PREVRNULA SE DVA VAGONA SA PROPANOM
[ # ]

ZRENJANIN

Autor: Boris Vuković

Katastrofa je za malo izbjegnuta kad su se, oko 12 sati, prevrnula dva vagona sa propan-butanom na Zrenjaninskom putu. Srećom, nije došlo do curenja plina, ali je, ipak, oko sat vremena, koliko je trajala drama, vladao veliki strah da može doći do eksplozije.

Vlak koji je vukao kompoziciju od 15 vagona prevozio je iz Italije plin za firmu „Vital gas tehnology“ do njenog skladišta u Padinskoj skeli. Do nesreće je došlo na mjestu gde se križaju željeznički i cestovni promet. Taj dio pruge, inače, važi kao nesiguran i kritičan, pa je vlak tu prolazio minimalnom brzinom. Uprkos tome, uslijed velikog tereta drveni pragovi nisu izdržali i u trenutku prolaska osmog vagona došlo je do nesreće. Četiri vagona na začelju kompozicije su izletela iz šina i povukla sa sobom još dva, koja su se prevrnula.

- Čim smo stigli proverili smo da li curi plin. Srećom, cisterne su izdržale pad, pa je tragedija izbegnuta. Ipak, i dalje je postojao strah da će popustiti ventili koji su bili pod velikim pritiskom, ali nije došlo do toga . Dobro je da su se vagoni prevrnuli na meku zemlju, jer da su pali na beton ili kamen, situacija bi bila mnogo gora - priča vidno uzbuđeni vatrogasac Đuro Šušnjar.

Na lice mesta su došle četiri varogasna vozila, a put je u jednom trenutku bio potpuno blokiran. Svi prolaznici su izašli iz svojih vozila i posmatrali odvijanje ove drame sa bezbednog rastojanja. U svakom vagonu je bilo oko 45 tona plina, a pored mesta nezgode je velika trafo-stanica koja napaja strujom ovaj deo. Da je nekim slučajem, došlo do zapaljenja plina, posledice bi bile nezamislive. U blizini su i prehrambeni giganti „Imlek“ i „PKB“, pa bi eventualno zagađenje izazvalo i ekološku katastrofu.

- Nažalost, pruge su na sporednim kolosecima generalno loše, a istraga će pokazati zašto je voz ovolikog tereta usmeren na ovu trasu. Sreća je da nema povređenih, kao i da ne postoji opasnost zagađenja, tako da nam ovo može poslužiti kao velika opomena. Odmah ćemo uputiti apel Železnici Srbije da se sve pruge detaljno provere, jer možda sledeći put nećemo imati ovoliko sreće - izjavio je za „Blic“ Danilo Bašić, predsednik Opštine Palilula.

Kad je utvrđeno da opasnost ne postoji, najpre je sklonjen vagon koji je bio jednim delom na putu, i otežavao drumski saobraćaj. Zatim su se prevrnute cisterne morale isprazniti pre podizanja. Specijalne hermetičke pumpe su pretakale plin, a posle je celokupan voz prebačen u železničko stajalište u Ovči, radi daljih istraživanja.

Nije prvi slučaj
Ovo nije prvi slučaj izljetanja vlakova iz šina. Na ovoj relaciji, u blizini stajališta u Ovči u kolovozu prošle godine, izletio je vlak sa plinom. Za tu nezgodu, nadležni su takođe krivili lošu prugu, ali ni tad nije ništa urađeno.
- Najveću intervenciju do sada, ujedno i najtežu imali smo na glavnoj železničkoj stanici. Tada je došlo do izljetanja vlaka punog vinil kloridom. Vatrogasci su dva dana pretakali ovaj plin, koji je jako opasan ukoliko se izlije - prisjeća se vatrogasac Đura Šušnjar.

09.02.2008. ...15:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters