POŽAR U KUZMICI GASILA SU ISPRAVNA VOZILA: Pleternički vatrogasci demantiraju Požega.eu Portal
[ # ]

PLETERNICA

Obraćam se svima zbog određenih nedoumica koje se javljaju čitajući pojedine medijske napise, a vezano za požar obiteljske kuće u Kuzmici 18.02.2017. godine. Vatrogasci DVD Pleternica i JVP PSŽ su nakon uzbunjivanja u vrlo kratkom vremenu (2-3 minute) izišli s dva vatrogasna vozila (navalno i autocisterna). Došavši na mjesto događaja, uvidjeli su da zbog veličine požara treba prvo procijeniti situaciju i utvrditi odakle i na koji način gasiti. Za to je potrebno određeno vrijeme, a takav postupak je propisan taktičkim pristupom zbog opasnosti za same vatrogasce. Odmah se počelo s gašenjem sa snagama koje su pristigle (12 vatrogasaca), ali zbog veličine požara utvrđena je potreba za dodatnim snagama te su uzbunjeni DVD Jakšić i JVP Požega sa još četiri vozila i 20-ak vatrogasaca. U međuvremenu je došlo i treće vozilo DVD-a Pleternica, ali u stvari sve je to bilo pomalo uzaludno jer ovakav požar nije moguće vrlo brzo ugasiti što zbog građevinskog materijala koji je gorio, ali i situacije u kojoj je zatečen tako da nije bilo moguće ništa spasiti.

Svaki vatrogasac zna da požari imaju četiri faze tj. fazu nastanka, fazu razvoja, razbuktalu fazu i fazu gašenja. U ovom slučaju vatrogasci su pozvani u toj trećoj fazi gdje je osnovni zadatak štititi ono što još nije zahvaćeno požarom i paralelno gasiti postojeći požar. Unatoč velikoj opasnosti od urušavanja građevine, vatrogasci su pokušali ući u objekt unutarnjom navalom, izlažući svoje živote opasnosti od ozljeda, ali to nije bilo moguće. Dakle, postoje propisani postupci u vatrogasnoj službi koji se mora pridržavati, tako da izjave pojedinih očevidaca koji se ne razumiju dovoljno u vatrogasnu službu dolazi do krivih zaključaka. Neistinu je najlakše izjaviti anonimno tako da se ne može ni utvrditi tko ju je izrekao. Sve navode o neispravnoj opremi čvrsto odbacujem, spomenuta pumpa kao i sva vatrogasna oprema koja je bila s nama je u potpunosti ispravna, a to najbolje znaju i vatrogasci koji su bili na terenu.

Ali sada dolazimo do nečega što bi bilo daleko bolje u ovakvim situacijama. Nitko se nije zapitao zašto je došlo do ovako velikog požara i na kraju ovako velike štete i upravo ovaj događaj je mogao poslužiti kako primjer kako se ne smije postupiti ako nešto postane sumnjivo. Dakle, izbjegavanjem pozivanja vatrogasaca dođe do ovakvih tragedija, zato svi koji se nađu u sličnim situacijama neka ODMAH pozovu vatrogasce jer time spašavaju sebe i svoju imovinu, ali i vatrogascima olakšavaju posao. Nama je izuzetno žao što se sve ovako dogodilo i suosjećamo s vlasnikom, ali pokušali smo zaista sve što smo mogli.

Zato se ne ustručavajte zvati vatrogasce ako posumnjate na nešto, a medije molim da ukazuju na načine kako ispraviti ovakve situacije i uključe i vatrogasce da kažu svoje kada se ovakvo nešto dogodi (što su neki i učinili). Vezano u spomenute financije, želim naglasiti kako su sve zakonske obaveze koje Grad Pleternica ima prema dobrovoljnim vatrogasnim društvima, uključujući i DVD Pleternica uredno podmirene. Sukladno dogovoru, sredstva koja dobiju vatrogasna društva koriste se za operativno funkcioniranje pojedinog društva dok za sve ostale potrebe poput obnove, proširenja ili uređenja domova Grad izdvaja dodatna sredstva na stavci kapitalnih investicija. Na kraju, u svoje ime i u ime DVD-a Pleternica zahvaljujem svim vatrogascima koji su sudjelovali u ovoj akciji na trudu i požrtvovanosti.

Upravni odbor DVD Pleternica ….034 portal

Image and video hosting by TinyPic

22.02.2017. ...13:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ČLANOVI DVD-a PAUKOVEC IZABRALI SU NOVO RUKOVODSTVO
[ # ]

PAUKOVEC

Image and video hosting by TinyPic
Na nedavno održanoj 92. izbornoj skupštini, članovi DVD-a Paukovec izabrali su novo rukovodstvo. Tako je za predsjednika društva izabran Darijo Prelec, za potpredsjednika Danijel Kocek, zapovjednika Miroslav Lovreković, za tajnicu Marina Zdelar te za blagajnika Mladen Blažic. U članove upravnog odbora izabrani su Nikola Hasnek, Zvonko Olujić, Karla Zmiša i Ivica Pasinek. U zapovjedništvo su izabrani Miroslav Lovreković (zapovjednik), Saša Dilber (dozapovjednik), Željko Zmiša (dozapovjednik) Mihael Pavić i Damir Lovreković (spremištari). Za predsjednika nadzornog odbora izabran je Igor Bunčić, te Marijan Kolić i Darko Šarutančec za članove upravnog odbora. Na skupštini je prisustvovao velik broj vatrogasaca, uzvanika i gostiju iz 38 prijateljskih DVD-a, a iznesena su izvješća o radu društva, o financijskom poslovanju kao i izvješće nadzornog odbora. Predsjednik DVD-a Paukovec, Darijo Prelec zahvalio je svim gostima na dolasku i uručio zahvalnice, a predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava čestitali su mu i poželjeli sreću u daljnjem radu.….prigorje.hr

Image and video hosting by TinyPic


21.02.2017. ...15:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SE OKUPILI NA KUPU FRANJE MIKULINA
[ # ]

RIBNICA

Po treću godinu za redom Dobrovoljno vatrogasno društvo Ribnica organiziralo je Kup Franje Mikulina. Riječ je o natjecanju u brzom spajanju usisnog voda koji nosi ime nezaboravnog člana DVD-a Ribnica. Sjetivši se svog preminulog člana i prijatelja paralelno s održavanjem Kupa članovi DVD-a Ribnica položili su cvijeće i zapalili svijeće na vječnom počivalištu Franje Mikulina. Njemu u čast po 3. put je održan Kup na kojem se ove godine okupilo 55 vatrogasnih ekipa. Natjecanje je uz dobru organizaciju održano u dvorani OŠ Novo Čiče u subotu, 18. veljače. Na dvije staze izmjenjivale su se muške i ženske A i B ekipe, a najviše ih se okupilo u muškoj A kategoriji, čak njih 25. Najbolji među njima bili su članovi DVD-a Andrilovec, drugo mjesto osvojili su članovi DVD-a Deanovec, dok je ekipa Razljev 1 bila treća.
Image and video hosting by TinyPic
U muškoj B konkurenciji prvo mjesto osvojili su dečki iz DVD-a Leskovec, a domaće ekipe zauzele su drugo i treće mjesto, DVD Strmec Bukevski te DVD Novo Čiče. Među 16 ženskih A ekipa Buševčanke su bile najbolje i osvojile prvo mjesto, gošće iz DVD-a Zaprešić bile su druge, a bronca je pripala ekipi DVD-a Mičevec. U konkurenciji žena B slavile su „Španjolke“ iz DVD-a Turopolje, druge su bile gošće iz Leskovca, a treće je mjesto pripalo DVD-u Novoselec. Najbolje ekipe plasirale su se i u Superkup natjecanje u kojem je prijelazni pehar pripao muškoj ekipi DVD-a Andrilovec te ženskoj ekipi DVD-a Zaprešić.

- Zadovoljan sam natjecanjem i mogu pohvaliti sve naše članove koji su odradili veliki posao organizacije. Hvala i svim ekipama na dolasku i vjerujem da ćemo sljedeće godine biti još bolji, jer uvijek treba težiti boljem i uspješnijem – istaknuo je predsjednik DVD-a Ribnica Stjepan Vrban. Po prvi je puta održano i Silver natjecanje u kojem su članovi ekipa izvlačili pozicije u odjeljenju te su tako vatrogasci pokazali da se snalaze i u drugim ulogama vježbe. Među muškim ekipama u tome su najbolji bili DVD Razljev, a među ženskim ekipama to su bile Ribničanke koje su pokazale koliko su snalažljive.….vgdanas.hr

Image and video hosting by TinyPic

20.02.2017. ...20:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GODINA PROŠLA BEZ POŽARA
[ # ]

VELIKI GRĐEVAC

U Vatrogasnom domu održana je 19. veljače 2017. godine redovna izborna skupština DVD-a Veliki Grđevac. Mnogobrojne vatrogasce i goste pozdravio je domaćin predsjednik Marijan Petak. – Vatrogastvo na području Općine Veliki Grđevac postoji već duži niz godina, a 1992. godina spominje se kao godina osnutka. Nažalost nisu sačuvani dokumenti, ali vatrogastvo na području Velikog Grđevca nesumnjivo postoji i prije 1992 godine. U Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu postoji dokument odnosno Pravilo dobrovoljnog vatrogasnog društva Veliki Grđevac usvojen 1. siječnja 1901 godine.
Image and video hosting by TinyPic
Na izbornoj skupštini pored članova društva prisustvovali su predstavnici DVD-a naselja iz okolice: Pavlovac, Donja Kovačica, Dražica, Mala Pisanica, Gornja Kovačica i Zrinska, a stigli su i gosti iz Virovitičko Podravske županije, DVD-a Vukosavljevica, DVD-a Špišić Bukovica, DVD-a Turnašica, predstavnici Javne vatrogasne postrojbe iz Daruvara te osobe iz javnog i kulturnog života Županije Bjelovarsko-bilogorske.

Skupština je izabrala i novo rukovodstvo na razdoblje od četiri godine. Za predsjednika je ponovno izabran umirovljeni pripadnik ATJ Lučkog i zamjenik načelnika Općine Marijan Petak, a za njegova zamjenika Marijan Kovačević. Dužnost tajnika obavljat će Ivan Purgarić, a zapovjednika Božidar Gazdić sa zamjenikom Krunoslavom Kovačom. Za blagajnika je izabran Darko Horvat, a u Nadzorni odbor: predsjednik Mirko Kovačić i članovi Milan Kamber i P. Žunac. Tijekom 2016. godine nije zabilježen ni jedan požar u Velikom Grđevcu, uz želju svih nazočnih da bude što manje požara.….zvono.eu

Image and video hosting by TinyPic

...20:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD LUŽANI PROSLAVILO 85. OBLJETNICU POSTOJANJA I POHVALILO SE NOVIM VATROGASNIM VOZILOM
[ # ]

LUŽANI
Piše: Ivica Vlašić

Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Lužana u općini Oriovac, jučer je na zaista lijep način proslavilo 85. obljetnicu osnutka i djelovanja na plemenitoj zadaći: vatru gasi, brata spasi! Naime, pohvalili su se vatrogasnim vozilom, koje im je nabavila Općina Oriovac. No, iako nije riječ o novom vatrogasnom vozilu, nego rabljenom, ali u stanju kao da je novo. Radi se o vatrogasnom kamionu marke Renault 220 DCI, proizvedenom 2004. godine, s pogonom na sva četiri kotača, i spremnikom za vodu zapremine 2300 litara, za pjenilo zapremine 200 litara te integriranim sustavom za gašenje ugljičnim dioksidom što je jako rijetka i skupa oprema. Opremljen je i praktičnim ljestvama sastavljačama 4 x 2 metra, zračnim jastucima za podizanje tereta, izolacijskim aparatima za disanjem, motornom pilom, agregatom za struju, vitlom za vuču tereta. Kompletno terensko vozilo prilagodljivo za sve intervencije i u svim klimatskim uvjetima, najbolje za najmanje novca, vrijedno 422 tisuće kuna s PDV-om, a u Lužane je nedavno stiglo iz češkoga grada Jabloneca.

„Ovo je za nas velika stvar, ali o obaveza, i nadamo se da ćemo dokazati da ovo vatrogasno vozilo nije zalutalo i da ćemo njegovu nabavku opravdat i za vatrogasne vježbe, za preventivne aktivnosti ali i za intervencije za koje se nadam da ih neće biti puno. Želim izraziti veliku zahvalnost gospodinu načelniku općine Oriovac Antunu Pavetiću što nam je pomogao ovom iznimno vrijednom donaciom“, rekao je vatrogasni časnik Željko Pavloković, zapovjednik DVD-a Lužani koje okuplja 35 aktivnih vatrogasaca. A načelnik Antun Pavetić je pak izrazio veliko zadovoljstvo radom i opremljenošću sva četiri DVD-a Vatrogasne zajednice općine Oriovac: Lužani, Slavonski Kobaš, Živike-Pričac i stožernim u Oriovcu. „DVD Lužani zadnje tri godine nije imao ovakvo vatrogasno vozilo. Jedno, staro 30 godina koje je 'odslužilo' svoje, prodali su. Dvije protekle godine trajala je potraga za ovim vatrogasnim terencem kojega smo, eto našli, čak u Češkoj, ali nismo požalili jer je riječ o izvrsno očuvanom i kvalitetno opremljenom vozilu koje je prešlo samo 6 tisuća kilometara i staro je deset godina. Novac za njegovu nabavku planirali smo u općinskom proračunu kroz dvije godine. Pa, evo neka na dobro služi mještanima Lužana i općine Oriovac“, istaknuo je načelnik Pavetić.
Image and video hosting by TinyPic
Nema ni mjesec dana kako je općina Oriovac kupila i novo, doduše također rabljeno, pick up vatrogasno vozilo za brze intervencije, za potrebe DVD-a Slavonski Kobaš, a uskoro će biti riješena i nabavka jednog novog vatrogasnog kombija za DVD Živike-Pričac. Mora se dakle, priznati kako Općina Oriovac, zaista ulaže u razvoj dobrovoljnog vatrogastva na svom području. „Ovo će vatrogasno vozilo DVD-u Lužani uvelike olakšati rad. Oko njegove nabavke jako puno su nam pomogli članovi nama prijateljskog DVD-a iz Svete Nedelje i evo, nakon dvije godine traženja dobili smo zaista kvalitetno vozilo za malo novca. Nadam se da će nam poslužiti barem slijedećih 20 godina i jako sam ponosan na odluku koju je donio naš stručni tim“, naglasio je član tog tima, zamjenik zapovjednika DVD-a Lužani Matija Ervačinović.

Na prigodnoj svečanosti primopredaje ključeva i uz obred blagoslova novog vozila i svih lužanskih vatrogasaca koji je predvodio oriovački župnik vlč. Zdravko Radoš, okupili su se i predstavnici brojnih vatrogasnih društava s područja Brodsko posavske županije, kao i predstavnici županijske i općinske vatrogasne zajednice, te posebni gosti, članovi DVD-a Sveta Nedjelja iz Zagrebačke županije, koji u Lužane nisu došli praznih ruku. U nastavku je održana i godišnja izborna skupština, 85. po redu na kojoj je izvješće o radu u 2016. i plan za ovu godinu izložio predsjednik DVD-a Lužani Andrej Mličević. Potvrđeno je novo staro vodstvo i zapovjedništvo lužanskog DVD-a te su dodijeljena priznanja, plakete i povelje zahvalnosti svima koji su pomogli razvoju vatrogastva u Lužanima. Također, polaganjem vijenaca pred spomen obilježje u središtu sela, odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i pokojnim vatrogascima.….035 portal

Image and video hosting by TinyPic

...16:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZBORNA SKUPŠTINA DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUŠTVA VELIKA
[ # ]

VELIKA

Po 123. puta Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika održalo je godišnju skupštinu, a ova je bila izborna pa je izabrano čelništvo društva.

Nastavljamo suradnju s TZ Velike i udrugama na području naše općine kao napr. u organizaciji proslave Vincelova te manifestacije Najduži stol u Hrvata, i s KUD „Ivan Goran Kovačić“ pri manifestaciji Čuvajmo običaje zavičaja, s Motoklubom kod osiguranja moto kros utrka na Poljanicama, zatim veličke planinare pomažemo pri pohodu na Anđinu baraku i Veličkog cenera, s Udrugom dragovoljaca sudjelujemo u obilježavanju pada Vukovara paljenjem svijeća, zatim Boćarskom klubu smo pomogli u smještaju natjecatelja na turniru, osiguranje manifestacije Ljeto pod zvijezdama u organizaciji JU Park prirode Papuk na Starom gradu –kazala jer u izvješću o radu tajnica DVD Velika Zorica Adžić i dodala da su nabavili zapovjedno vozilo Nisann, a vozila Landrover i kombi Opel Vivaro smo, uz financijsku pomoć općine Velika prebacili u DVD Toranj i Trenkovo. Ponosni su što su formirali tim predavača koji čine školovani vatrogasni kadar i visokoobrazovani vatrogasni časnici, sve mahom članovi veličkog DVD-a koji su održali obuku za zvanje vatrogasac, vatrogasac 1.klase i vatrogasni dočasnik.

U 2016. godini operativni članovi društva su prošli obuke za zvanja i klase : vatrogasac(8 članova),vatrogasac I klase (6), vatrogasni dočasnik (3) i vatrogasni časnik I klase (1), a članovi su odradili specijalnosti za bolničara (8 članova), dišni aparati (5), tehničke intervencije(5), te akcidente(1).Od 112 članova DVD ima 38 operativnih,17 izvršujućih, 7 pričuvnih, 6 počasnih članova, te 44 pripadnika mladeži. -U prošloj godini odrađeno je više vatrogasnih vježbi, od kojih bih naglasila združenu vježbu VZ Požeštine u Kaptolu,te združenu vježbu VC Velika u Biškupcima, kao i niz vježbi našeg društva kao što su vježbe s tehničkim alatom, vježbe s dišnim aparatima i sl.- istakla je Z. Adžić. Potrebno je naglasiti da je redovno financiranje vatrogasnog centra Velika od strane općine Velika omogućilo nesmetan rad i aktivnosti ovom društvu.

Zabilježene su 33 vatrogasne intervencije i 76 ostalih događanja, od prijevoza vode, otvaranja stana i dr. Kompletirana je osobna i zaštitna oprema za 23 vatrogasaca, a skupna oprema se nabavlja sustavno i planski. Predsjednik DVD Velika Ante Adžić najavio je novi program rada i financijski plan kojim je predviđen nastavak plodnog rada, a oni su domaćini Susreta povelje zeleno-plavog prijateljstva ovog proljeća i jeseni u sklopu koje 20 godina surađuju vatrogasci više mjesta za kontinentalnog i jadranskog dijela naše zemlje. Ante Adžić ponovo je izabran za predsjednika, Mijo Dalić za zamjenika,Zorica Adžić za tajnicu,Dejan Matijević za zapovjednika, te Marko Šostić za zamjenika, a izabrani su Upravni i Nadzorni odbor. -Županija je osigurala sredstva za sve obljetnice u 2015. i 2016. godini, a dobrovoljno vatrogastvo im perspektivu jer se uključuje dosta mladih što treba sačuvati unatoč odlasku iz ovog kraja – kazao je u pozdravnoj riječi zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović. Rad skupštine pozdravili su Slavko Marinac,načelnik područnog ureda Uprave za spašavanje Požega, zatim Josip Ugrin, županijski vatrogasni zapovjednik, Zvonko Jurić, predsjednik VZ Požeštine i Tomislav Stokić,zapovjednik VZ Pakrac-Lipik.

-Ovo društvo zajedničkim radom postiže zavidne rezultate, a pred vatrogascima je velika odgovornost i obaveza- istakao je pozdravljajući rad DVD-a načelnik veličke općine Vlado Boban. Dodijeljena su brojna vatrogasna priznanja za 10,20 i 30 godina rada u vatrogastvu, zatim uvjerenja o završenoj obuci. Za 30 godina priznanje je dobio Josip Šostić Čombe, za 20 godina Zorica Adžić,Josip Kovačević, Matej Bošnjaković,Marko Šostić,Josip Štiglić i Drago Štokić. Posebne zahvalnice dobili su načelnik općine Vlado Boban i Dražen Krstanović, urednik portala pozega.eu za plodnu suradnju i uključivanje u akcije DVD-a, te počasni član Đuro Karlo Šurbek. Kroz druženje sudionika skupa nastupila je zabavna grupa „Prestige“ pod vodstvom Ivana Šalata.….požega.eu

Image and video hosting by TinyPic

12.02.2017. ...19:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POMOĆ NA TERENU: Vatrogasci dobili moderan dron koji jasno snima na 3 km
[ # ]

KARLOVAC

"Dron će moći snimiti situaciju i u realnom nam vremenu "pokazati" slike s terena; gdje se voda povlači, gdje je blizu kućama, kako bismo mogli kvalitetnije i brže djelovati", objasnio je Goran Franković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije

Čak 100.000 kuna vrijedna je oprema koju je nabavila Vatrogasna zajednica Karlovačke županije koja se sastoji od iznimno vrijednog drona i izdvojenog zapovjednog mjesta. Osim njih, u sustava spašavanja dron sada imaju vatrogasci i ogulinski HGSS. Ovakvu tehnologiju koriste policija, vojska, a riječ je o najmodernijem uređaju koji je od iznimnog značaja u gašenju požara, kod potrage za ljudima, u poplavama.

- Umjesto da naše ekipe za poplava odlaze po terenu, dron će moći snimiti situaciju i u realnom nam vremenu 'pokazati' slike s terena; gdje se voda povlači, gdje je blizu kućama, kako bismo mogli kvalitetnije i brže djelovati. U slučaju potraga za ljudima, također će biti od velike pomoći, jer može iz zraka 'pregledati' teren ali i kod gašenja požara, jer dron pokazuje gdje je temperatura više, odnosno niža, gdje vatra još nije ugašena, u kom se smjeru širi - pojasnio je Goran Franković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije. Dron može snimati jasne i kvalitetne snimke na udaljenosti od tri kilometra od mjesta s kojeg je poslan u izvidnicu, kažu iz tvrtke Digitalni tisak, Karlovac koji su ga nabavili, i bit će od velike pomoći vatrogascima na terenu.….lokalni večernji.hr

Image and video hosting by TinyPic

...08:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASAC OTIŠAO NA INTERVENCIJU, A KUĆI SE VRATIO S NOVOROĐENOM BEBOM
[ # ]

SOUTH CAROLINE

Marc Hadden iz američke savezne države Južna Karolina 2011. završio je na intervenciji koja mu je potpuno promijenila život. Njegovu vatrogasnu postrojbu nazvala je mlada žena koja se upravo počela porađati. Nije bilo vremena za vožnju do najbliže bolnice pa je Marc sve uzeo u svoje ruke i pomogao donijeti bebu na svijet. 'Taj dan nikad neću zaboraviti, njegov glas kad me nazvao s posla... Bio je izvan sebe od sreće. Tko još može reći da je porodio dijete, a uopće nije ni liječnik', rekla je Marcova supruga Beth. Tek rođene djevojčice biološka majka odmah se odrekla - odlučila ju je dati na posvajanje. 'Odmah smo znali da će biti naša. Ona je naš najveći blagoslov', rekli su supružnici, a prenosi The Mirror.
 photo Marc Hadden.jpg
Samo dva dana poslije sudbonosne intervencije vatrogasac Hadden potpisao je papire za posvajanje, a malena Grace, kako ju je novi otac nazvao, stigla je kući. Djevojčica danas ima pet godina i odrasta s dva starija brata, Willa i Parkera, koji je obožavaju. 'Grace je prava tatina curica, moja princeza, moja najbolja prijateljica. Imamo nevjerojatnu vezu, koju ne bih mijenjao ni za što na svijetu. Volim je kao da je moja jer ona to zapravo i jest. Spojila nas je sudbina i na tome sam beskrajno zahvalan', kaže ponosni tata Mark. Kad je pitaju o njezinu rođenju, Grace ponosno odgovara kako je svijet prvi put ugledala u očevu vatrogasnom kamionu. Haddenovi poslije rođenja sinova više nisu mogli imati djece, a oduvijek su maštali o kćeri. Njihova obitelj sad je, kažu, napokon potpuna.….jutarnji.hr

Image and video hosting by TinyPic

11.02.2017. ...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OBILJEŽEN DAN JEDINSTVENOG EUROPSKOG BROJA ZA HITNE SLUŽBE 112
[ # ]

ZAGREB

 photo Logo_EENA_20100929.jpg
U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje prigodnim programom za djecu danas je obilježen Dan europskog broja 112. Učenicima 2.c razreda Osnovne škole Ante Kovačića iz Zagreba održana je kratka edukacija iz područja civilne zaštite, na kojoj su upoznati s opasnostima kojima mogu biti izloženi u svom domu, školi ili na ulici, ulogom žurnih službi (vatrogasaca, policije, hitne medicinske pomoći, HGSS) te kako ispravno postupiti u tim slučajevima. Edukaciju su provodili djelatnici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb uz prisustvo jednog vatrogasca, pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa, pripadnika civilne zaštite te potražnih pasa. Djeca su posjetila Županijski centar 112 Zagreb i Državni centar zaštite i spašavanja, gdje im je ukratko prezentiran rad Centara. Broj 112 stekao je povjerenje hrvatskih građana i turista koji dolaze u Hrvatsku, o čemu svjedoči 1.600.368 poziva na broj 112 u 2016. godini, od kojih je 7.628 poziva bilo na stranim jezicima. ….pročitaj višeImage and video hosting by TinyPic

...13:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POSVEĆENO VOZILO I NOVOUREĐENI VATROGASNI DOM
[ # ]

RAKITJE
Piše / Foto: Damir Marenić
 photo P1100061.jpg
Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rakitje imali su razloga za slavlje , naime blagoslovilo se novouređeno vatrogasno vozilo za potrebe društva te obnovljeni vatrogasni dom. Pred uglednim gostima kao što su gradonačelnik Drago Prahin sa suradnicima , županijski vatrogasni zapovjednik Josip Novosel, predsjednik VZG-a Marijo Švigir, zapovjednik VZG-a Nevenko Čižmešija te delegacije društava članica Zajednica DVD-a Kerestinec, Strmec i Sveta Nedelja vozilo i vatrogasni dom blagoslovio je velečasni Drago Bubnjar. Nakon blagoslova gradonačelnik Prahin predao je ključeve zapovjedniku društva Ivanu Štimcu te uz pomoć predsjednice društva Petre Hus rezanjem vrpce otvorio prostorije vatrogasnog doma u koji je uloženo oko 450.000 kuna.
Image and video hosting by TinyPic
Vozilo iako nije novo, preuređeno je i obnovljeno u firmi Flammifer d.o.o. i sa time su rakičanski vatrogasci postali mobilniji za obavljanje zadataka u spašavanju čovjeka i njegove imovine. Prostorije su uređene kompletno od poda do plafona, uređen je tavanski prostor, središnje garaže te moderno uređena kuhinja. U znak zahvalnosti zapovjednik društva Ivan Štimac uručio je prigodne vatrogasne aparate renomirane firme Pastor sa logom DVD-a glavnom izvođaču radova, VZG-u Sveta Nedelja te gradu Sveta Nedelja. Na kraju upriličen je mali svečani domjenak.
 photo P1100054.jpg

Image and video hosting by TinyPic

...11:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA IZBORNA GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD-a SVETA HELENA
[ # ]

SVETA HELENA

U Vatrogasnom domu u križevačkom mjestu Sveta Helena, u petak je održana izborna skupština tamošnjeg Društva. Izvještaj o radu Upravnog odbora i zapovjedništva u 2016. godini podnijela je Sanela Stručić i spomenula kako je Društvo osnovano 1939. godine. – Uređenje krovišta Doma ostavljeno je za iduće razdoblje zbog nedovoljnih financijskih sredstava – istaknula je Sanela Stručić i dodala kako u DVD-u ima 40 muških članova iznad 18 godina, 10 ženskih članica, 16 članova mladeži, 10 veterana i 24 djece. Napomenula je kako DVD ima časnika I. klase, 4 dočasnika, vatrogasca I. klase i 48 ispitanih vatrogasaca.

Financijsko izvješće podnio je blagajnik Društva Stanislav Kramarić, a Franjo Švagelj podnio je izvješće Nadzornog odbora. Mihaela Stručić podnijela je izvješće verifikacijskog povjerenstva, a predsjednik Miroslav Stručić osvrnuo se na aktualnu problematiku i nedovoljnu financijsku situaciju u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Vatrogasnoj svečanosti nazočili su predstavnici gradske Vatrogasne zajednice, Grada Križevaca, Gradskog vijeća, Koprivničko-križevačke županije, DVD-ova i brojni gosti. Izvještaji za 2016., i plan rada za 2017. godinu usvojeni su jednoglasno, a izabrano je i novo vodstvo. Za predsjednika DVD-a Sveta Helena izabran je Zdenko Srbljinović, a novi Upravni odbor uz predsjednika čine dopredsjednica Martina Švagelj, tajnik Miroslav Stručić, blagajnik Stanislav Kramarić, zapovjednik Tomislav Stručić, zamjenik zapovjednika Davor Koprić, spremištar Krunoslav Stručić, voditeljica djece i mladeži Sanela Stručić i član Franjo Srbljinović.
Image and video hosting by TinyPic
Zapovjedništvo DVD-a čine zapovjednik Tomislav Stručić i zamjenik zapovjednika Davor Koprić. U Nadzorni odbor izabrani su predsjednik Josip Stručić i članovi Franjo Švagelj, Slobodan Stručić, Željko Kostibol i Ivica Švagelj. Na kraju Skupštine dodijeljene su diplome i priznanja članovima DVD-a Sveta Helena, a posebno priznanje primili su Stjepan Kemenović i Stjepan Švagelj za 60 godina aktivnog rada u Društvu i Marijan Stručić, Marijan Švagelj, Viktor Švagelj i Stjepan Vuk za 50 godina aktivnog rada u DVD-u Sveta Helena. Nakon svečanog dijela nastavljeno je druženje uz pjesmu i ples.….prigorski.hr

Image and video hosting by TinyPic

...09:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ISPRAVLJENA NEPRAVDA: JVP SINJ POSTALA 66. JVP U RH
[ # ]

SINJ

Napokon je ispravljena nepravda, JVP Sinj je uvrštena u financiranje iz decentraliziranih sredstava za vatrogastvo u iznosu 2.219.889.00 kuna godišnje.

Nezavisna lista Miro Bulj u Gradskom vijeću je prije četiri godine predložila osnivanje Javne vatrogasne postojbe Sinj. Gradsko vijeće Grada Sinja je to prihvatilo nakon nekoliko tematskih sjednica i burnih rasprava. Poslije višegodišnjeg bojkota sa svih razina da to pravo Sinj ostvari, Vlada RH je izglasala da decentralizirana sredstva idu JVP Sinj. Napokon je ispravljena nepravda. Javna vatrogasna postrojba Sinj je 66. postrojba koja će biti sufinancirana iz decentraliziranih sredstava za vatrogatsvo te će dobivati 2.219.889.00 kuna godišnje. Ovo je dokaz da se nepravda može ispravljati ako uložimo dovoljno truda i imamo dovoljno veliku želju.

Image and video hosting by TinyPic

...06:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

 • page counter

  Osim što uređujem ovaj blog sakupljam i vatrogasne predmete : ambleme, monografije, značke, medalje, vatrogasna filatelija, modeli vatrogasnih vozila i sl. Ukoliko imate volje za pomoć u popunjavanju moje kolekcije dobro došli ste. Moju kolekciju možete pogledati ….OVDJE

  Image and video hosting by TinyPic
  vijesti iz DUZS-a/klikni/  Image and video hosting by TinyPic

  Pierce CAFS. / klikni/

  Pierce CAFS.

  Pierce CAFS.

  zanima li vas nabavka rabljenog vatrogasnog vozila onda kliknite na :
  Pierce CAFS.
  vzo1993@gmail.com
  VATROGASNI VJESNIK
  ARHIVA
  / klikni /
  Pierce CAFS.
  Image and video hosting by TinyPic

  Pierce CAFS.
  Pravilnik o jedinstvenom obliku i kroju odore pripadnika vatrogasnih postrojbi te oznakama zvanja  Image and video hosting by TinyPic
  Image and video hosting by TinyPic
  …. PRIRUČNIK ZA NATJECANJA VATROGASACA U REPUBLICI HRVATSKOJ /2016/

  OŽUJAK 2017.

  1. TUROPOLJSKO VATROGASNA TRKA / 26.03.2017./
  Image and video hosting by TinyPic
  TUROPOLJE: Dobrovoljno vatrogasno društvo Turopolje poziva vas na 1.Turopoljsku vatrogasnu trku. Iako piše da ima kotizacije, DVD Turopolje od toga nema nikakve materijalne koristi - sve ide u fond nagrada, a sa ciljem promocije vatrogastva, odnosno sporta u cjelini.….RASPIS

  TRAVANJ 2017.

  MEĐUNARODNO NATJECANJE U SPAJANJU USISNIH VODOVA – VIII. MEMORIJAL MILANA PAŽIĆA / 02.04.2017./
  SVETI IVAN ZELINA: VZG Sv. I. Zelina organizira međunarodno vatrogasno natjecanje u spajanju usisnih vodova – Memorijal Milana Pažića – koji će se održati u u Sv. I. Zelini 02.04.2017.g. s početkom u 10.00 h (nedjelja) 5. Vatrogasni vikend u Zelini. Samo natjecanje izvodit će se u Sportskoj dvorani na dva tepiha, i to u kategorijama:
  MA
  MB /rođeni 1987.godine i stariji/
  ŽA
  ŽB / rođene 1987.godine i starije/
  Dokaz o godini rođenja za B ekipe su: osobna iskaznica, putovnica ili vatrogasna iskaznica. Natjecatelji su obvezni nastupiti u kompletnoj opremi za natjecanje: radna odora, radne cipele, kaciga, radni opasač i oznake natjecatelja. Ekipu sačinjava 6 članova i to: Z, S, V1, V2, C1 i C2 . Vježbe se izvode po pravilniku HVZ-a i CTIF-a. Napominjemo da za ovo natjecanje kotizacije nema.….RASPIS

  FIRE COMBAT - "ZELENI PLAMEN" / 02.04.2017./
   photo DVD SVETI IVAN ZELINA FIRE COMBAT ZELENI PLAMEN.jpg
  SVETI IVAN ZELINA: Natjecanje vatrogasnih grupa održati će se dana 02.04.2017. godine (nedjelja) ispred dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Ivan Zelina ,Bocakova 11,u Svetom Ivanu Zelini. 5. Vatrogasni vikend u Zelini. Natjecanje vatrogasnih grupa je natjecanje u savladavanju prepreka uz uporabu osnovnih operativno-taktičkih radnji i postupaka sukladno pravilniku o natjecanju vatrogasnih grupa. Na natjecanju mogu nastupiti svi vatrogasci, dobrovoljni i profesionalni, u kategorijama i klasama, kako je navedeno u pravilniku. Svaka ekipa mora doći sa vlastitom osobnom opremom ( vatrogasno odijelo, čizme, kaciga, rukavice, izolacijski aparat, alpinistički pojas). Natjecatelji su sa sobom dužni ponijeti osobnu iskaznicu ili vatrogasnu iskaznicu. Kotizacija za natjecanje iznosi 150 kuna (20 eura).….RASPIS

  SRPANJ 2017.

  “CTIF 2017” – Vatrogasna olimpijada CTIF-a u zemlji s najsnažnijim dobrovoljnim vatrogastvom na svijetu / 09.-16. 07.2017./
  Image and video hosting by TinyPic
  VILLACH: Naredna smotra uvježbanosti vatrogasaca iz cijele Europe u različitim natjecateljskim disciplinama biti će održana u austrijskom Villachu od 9. do 16. srpnja 2017. godine. Doista ne treba sumnjati kako će 16. Međunarodno natjecanje vatrogasaca i 21. Međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži CTIF-a biti organizirano na zavidnoj razini. Naime, opće je poznata činjenica kako austrijsko dobrovoljno vatrogastvo predstavlja impresivan sustav kakvom nema premca nigdje u svijetu. Ovih je dana domaćin objavio ažurirani program događanja u okviru tjedna punog adrenalina, navijanja za svoje favorite i naravno druženja s kolegama i prijateljima iz cijele Europe, ali i drugih kontinenata. Program događanja možete pogledati OVDJE


  Image and video hosting by TinyPic

  2016
  Raspored vatrogasnih natjecanja kup HVZ-a za 2016.godinu
  SENIORI / SENIORKE
  1. Kup Dalmacije: Trilj (25.04.2015.)
  2. Memorijal "Mirko Kolarić" Varaždin (04.06.2016.)
  3. Memorijal "S.Gjuro Deželić" Ivanić Grad (19.06.2016.)
  4. Kup Posavine: Desno Trebarjevo (27.08.2016.)
  5. Kup Grada Đakova (10.09.2016.)

  DJECA I MLADEŽ
  1. Memorijal "Stjepan Paša" Koprivnica (29.05.2016.)
  2. Kup Popovače "Antun Brlaković" (28.06.2016.)
  3. Memorijal "Jurica Botković", Kladare (21. 08.2016.)
  4. Kup VZG Čakovca, Čakovca (03.09. 2016.)  GODIŠNJE SKUPŠTINE 2017.

  18. 02. DVD PAUKOVEC / Zagrebačka /
  18. 02. DVD GRAČEC /Zagrebačka/
  18. 02. DVD VRBOVEC SMB. /Zagrebačka/
  18. 02. DVD PAVUČNJAK /Zagrebačka/
  18. 02. DVD LUŽANI /Brodsko-posavska/
  04. 03. DVD RAKITJE / Zagrebačka /
  11. 03. DVD KERESTINEC /Zagrebačka /
  25. 03. DVD SVETA NEDELJA / Zagrebačka /


  PROSLAVE I OBLJETNICE

  LIPANJ 2017.
  - DVD BOBOVEC
Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se

eXTReMe Tracker
free counters