POVIJEST VATROGASTVA U GRADU SPLITU
[ # ]

SPLIT

Početak organiziranog vatrogastva i službe zaštite od požara u Gradu Splitu datira još od davne 1883. kada je u tadašnjem Splitu koji je brojio 15.000 stanovnika, 17. lipnja osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo.To je ujedno bilo i prvo vatrogasno društvo u Dalmaciji koja je tada bila u sklopu Austro-ugarske monarhije,ali administrativno odijeljena od ostale Hrvatske. Nedugo zatim niču i ostala društva u Dubrovniku, Kotoru, Šibeniku, Trogiru, Sinju, Kninu i drugdje.

Profesionalna vatrogasna jedinica osnovana je 1. siječnja 1947. godine od članova dobrovoljnog vatrogasnog društva u Splitu pod rukovodstvom Vlade Trumbića, pod nazivom "VATROGASNA MILICIJA" umjesto stare stalne straže.Koncem 1952. godine postaje sastavnim dijelom PAZ-a (Protuavionske zaštite) kao stalna straža, ali neovisna od organizacije dobrovoljnog vatrogasnog društva, i postaju državni namještenici koji u slučaju požara prvi interveniraju, a ako je potrebna jača pomoć, tek onda dolaze dobrovoljni vatrogasci. Između obje organizacije postoji dobra koordinacija koja se zadržala i do danas.

Ovako započinje blog koji je otvorila tonka a u kojem ćete moći pročitati o splitskim profesionalnim vatrogascima , intervencijama,struci i praksi, školovanju vatrogasaca i obuka te vatrogasna vozila i oprema. Ovaj blog o splitskim vatrogascima možete pratiti na stranici jvpsplit.blog.hr

19.02.2008. ...18:06 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters