GASE LI VATROGASCI SESVETSKO SAJMIŠTE?
[ # ]

SESVETE

Dvoznačnost ovog naslova proizlazi iz jučerašnjeg javnog izlaganja prijedloga novog Urbanističkog plana uređenja gospodarske zone Sesvete sjever u kojem se natura izgradnja javne vatrogasne postrojbe na dijelu sajmišta.

Iako sesvetski dobrovoljni vatrogasci sjajno obavljaju svoj posao zaštite i spašavanja, počevši od središnje postrojbe Sesvete, pa preko mnogih sesvetskih DVD-ova, činjenica je da ipak možda i propisi, ali i gradska intencija o zaštiti i spašavanju nalažu da na prostoru na kojem će vrlo skoro živjeti 100 tisuća stanovnika, treba jedna javna vatrogasna postrojba, odnosno ispostava zagrebačkog JVP-a. Naravno da nitko nema ništa protiv, no pitanje njena smještaja mora biti pomno odabrano iz dva razloga. Prvi i najvažniji jest da se pažljivo odabranom lokacijom omogući jednak vremenski dolazak na intervenciju na cjelokupnom području Sesveta, a drugi, da budućom izgradnjom kompleksa vatrogasne postaje, koja po najnovijim uvjetima mora imati površinu od jednog hektara (100 x 100 metara), svojim postavljanjem ne utječe negativno na druge javne sadržaje.

Grad Sesvetama nameće putem ovog plana da vatrogasna postaja mora biti na dijelu prostora dosadašnjeg sajmišta. Podsjetimo, svojedobno je sajmištu već oduzeto gotovo četvrtina površine za potrebe zimske službe, a sad se od ostatka namjerava oduzimati još četvrtina. Pri tom se zaboravlja da je Sesvetski sajam vjerojatno jedan od najpoznatijih i najvećih u državi, da ima dugogodišnju tradiciju, da je mnogo građana Sesveta, ali i s drugih područja naučilo posjećivati sajmište, te da to sajmište ima itekako dobru budućnost. Naravno, potrebna je temeljita rekonstrukcija sadašnjeg sustava i izgleda, te uređenje prakirališta, a za to treba prostora. Sajmište ne samo da stagnira, nego i raste, dakle ima potrebu proširenja, što je također u planu, kao i uvođenje nekih novih sadržaja, no o tom potom.

Izgradnjom vatrogasnih građevina uključivši i tornja od 25 metara, što je uvjet struke, na račun sajma, može se dogoditi da smanjenje prostora za sajmovanje počinje potiskivati i prodavače i kupce, te u budućnosti dovesti do propadanja tog ipak jednog od zaštitnih znakova našeg kraja. Također, bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi vatrogasci četvrtkom dopodne kroz svu tu gungulu hitali na intervenciju. Primjerice u neko sjeverno naselje. Preko pruge gotovo nemoguće, a kroz centar bolje da i ne pokušavaju. Preporuka nadležnima, u tom slučaju razmišljajte o kanaderu ili protupožarnom helikopteru. Jedino to u sadašnjoj situaciji ima smisla.

Dakle, niz je protuargumenata Sesvećana protiv smještaja vatrogasne postaje na prostor sajmišta. To su na sinoćnjem javnom izlaganju UPU-a iskazali predsjednik sesvetskog Vijeća Stjepan Kezerić, predsjednik udruge Zelene i plave Sesvete Anto Damjanović, njegov zamjenik Radoslav Dumančić, te još neki nazočni. Dumančić je predložio i zamjensku lokaciju, prostor bivše vojarne Šija vrh, a koji je sad potpuno devastiran, na taj se prostor ilegalno navažaju azbestne ploče, razni materijal, možda i opasni i doista je potreba uređenja tog prostora, a ova ideja bilo bi najelegantnije i najpraktičnije rješenje. Vlasnik tog prostora je MORH, a odbaco ga je kao nepotreban. S druge strane država ima namjeru u budućem prostoru negdašnjeg kompleksa Sljeme izgraditi policijsku postaju i općinski sud. U tom bi se smislu Grad i država mogli vrlo lako dogovoriti oko zemljišta. …. sesvete danas

Image and video hosting by TinyPic

08.05.2018. ...13:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

REKORDAN BROJ EKIPA NA KUPU TUROPOLJA
[ # ]

TUROPOLJE

Dobrovoljno vatrogasno društvo Turopolje 01. je svibnja 2018. godine, u Turopolju, organiziralo i održalo vatrogasno natjecanje za djecu od 6 do 12 godina starosti, odnosno za mladež od 12 do 16 godina starosti. Natjecanje iz godine u godinu bilježi sve veći broj natjecatelja, pa je tako ove godine dosegnuta rekordna brojka od ukupno 370 natjecatelja (37 natjecateljskih ekipa).
Image and video hosting by TinyPic
Najtrofejnije društvo bilo je DVD Ribnica, koje je osvojilo 4 pehara po kategorijama i prijelazni pehar, kao najbolja ekipa u kategoriji mladeži žene. DVD Buševec osvojilo je prijelazni pehar kao najbolja ekipa u kategoriji mladeži - muška, dok je prijelazni pehar u kategoriji djece - ženski i muški, osvojilo DVD Kuče.

Rezultati:

DJECA ŽENE
1. DVD Mraclin
2. DVD Novo Čiče
3. DVD Ribnica
4. DVD Staro Čiče
5. DVD Kuče
6. DVD Strmec Bukevski
7. DVD Kurilovec
8. DVD Šiljakovina

DJECA MUŠKA
01. DVD Kuče 1
02. DVD Ribnica
03. DVD Kosnica
04. DVD Kuče 2
05. DVD Velika Mlaka
06. DVD Staro Čiče
07. DVD Mraclin 1
08. DVD Turopolje 2
09. DVD Veleševec
10. DVD Trebovec
11. DVD Buševec
12. DVD Kurilovec
13. DVD Strmec Bukevski
14. DVD Čička Poljana
15. DVD Bobovec
16. DVD Leskovec
17. DVD Odranski Obrež
18. DVD Novo Čiče
19. DVD Turopolje 1

MLADEŽ ŽENE
1. DVD Ribnica
2. DVD Ježevo
3. DVD Kuče

MLADEŽ MUŠKA
1. DVD Buševec
2. DVD Ostrna
3. DVD Ribnica
4. DVD Strmec Bukevski
5. DVD Novo Čiče
6. DVD Staro Čiče
7. DVD Velika Mlaka

Image and video hosting by TinyPic


05.05.2018. ...20:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA VZG KRIŽEVACA
[ # ]

KRIŽEVCI

Vatrogasna zajednica Grada Križevaca održala je 72. redovnu izbornu-izvještajnu godišnju Skupštinu koju je otvorio predsjednik Zajednice Ivan Mužić.

Uvodno je pozdravio saborskog zastupnika Branka Hrga, predsjednika Gradskog vijeća Marka Katanovića, zamjenika križevačkog gradonačelnika Marija Martinčevića, gradskog pročelnika Mladena Tenodija, izaslanika predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Gorana Matoničkina, zapovjednika Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimira Habijana, pročelnika Državnog ureda za zaštitu i spašavanje Ivana Kramarića, inspektora za vatrogastvo Stjepana Lončara, direktora Vatroprometa Nenada Radojčića, delegaciju iz Slovenije, Vrbovca, Svetog Ivana Žabna, Bjelovara i Koprivnice.
Image and video hosting by TinyPic
Dragutin Hrg pozdravio je sve okupljene ispred DVD-a Đurđic istaknuvši kako tamošnje Društvo slavi devet desetljeća rada. -Društvo je u protekloj godini prema postignutim rezultatima najuspješnije Društvo na području Vatrogasne zajednice Grada Križevaca – istaknuo je Dragutin Hrg. Na Skupštini u Đurđicu podneseno je izvješće o radu u proteklih godinu dana. Predsjednik Ivan Mužić pojasnio je vatrogasnu strukturu i istaknuo kako je 12 posto stanovništva uključeno u vatrogastvo. Napomenuo je kako su članovi održavali sjednice, opremali dobrovoljna vatrogasna društva opremom, vršili preventivne obilaske, provodili osposobljavanja, organizirali vatrogasna natjecanja i brojne druge aktivnosti.

Na Skupštini je zapovjednik Ivan Matosvić podnio program rada za ovu godinu pa je tako u planu Vatrogasne zajednice održavati vježbe, redovne godišnje skupštine dobrovoljno vatrogasnih društava, pomagati dobrovoljno vatrogasnim društvima u obilježavanju jubilarnih obljetnica te im stalno pružati stručnu pomoć, provoditi preventivne mjere radi zaštite od požara, provoditi nadzor spaljivanja, organizirati seminare, tečajeve i ostalo. Sva izvješća, uključujući i izvješće Nadzornog odbora i financijsko izvješće usvojena su jednoglasno.

Pohvale Vatrogasnoj zajednici Grada Križevaca kao i želje za daljnji uspješni rad poželjeli su direktor tvrtke Vatropromet Nenad Radojčić, inspektor za vatrogastvo Stjepan Lončar, predstavnici Vatrogasnih zajednica Vrbovec, Koprivnica, Bjelovar, Sveti Ivan Žabno, Gasilske Zveze Žalec, zapovjednik JVP Križevci Ivan Matosović, predsjednik vatrogasne zajednice Goran Matoničkin, zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović, zamjenik križevačkog gradonačelnika Mario Martinčević i saborski zastupnik Branko Hrg.

Zapovjednik Zvonimir Habijan rekao je kako 132 DVD-ova djeluje na području Koprivničko-križevačke županije i osvrnuo se dislokacije koje su imali vatrogasci protekle godine na Jadranu i na najvažnije aktivnosti u protekloj godini. Predsjednik Goran Matoničkin izrazio je nadu kako vjeruje da će novi Zakon o vatrogastvu biti korektan i pozvao Branka Hrga da kaže u kojoj fazi je priprema zakona. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović izrazio je zadovoljstvo organiziranošću vatrogasaca, voljom i trudom kojom vatrogasci doprinose svojem mjestu i Gradu. -Pozivam vas da zajedno stvorimo atmosferu i krenemo prema zajedničkom cilju i da ravnomjerno razvijamo Križevce – istaknuo je Katanović.

Zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević uputio je zahvalu Vatrogasnoj zajednici Grada Križevaca i u ime gradonačelnika Marija Rajna na izvrsnoj suradnji napomenuvši kako će Grad i dalje pomagati vatrogascima. -Poruke koje šaljemo ne smiju završvati u domovima, već moraju završiti na višim razinama gdje se doonose odluke. Najvatrogasniji smo grad u Hrvatskoj i sukladno tome trebamo zauzeti stav – rekao je Martinčević i dodao kako je Grad osigurao više sredstava za vatrogastvo u ovoj godini. Na kraju obraćanja zamjenik gradonačelnika čestitao je DVD-u Đurđic na 90. rođendanu.

Saborski zastupnik Branko Hrg istaknuo je kako očekuje pomoć od vatrogasaca prilikom davanja prijedloga o novom Zakonu o vatrogastvu. -Često o vatrogastvu govorim u Saboru. Kad se donose zakoni “sudaraju” se profesionalno i dobrovoljno vatrogastvo. To mora biti jedno tijelo i zajednička priča, kao što je to u Križevcima. Postoji problem juga i sjevera. Oni nas ne razumiju, jer nemaju takav sustav kakav je ovdje u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Vatrogasci se trebaju organizirati i peticijama i potpisima trebaju tražiti ono što žele. Vjerujem da ćemo kategorizirati društva i da iako nemaju dovoljno opreme i liječničke preglede ostanu kroz vatrogastvo čuvati život na selu – istaknuo je Hrg.…. prigorski.hr

Image and video hosting by TinyPic

29.04.2018. ...10:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DAN POSLIJE DRAŽEN SLAVICA OTVORIO DUŠU
[ # ]

ŠIBENIK
Piše: Davorka Blažević
Foto: Luka Gerlanc/Hanza Media

Dražen Slavica otvorio dušu: Pukne čovjek poslije svega. Pa ja 11 godina dokazujem svoju nevinost. A mi ništa u ovoj državi ne želimo ni promijeniti ni popraviti...
Image and video hosting by TinyPic
Dražen Slavica (51), bivši šibenski županijski vatrogasni zapovjednik, nakon 11 godina suđenja ponovno je, na Županijskom sudu u Zadru, nepravomoćno oslobođen krivnje za kornatsku tragediju u kojoj je smrtno stradalo 12 vatrogasaca, a samo jedan, Frane Lučić, s teškim je ozljedama uspio preživjeti nezapamćenu vatrogasnu kalvariju. Sreli smo sa Slavicom dan poslije izricanja presude. Doima se smireno, koliko je to moguće nakon 11 godina suđenja u kojemu figurira kao jedini optuženi za smrt svojih kolega i prijatelja, i čini se da mu je pao težak kamen sa srca. Iako, kako i sam veli, još nije gotovo, još presuda nije pravomoćna, a i kad će, ne zna se…

I, kako je protekla prva noć nakon presude?
– Ma normalno. Nisam ja očekivao ništa drugo. Ovo je treći put da sam nepravomoćno oslobođen.
Zar nije drugi?
– Ne. Prvo je izvanraspravno vijeće Županijskog suda ukinulo optužnicu. Nakon tri godine provedeno je suđenje i prvostupanjski sam oslobođen. Da bi potom Vrhovni sud vratio postupak na početak. I to zbog čega? Zbog pogreške suda. Sad me Županijski sud u Zadru ponovno oslobađa, i ne znam na što se više Državno odvjetništvo može žaliti. Ono što je sudac Boris Radman apostrofirao u ovom postupku kao propuste, ja i moj tim smo, u prvih sedam dana nakon tragedije, sve to naveli u našem izvješću Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. I ukazali na odgovornost državne razine, problematizirali zašto nije bilo aviona, zašto nije došao helikopter koji je trebao doći… I od tada počinje moj progon.
Što vam je ipak tijekom ovih 11 godina bilo najteže?
– Jučerašnji dan.
Zašto? To ste sve već prošli…
– Ali stariji sam četiri godine, drugačije razmišljam, a i tu je sudska praksa koju svi vidimo. Uzmite slučaj Horvatinčić. Je li on bio osuđen i oslobođen od istog suca? Nema garancije za epilog. Možda će me država osuditi samo da ne plati odštetu prema meni. To čovjek više ne zna. Tako da mi je jučerašnji dan bio strašan, i koliko god sam bio tup, tijelo mi je igralo. Puno više i puno gore nego prvi put…
Da, ovaj put smo vidjeli i suze nakon izricanja presude…
– Pukne čovjek poslije svega. Pa ja 11 godina dokazujem svoju nevinost. A mi ništa u ovoj državi ne želimo ni promijeniti ni popraviti... A na temelju jučerašnje presude, koju je sudac tri sata obrazlagao, evidentno je da moramo promijeniti Zakon o vatrogastvu u Hrvatskoj.
Sudac je ovaj put apostrofirao i moguće odgovorne osobe za tragediju na Kornatu, štoviše, moglo bi se reći da je i sugerirao podnošenje kaznenih prijava protiv njih?
– A što je tužitelj na to odgovorio? Da je sudac izašao izvan sudske prakse. Ja sam u ovom postupku imao samo jednog svjedoka, a u prošlom postupku tri. Znači, dobivam predmet sa 170 svjedoka koji su u postupku protiv mene, iako ne mogu reći da su oni davali iskaze protiv mene, ali bili su svjedoci optužbe, a ja imam samo jednog svjedoka, Branka Šimaru, koji je bio u Vladinu povjerenstvu kao autor postojećeg Zakona o vatrogastvu i koordinator vatrogastva u Hrvatskoj. I on sam kaže – Bajić je došao potpisati optužnicu, Bajić je rekao: "Samo Slavica, a ostale stavite u ladicu." A to su i u policiji rekli, da su oni imali kaznene prijave protiv zapovjednika DVD-a, ali to je ostalo u ladici.
Jeste li tijekom ovih godina imali ikakav kontakt s članovima obitelji stradalih vatrogasaca, makar s nekima od njih?
– Ne. U prvom trenutku sam htio s njima kontaktirati, iznijeti im svoje viđenje tragedije, ali oni nisu htjeli. Negdje u pola prvog postupka pokazali su znakove da bi htjeli uspostaviti kontakt, ali ja sam tada rekao da nema smisla.
Ali možete razumjeti kako je njima teško i koliki su gubitak pretrpjeli…?
– Ne, ne mogu shvatiti kako im je. To može samo netko tko je doživio što i oni. Iskreno, možda bih bio i gori od njih da se meni to dogodilo.
Vi možete računati na satisfakciju kroz presudu, a oni nemaju nikakve šanse za satisfakciju. Nije se otkrila istina, niti je itko za tragediju odgovoran.
– Tu tezu o istini o kornatskoj tragediji ja bih malo demistificirao. Pitanje je što bi nas kao narod i njih kao obitelji stradalih zadovoljilo kao istina.
Zar teza o eruptivnom požaru nije odbačena, pa je poslije prevedena u izgaranje nehomogene plinske mase…?
– Hoćemo li je zvati ovako ili onako, nije važno, ali to je vrlo moguć uzrok tragedije. Oni su čak s 90 posto vjerojatnosti dokazali da se upravo to dogodilo.
Jeste li ovih godina doživljavali osudu sredine, dobacivanje pogrda na ulici, prijetnje, etiketiranja...?
– Ne, ništa posebno. Teže je bilo mojoj djeci.
U kojoj su vam dobi djeca danas?
– Kći danas ima 18 godina, a sin 15. Oni su odrasli s tim. Kad sam otišao prvi dan u pritvor, moja je supruga tog dana kćer odvela u prvi razred. A sad ona ima 18 godina. Najteže mi je kad dođem doma, a dijete te gleda i pita što se događa. Govoriš im da nisi kriv, ali oni kažu: "Kako to nisi kriv, a moraš opet u Zadar na sud?" Njihova je logika jednostavna: ako nisi kriv, zašto ti sude. Jučer je i meni i njima pao kamen sa srca. Kako su rasli, bio je sve veći plač kad bi došla plava kuverta za sud. Mislim da su oni više propatili nego ja, jer sam i zreliji i čvršći od njih, znam što sam radio, a uspio sam u onih prvih sedam dana izuzeti i dobar dio dokumentacije jer sam vidio kuda to ide. Kaznene odgovornosti nemam. Radio sam svoj posao po važećim zakonima.
Ali prihvaćate moralnu odgovornost?
– Naravno. Pa ja sam odmah dao ostavku na mjesto županijskog vatrogasnog zapovjednika iz moralnih razloga. I da nisam kazneno gonjen, ostao bih pri tome. To su moji ljudi, moji prijatelji, jedan mi je bio kum… I još živjeti u ovako maloj sredini s tom hipotekom. Vratiti se na posao, među kolege vatrogasce, s kojima i danas radim…
Znači, vratili ste se na posao. Kako to izgleda svih ovih godina?
– A kako? Potpuno sam marginaliziran. Ne radim ništa 11 godina. Ne dobivam nikakva zaduženja. A s kolegama? Pa tko mi se javi, javim se, tko se ne javi, ne javim se… Neki od njih rodbinski su vezani sa stradalima. Razumijem ih. Još uvijek ustajem ujutro i radoholičarski idem na posao. Ne mrzim taj posao unatoč svemu. Došao sam u vatrogastvo kao dijete, prošao sam sve razine u sustavu, nisam došao ni po kakvoj političkoj vezi. I zarekao sam se da ću odbaciti vatrogasnu odoru kad ja budem mislio da trebam. Tu sam možda pogriješio jer je obitelj zbog tog moga stava više propatila u svemu ovome. Bilo mi je, nakon godinu dana, ponuđeno da se premjestim u Zagreb, unutar sustava, ali nisam htio jer sam smatrao da bih time priznao svoju odgovornost. Ja sam častan građanin Republike Hrvatske i očekivao sam pravedno i pravično suđenje koje će biti u razumnom roku. A ne 11 godina. Ali ako će moje zatvaranje oživiti stradale, spreman sam na doživotni zatvor.
Kako to izgleda kad ujutro dođete na posao?
– Ništa, čitam novine. Zadnji zadatak sam dobio prije tri godine, a u 11 godina sam ih odradio pet. To je tako…
Zanimljivo je da ste jedini optuženi u cijelom lancu odgovornosti unutar sustava. Mislite li da će netko podići prijavu protiv odgovornih osoba iz vrha sustava, kako je to sudac Radman sugerirao?
– Ja neću. A vjerojatno ni drugi. Zašto to moji kolege ne naprave? Zašto mene ignoriraju? I sad slušam kako na televiziji govore o jednom zaposleniku Ministarstva znanosti da je uhljeb. Jesam li sada i ja uhljeb?
Namjeravate li do mirovine raditi u vatrogastvu?
– A gdje ću? Ne mogu ja uteć nigdi. Hoćete li me vi zaposliti u 51. godini? A i znam li ja više išta drugo raditi? Došao sam u vatrogastvo s 13 godina. Do prve oslobađajuće presude nisam ni kredit mogao dignuti u Hrvatskoj. Zbog hipoteke optužnice nitko mi ga nije htio dati. Nisam se imao kome, ni gdje okrenuti. Bio sam prisiljen raditi u vatrogasnoj postrojbi di sam radio i prije. Kad se tragedija dogodila, žena mi nije ni bila zaposlena. Morao sam prehraniti obitelj.
Jeste li imali potporu prijatelja, kolega…?
– Kompletno vatrogastvo stoji iza mene, ne mogu reći ni riječi. Da nije njih, ne znam kakav bi moj moral bio dosad, kako bih se s ovim nosio. Kad vidiš da ti ljudi koje ne poznaješ žele pomoći, da se okupljaju grupe vatrogasaca i idu u Međugorje i Mariju Bistricu na molitvu, šalju ti poruke ohrabrenja, da te zovu kolege vatrogasci iz Slovenije, BiH, da je vatrogastvo Europe uključeno u ovaj proces, odmah ti je lakše…
A čelnici Hrvatske vatrogasne zajednice, što je s njima?
– Ništa, svi su ostali na svojim radnim mjestima. Eno, Vuko je sada dobio nagradu za životno djelo. Što da vam kažem……. šibenski

Image and video hosting by TinyPic

...08:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZLATAN ĐURIN, STJEPAN CRNČIĆ I VALENT CEROVAC NAJSTARIJI SU VATROGASCI U DVD-u GLOGOVNICA
[ # ]

GLOGOVNICA

Na redovnoj skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva Glogovnica dodijeljene su zahvalnice za šest, ali i za sedam desetljeća aktivnog vatrogastva u Glogovnici.
Image and video hosting by TinyPic
Potpredsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Ivan Matosović rekao je kako vatrogastvo u Glogovnici ima dugu tradiciju. -Među njima su i vatrogasci s dugogodišnjim statusom i temeljem toga Hrvatska vatrogasna zajednica, a na temelju pravilnika o dodjeli vatrogasnih priznanja, odlikovanja, znamenja, povelja i plaketa dodjeljuje diplomu Valentu Cerovac i Stjepanu Crnčiću za 60 godina rada u DVD-u Glogovnica. Glogovnički vatrogasci imaju još starijeg vatrogasca. Za 7 desetljeća aktivnog rada u tamošnjem DVD-u diplomu je dobio Zlatan Đurin, a diplomu je primio njegov unuk koji je rekao kako je djed malo umoran i da svima upućuje pozdrave.…. prigorski.hr

Image and video hosting by TinyPic

27.04.2018. ...15:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DRAŽEN SLAVICA OSLOBOĐEN OPTUŽBI ZA KORNATSKU TRAGEDIJU
[ # ]

ZADAR

U ponovljenom postupku na Županijskom sudu u Zadru, vatrogasni zapovjednik iz Šibenika Dražen Slavica u petak je, po drugi put, nepravomoćno oslobođen krivnje za stradavanje vatrogasaca na otoku Kornatu 2007. godine.
Image and video hosting by TinyPic
Ničim nije dokazano da je počinio kazneno djelo koje mu se stavljalo na teret u optužnici, rekao je na početku obrazloženja presude predsjednik sudskog vijeća Boris Radman. Slavica je jedini optužen za stradanje 13 vatrogasaca, među kojima je, s teškim ozljedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog. U rujnu 2013., na zadarskom Županijskom sudu, nepravomoćno je oslobođen, ali je Vrhovni sud u travnju 2016. zbog formalnog propusta ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno suđenje koje je na Županijskom sudu u Zadru trajalo više od godinu i pol. Saslušani su novi svjedoci, a stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković novim su vještačenjem utvrdili da su vatrogasci stradali u požaru s eruptivnim efektom.…. N1

Image and video hosting by TinyPic

...13:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

 • website counter code

  Osim što uređujem ovaj blog sakupljam i vatrogasne predmete : ambleme, monografije, značke, medalje, vatrogasna filatelija, modeli vatrogasnih vozila i sl. Ukoliko imate volje za pomoć u popunjavanju moje kolekcije dobro došli ste. Moju kolekciju možete pogledati ….OVDJE

  Image and video hosting by TinyPic

  Image and video hosting by TinyPic
  HODOČAŠĆE VATROGASACA U SVETIŠTE MAJKE BOŽJE BISTRIČKE /27.05./.
  Hodočašće vatrogasaca u Svetište Majke Božje Bistričke održat će se 27. svibnja 2018. godine. Sukladno Programu rada i Planu prihoda i rashoda Hrvatske vatrogasne zajednice za 2018. godinu, vatrogasne zajednice županija / Grada Zagreba same snose troškove prehrane sudionika hodočašća. Slijedom toga, vatrogasne zajednice županija / Grada Zagreba dogovaraju prehranu ili u ugostiteljskim objektima u Mariji Bistrici ili u svojim županijama. Zbog organizacije mimohoda molimo da nam javite broj sudionika hodočašća do 21. svibnja 2018. Broj sudionika nije ograničen. Kontakt: Vedran Runjić, 01/3689-164, vedran.runjic@hvz.hr......RASPIS

  ODLUKA O MJERAMA ZAŠTITE OD POŽARA NA OTVORENIM PROSTORIMA.
  Zabranjeno je loženje vatre na svim otvorenim prostorima u razdoblju od 1. svibnja do 30. rujna. Loženje vatre u razdoblju od 1. listopada do 30. travnja može se obavljati ako je osoba prethodno obavijestila nadležnu vatrogasnu postaju. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn.

  Image and video hosting by TinyPic
  vijesti iz DUZS-a/klikni/

  NACIONALNA EVIDENCIJA NESTALIH OSOBA
  Pierce CAFS. / klikni/
  Pierce CAFS. / klikni/

  Pierce CAFS.

  Pierce CAFS.

  zanima li vas nabavka rabljenog vatrogasnog vozila onda kliknite na :
  Pierce CAFS.
  vzo1993@gmail.com
  VATROGASNI VJESNIK
  ARHIVA
  / klikni /
  Pierce CAFS.
  Image and video hosting by TinyPic

  Pierce CAFS.
  Pravilnik o jedinstvenom obliku i kroju odore pripadnika vatrogasnih postrojbi te oznakama zvanja  Image and video hosting by TinyPic
  Image and video hosting by TinyPic
  …. PRIRUČNIK ZA NATJECANJA VATROGASACA U REPUBLICI HRVATSKOJ /2018/

  …. PRAVILNIK O VATROGASNIM NATJECANJIMA 2018.

  Image and video hosting by TinyPic

  SVIBANJ 2018.

  Image and video hosting by TinyPic
  5. KUP POSAVINE GRADA VELIKA GORICA /27.05./
  ... RASPIS

  LIPANJ 2018.

  Image and video hosting by TinyPic
  8. KUP KURILOVCA i 6. MEMORIJAL IVAN VESELIĆ /02.06./
  ...RASPIS
  Image and video hosting by TinyPic
  17.KUP GRADA SISKA /02.06./
  ...RASPIS
  Image and video hosting by TinyPic
  3. KUP DVD-a KUČE(djeca i mladež) i
  2. MEMORIJAL SREĆKO SAMBOLEK (seniori) /09.06./
  ...RASPIS
  Image and video hosting by TinyPic
  15 . KUP BOBOVCA . /10.06./
  ...RASPIS
  Image and video hosting by TinyPic
  1. KUP DVD DONJI ŠARAMPOV /16.06./
  ...RASPIS
  Image and video hosting by TinyPic
  17. MEMORIJALNI KUP PAVAO IVANEC /30.06./
  ...RASPIS
  Image and video hosting by TinyPic
  15. KUP SVETOG FLORIJANA /30.06./
  ...RASPIS
  Image and video hosting by TinyPic

  2018
  Raspored vatrogasnih natjecanja kup HVZ-a za 2018.godinu
  Odbor za natjecanja Hrvatske vatrogasne zajednice na 4. sjednici održanoj 06. ožujka 2018. godine u Čakovcu, razmotrio je sve pristigle prijave za domaćine Kupa HVZ-a, te donio zaključak da će se održati 3 (tri) natjecanja u vježbi VMŠ i 3 (tri) natjecanja u vježbi s preprekama za mladež. Sva tri natjecanja su obavezna i ista će se bodovati za konačni poredak.

  Natjecanje za odrasle održat će se:
  1. Kup Dalmacije, 21.04.2018., DVD Dugi rat
  2. Memorijal G. S. Deželić, 17.06.2018., Ivanić grad
  3. Kup Posavine, 25.08.2018., Desno Trebarjevo
  Natjecanje za mladež održat će se:
  1. Kup Sv. Florijana, 01.07.2018., Božjakovina, DVD Ostrna
  2. Memorijal ''Stjepan Paša'', 27.05.2018., Koprivnica
  3. Kup VZG Čakovca, 01.09.2018., Čakovec  PROSLAVE I OBLJETNICE

  2018.

  - 140. GODINA DVD VIRJE (13.05.)
  - 90. GODINA DVD ŠANDOROVEC ( 05.05.)
  - 50. GODINA DVD BIJELA GORICA (03.06.)
Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se

eXTReMe Tracker
free counters