VIEGAS: VATROGASCI NA KORNATU STRADALI SU OD ERUPTIVNOG POŽARA
[ # ]

SPLIT

Jedan od najpoznatijih europskih stručnjaka za požare Portugalac Domingos Xavier Viegas posjetio je danas otok Kornat gdje je 30. kolovoza poginulo 12 vatrogasaca, a kad je, slijedeći liniju širenja požara, obišao i mjesto stradanja vatrogasca, izjavio je kako 95 posto smatra da se dogodio eruptivni požar.

- Po zapažanjima i istraživanjima mogu reći samo da imam dojam da su vatrogasci bili uhvaćeni u vatrenu stihiju koja se širila velikom brzinom. Vatra je vatrogascima došla odozgo, a oni su bili u kanjonu. Budući da se vatra jako brzo širila, bilo je nemoguće pobjeći, kazao je Domingos Xavier Viegas. VIDEO

Objasnio je kako eruptivni požar podrazumijeva ubrzanje intenziteta širenja vatre. Nije riječ o eksploziji, već procesu koji raste i pojačava se, a prate ga jak vjetar i buka, kazao je Viegas.Dodao je kako cijeli slučaj treba još istražiti te će cijela slika biti potpunija kada dobije dodatne informacije o konfiguraciji tla i biljnom pokrivaču, no nije isključio mogućnost da su eruptivnom požaru možda pridonijeli i neki drugi čimbenici.

- Kad se dobije više dokaza o terenu, provest ćemo i dodatna laboratorijska istraživanja, najavio je Viegas.

Ne želeći komentirati činjenicu da istraga o kornatskoj tragediji traje pet mjeseci, Viegas je istaknuo kako on na taj slučaj gleda sa znanstvenog gledišta te da ga zanimaju aspekti ponašanja požara. Naglasio je kako je riječ o složenom slučaju te podsjetio kako se slična tragedija dogodila u Španjolskoj 2005. i još uvijek nije rasvijetljena.

Kornat je danas posjetio i Alec Feldman iz Organizacije za upravljanje interventnim službama iz Engleske te predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske. S njima je na Kornatu bio i bivši županijski vatrogasni zapovjednik i osumnjičeni za kornatsku tragediju Dražen Slavica.

Predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković kazao je kako će Viegas i Feldman svojim saznanjima pomoći i ekspertnom timu koji je osnovalo Ministarstvo unutarnjih poslova u rasvjetljavanju istine o kornatskoj tragediji. Dodao je kako je Slavica kao tadašnji županijski vatrogasni zapovjednik odgovoran, ali ne i kriv za tragediju, kao što nije bio kriv i nijedan vatrogasac.

Viegas i Feldman u Hrvatskoj borave na poziv Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i sutra će u Splitu održati stručni seminar za profesionalne i dobrovoljne vatrogasce o eruptivnom požaru i zaštitnoj opremi vatrogasaca pri gašenju požara na otvorenom. Dnevnik.hr

05.02.2008. ...20:58 [ Komentari (2) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters