koja je gorjela. Jedan od njih, Fahrudin Mucić, istaknuo je kako stanari godinama upozoravaju nadležne na probleme koje imaju sa narkomanima koji se tu svakodnevno okupljaju.

-Nije nam jasno zbog čega taj prostor nikada nakon završetka rata nikome nije izdat. Stoji tu godinama napušten i devastiran, a mi narkomanima ne možemo zabraniti da tu ulaze kako hoće. Vjerovatno su oni uzrokovali ovaj požar - kaže Mucić. U MUP-u je rečeno kako nije bilo povrijeđenih, a uzrok požara i visina materijalne štete bit će poznati nakon očevida koji će biti obavljen . Dnevni avaz

19.09.2008. ...12:20 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters