POŽAR U TEHERANU: Pri urušavanju zgrade poginulo više od 20 vatrogasaca
[ # ]

TEHERAN


Više od 20 vatrogasaca je poginulo pri urušavanju zgrade od 15 katova u četvrtak u Teheranu nakon izbijanja požara, rekao je gradonačelnik Teherana Mohammad Bagher Qalibaf na državnoj televiziji. “Do sada je više od 20 naših kolega vatrogasaca izgubilo život u pokušaju da pomognu” nakon požara zgrade rano ujutro, rekao je gradonačelnik. Glasnogovornik vatrogasnih brigada Jalal Maleki nije mogao potvrditi stradavanja vatrogasaca, koje smatraju nestalima do pronalaženja tijela. Stanovnici zgrade evakuirani su neposredno prije urušavanja, ali više desetaka vatrogasaca koji su se borili protiv požara još se nalazilo u zgradi. Vojnici, psi tragači i spasioci pretražuju ruševinu zgrade Plasco nakon što se srušila u golemom oblaku prašine. Državna TV rekla je kako je najmanje 78 ljudi, među kojima 45 vatrogasaca, ozlijeđeno, a ostatci zgrade nastavili su gorjeti nakon rušenja. Većina ozlijeđenih je prevezena u bolnicu a mnogi od njih su ubrzo i pušteni, rekla je TV. Poluslužbena novinska agencija Tasnim navodi dužnosnika iz ureda guvernera Teherana da je rekao kako je kratki električni spoj izazvao požar, ali za sada nema potvrde te tvrdnje..….nacional

Image and video hosting by TinyPic

19.01.2017. ...20:02 [ Komentari (1) ] Isprintaj

LIJEPE I NEUSTRAŠIVE: Ovo su žene koje se svakodnevno suočavaju sa vatrenom stihijom
[ # ]

ZENICA

Da hrabrost nije vrlina rezervirana samo za muškarce dokazuju i šest žena vatrogasaca, članice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zenica, koje su svakodnevno spremne da se suoče s vatrenim stihijama, riskirajući vlastite živote. Jedna od njih je i jedina žena rukovoditelj akcije gašenja požara u BiH, članica DVD Zenica, Sanela Serdarević. Ova hrabra žena, majka dvoje djece, po profesiji laborant, zaposlena u Kantonalnoj bolnici Zenica na Odelu za citologiju, u razgovoru za Fenu govorila je o svojim iskustvima i impresijama kao vatrogasac, ali i problemima s kojima se susreće. Sanela je prije dva mjeseca, nakon pet godina bavljenja ovim pozivom, postala rukovodiltelj akcije gašenja požara. Osim toga, ona je i zapovjednik ženske jedinice u sastavu DVD Zenica.
Image and video hosting by TinyPic
- Ovaj poziv me fascinirao još od malih nogu, a da bi netko bio vatrogasac, to je potrebno zaista voljeti i željeti pomagati ljudima u nevolji. Meni se to oduvijek sviđalo - ističe ova izuzetna žena. Od 2010. godine, kada je postala vatrogasac, sudjelovala je u više intervencija gašenja požara, a većinom se radilo o šumskim požarima. Osim toga, sudjelovala je u potragama za nestalim osobama te brojnim vježbama i natjecanjima. Kao jednu od najtežih i najopasnijih intervencija koje je imala do sada, izdvojila je gašenje šumskog požara 2013. godine, kada je puhao i veoma jak vjetar, što je znatno otežalo gašenje vatre. - Našli smo se u vatrenom obruču, temperatura je bila jako visoka, a vjetar je nepredvidiv, tako da smo morali biti izuzetno oprezni i paziti iz kojeg smjera puše - prisjetila se Serdarević, dodajući da su uspješno ugasili požar, te da je bila zadovoljna kako je akcija završila.

Za reakcije okoline kada saznaju da je vatrogasac, kazala je da su uglavnom pozitivne. - Ljudi se iznenade i začude, postavljaju razna pitanja, ali negativnih reakcija nije bilo - pojasnila je te dodala da ih muške kolege u DVD Zenica prihvaćaju kao ravnopravne i da pomažu jedni drugima. Obitelj ove, jedne od rijetkih žena vatrogasaca u BiH, u početku njenu namjru da se počne baviti ovim opasnim pozivom, nije shvaćala ozbiljno. - Znali su da volim akciju, kao i da volim pomagati ljudima, ali mislili su da ću samo vidjeti kako to izgleda i da ću ubrzo odustati od toga. Međutim, meni se to jako svidjelo i evo sada sam već sedam godina vatrogasac u DVD Zenica - ispričala je.
Image and video hosting by TinyPic
Najmlađa žena vatrogasac u BiH, 23-godišnja Anela Bureković kaže da je oduvijek interesiralo kako to izgleda biti vatrogasac, tako da je na prijedlog prijateljice koja je članica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zenica i sama odlučila postati dio ovog tima. - Jednog jutra samo sam ustala i otišla da se učlanim. Ta volja da budem vatrogasac nikad nije nestala, tako da se još uvijek time i bavim. Ova želja da pomažem dovela me tu gdje sam sada - pojasnila je. Sanelu, koja inače radi kao trgovac, njena obitelj na početku nije shvatala ozbiljno, jer su mislili da je to samo prolazna faza i da će ubrzo proći, ali poslije je ipak dobila i njihovu, kao i podršku prijatelja i okoline. Ova neustrašiva mlada žena istakla je da je za nju najopasnija intervencija bila gašenje šumskog požara, pre otprilike godinu dana. Međutim, to je nije spriječilo da se nastavi baviti ovim riskantnim pozivom, dokazujući da u opasnosti najviše vrijedi odvažnost. Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica jedino je vatrogasno društvo u BiH koje, osim muškaraca, u svom sastavu ima i žene. Žena vatrogasaca ima još u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji te u Mađarskoj.…blic

Image and video hosting by TinyPic

14.01.2017. ...18:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SVI SU U ŠOKU, VATROGASCI SE ŽURILI SPASITI KUĆU
[ # ]

DUBROVNIK

Teška prometna nesreća koja se dogodila sinoć oko 19.30 sati na raskrižju ispred Doma zdravlja jedna je od tema o kojoj se danas naveliko piše, priča i nagađa

Prema službenim informacijama dobivenima iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, do sudara je došlo kad je vatrogasno vozilo s upaljenim zvučnim i svjetlosnim signalizacijama prošlo kroz raskrižje ulica Splitski put, Pera Čingrije i Ante Starčevića kroz crveno svjetlo na semaforu te je tom prilikom došlo do sudara s osobnim vozilom dubrovačkih registracijskih oznaka. Osobno vozilo je ušlo u raksrižje za vrijeme trajanja zelenog svjetla na semaforu, a u prometnoj nesreći su tri osobe ozlijeđene, od kojih je jedna osoba zadobila teške ozljede opasne po život, piše Dubrovački dnevnik.

Prema neslužbenim infromacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, sve tri ozlijeđene osobe su se nalazile u osobnom automobilu. Kako neslužbeno saznajemo, riječ je o mlađim muškim osobama. Lakše ozlijeđeni su vozač i jedan putnik koji su pušteni doma, a drugi putnik je u životnoj opasnosti i smješten je na odjelu intenzivne njege. U cisterni koja se prevrnula na bok, je bilo dvoje vatrogasaca. Na osobnom vozilu marke Mercedes zabilježena je znatna materijalna šteta, a na cisterni je poprilično stradalo podvozje. Ipak, kako je za Dubrovački dnevnik izjavio zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović, to je najmanje važno.- Naša vozila su osigurana, no za koji dan ćemo imati preciznije informacije o šteti. Međutim, to je sad zaista najmanje važno. Najvažnije je da svi budu u redu - kratko je izjavio Krilanović za Dubrovački dnevnik.

Kako neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik, vatrogasci koji su se nalazili u vatrogasnom vozilu su žurili na intervenciju u Komolac gdje je došlo do zapaljenja krovišta kuće. Iz izvora bliskog pripadnicima koji su se našli u vatrogasnom vozilu saznajemo kako je upravo vozač koji je upravljao vozilom jedan od najsavjesnijih vozača u postrojbi te kako je trenutno u šoku zbog svega što se dogodilo. Upravo su JVP Dubrovački vatrogasci ovih dana imali pune ruke posla zbog neuobičajenog nevremena koje je pogodilo dubrovačko područje, a požar krovišta samo je još jedna u nizu brojnih intervencija koje su pojačane upravo u blagdanskom razdoblju.

O ovom slučaju se za Dubrovački dnevnik očitovao i Denis Pavela, čelnik udruge Sigurnost u prometu koji je prokomentirao zakone. Prema njegovim riječima, u zakonima ne piše puno toga o korištenju semaforima po pitanju interventnih vozila. Ipak, naglašava kako, prema zakonima, stajanje na crvenom svjetlu vrijedi i za njih, ali navodi i zanimljivu stavku. - Stavka glasi: "Vozač koji na cesti susretne vozilo ili kolonu vozila pod pratnjom i vozač kojega sustigne vozilo ili kolona vozila pod pratnjom dužni su zaustaviti svoje vozilo, noću umjesto dugih svjetala upotrijebiti kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, držati se naredbi koje im daju osobe iz pratnje i kretanje nastaviti tek nakon što prođu sva vozila pod pratnjom." Ovo se odnosi na štićenu pratnju, kao i na vozila s pravom prvenstva. Stoga, bez obzira, bilo crveno ili zeleno na semaforu, vozač je dužan zaustaviti svoje vozilo te omogućiti prolaz - prokomentirao je.
Međutim, dodao je i kako vozači s pravom prednosti prolaza moraju biti na oprezu te usporiti odnosno zaustaviti vozilo kako bi se uvjerili da mogu proći.

- Problem je sljedeći, kod nas interventna vozila u pravilu ne koriste sirene (iz samo njihovih razloga), što može napraviti problem u prometu, jer vozač, pješak ili sudionik prometa jednostavno ne čuje i ne vidi interventno vozilo što nije bio slučaj u Dubrovniku, jer da imaju zvučne uz signalne znakove, vozači bi ih vjerojatno čuli i postupili po zakonu. Isto tako u konkretnom slučaju ako se već prolazi kroz raskrižje za vrijeme trajanja crvenog svjetla, vozač vozila s pravom prednosti prolaza, u konkretnom slučaju vatrogasno vozilo, bi trebao usporiti, zaustaviti se, i čekati da ga se eventualno propusti, jer ostalo sve je jako opasno i dolazi do ovakvih situacija i tragičnih dogadaja - pojasnio je Pavela za Dubrovački dnevnik.Podsjetimo, tijekom prevrtanja cisterne došlo je i do istjecanja vode koja se, zbog niskih temperatura, ubrzo smrznula pa su se i ostali sudionici u prometu pozivali na pojačan oprez. …dalmacija news

Image and video hosting by TinyPic

09.01.2017. ...08:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EVAKUIRANA LESNINA ZBOG POVEČANE KOLIČINE PLINA
[ # ]

DUGOPOLJE

Svi posjetitelji i radnici u prodajnom centru Lesnina u Dugopolju evakuirani su u subotu poslije podne iz tog objekta zbog povećane koncetracije plina u spremištu i prodajnom dijelu, doznaje se od zapovjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Dugopolje Gorana Rogošića. "Naredio sam preventivnu evakuaciju posjetitelja i zaposlenika u prodajnom centru Lesnine nakon što sam mjerenjem ustanovio kao je koncentracija plina u spremištu objekta na granici ugrožavanja zdravlja ljudi, a ta se koncentracija plina u nešto manjim količinama proširila i u prodajni dio centra," rekao je Rogošić za Hinu. Nakon evakuacije, napravljena je sigurnosna zona oko objekta kako bi se, zbog sigurnosnih razloga, onemogućio ulazak ljudi te vozila na parkiralište centra. Po njegovim riječima, u osiguravanju zone oko objekta sudjelovali su vatrogasci, a pomagala je i policija.

Miris plina osjećao se, rekao je, zbog ispuhivanja kroz sigurnosne ventile u spremniku, a to ispuhivanje nastalo je zbog velikog pritiska. U centru je angažiran majstor koji radi na popravku ventila, a obavlja se i provjetravanje prostora prodajnog centra u Dugopolju kako bi se iz njih uklonio miris plina. "Nitko nije ozlijeđen niti imamo informacija da se netko požalio na zdravstvene poteškoće," rekao je Rogošić. Rogošić očekuje kako će taj prodajni centar u Dugopolju biti ponovno otvoren za posjetitelje najvjerojatnije u ponedjeljak.….N1

Image and video hosting by TinyPic

07.01.2017. ...14:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TRENUCI PANIKE U POPULARNOM HOTELU JEZERO U BOHINJU KOJI JE PROŽDIRAO VELIKI POŽAR
[ # ]

BOHINJ

Turisti i djelatnici hotela Jezero na Bohinju u četvrtak su se u poslijepodnevnim satima borili s požarom koji je ondje planuo. Do jutra idućeg dana gasilo ga je čak 200 vatrogasaca, potkrovlje je potpuno uništeno, a nitko nije stradao

- Upravo smo se bili smjestili u hotel, pogledali prvih nekoliko vožnji Snježne kraljice i odlučili otići prošetati uz jezero. Čim smo se malo udaljili od hotela primijetili smo da se dimi iz krova i odmah nam je bilo jasno da je izbio požar, i to u potkrovlju gdje je bila i naša soba. Pohitali smo prema hotelu i rekli na recepciji što smo vidjeli, no oni su već bili pozvali vatrogasce. U zadnji čas smo uspjeli otići do sobe po stvari - prepričava Zagrepčanin Aleksandar Bernik dramatične trenutka od četvrtka malo iza 15 sati, kada je u hotelu Jezero na Bohinju izbio požar. Vatrogasci, njih više od 200, s buktinjom su se borili sve do ranih jutarnjih sati. Potkrovlje hotela je u potpunosti uništeno u požaru, a prava je sreća da nitko nije stradao iako je u trenutku izbijanja požara u hotelu bilo oko 35 ljudi, većinom gostiju iz Hrvatske.

Zapovjednik DVD Bohinjska Bistrica Silvio Režek, koji je vodio akciju gašenja, za Jutarnji list otkriva kako su svi gosti hotela i osoblje evakuirani u najkraćem mogućem vremenu od svega 15-ak minuta, no većina njih nije uspjela spasiti osobne stvari koje su im bile u sobama. - Najvažnije nam je bilo spasiti ljudske živote i jako sam sretan što nitko od gostiju, ali ni vatrogasaca, nije ozlijeđen. Naravno da su se ljudi uznemirili kada su saznali da hotel gori, bilo je i malo panike, ali smo ih brzo smirili i objasnili im da je najvažnije da svi živi i zdravi napuste objekt i odu na sigurno - kaže Režek i otkriva kako je ubrzo nakon izbijanja požara u 15.20 sati do hotela u bohinjsko jezero pohitalo 26 ekipa. S vatrom su se borili sve do 2.30 sati iza ponoći, a dežurna ekipa na mjestu događaja ostala sje ve do petka popodne. - Na recepciji su nam rekli da ukupno imaju 103 gosta, ali nitko nije mogao znati koliko ih se točno u tom trenutku nalazi u hotelu. Većina ih je bila u šetnji ili na skijanju, a neki i na hotelskom bazenu. Stoga su vatrogasci morali ići od sobe do sobe kako bismo bili sigurni da su svi spremni za evakuaciju. Do izlaza su se ljudi s katova spustili stepenicama, koje su na svu sreću bile prohodne. Među evakuiranima je bilo i dosta djece. Došla je hitna pomoć, ali nikome nije trebala medicinska intervencija - govori Režek, dodajući da se gasilo isključivo vodom. No kako je cijelo vrijeme temperatura bila ispod ništice, voda se, dodaje, smrzavala u cijevima, a vatrogascima je posao otežavao i snažan vjetar koji je širio vatru. - S obzirom na razmjere požara, zadovoljan sam što smo spasili prvi i drugi kat te je izgorjelo samo potkrovlje, a spriječili smo i da se vatra proširi i na drugo krilo hotela. I ovako je šteta ogromna, ali je mogla biti i daleko veća - objašnjava 34-godišnji Režek.

Zbog hladnoće se, kaže, vatrogascima ledila smočena odjeća pa je trebalo stalno izmjenjivati ekipe kako bi se jedni presvlačili dok drugi gase. Svi gosti Jezera iste su večeri prebačeni u obližnje hotele. Aleksandar Bernik i njegova supruga Dijana kažu kako je Hrvata bilo mnogo jer su većinom kupili povoljne aranžmane preko Crnog jajeta. - Gorjelo je cijelo popodne i večer. Nikako nisu uspijevali obuzdati vatru. Od gustog se dima nije vidjelo ni jezero. Većini gostiju su uništene sve stvari u sobama. Ako nisu izgorjele, potopila ih je voda iz vatrogasnih šmrkova. Nekolicinu ljudi je evakuacija zatekla na bazenu pa su iz hotela izašli u ogrtačima za kupanje i natikačama. Da smo i mi umjesto u šetnju otišli na bazen, vjerojatno bismo završili vani u gaćama - govori Bernik. Dina Šimatović iz Zagreba je požar promatrala iz obližnjeg restorana u kojem se s dečkom našla kada je počelo gorjeti. - Krov hotela je cijeli bio u vatrenim jezicima. Gasitelji nikako nisu uspijevali obuzdati plamen. Sreća je što je većina gostiju u trenutku izbijanja požara bila na skijalištima - komentira Dina Šimatović.….jutarnji.hr

Image and video hosting by TinyPic

...12:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI IZ GAČICA BRZOM INTERVENCIJOM SPASILI LABUDA IZ ZALEĐENE BEDNJE
[ # ]

GAČICE

Image and video hosting by TinyPic
U petak oko 14.30 sati Dobrovoljno vatrogasno društvo Gačice dobilo je obavijest iz Vatrogasnog obavještajnog centra Varaždin da je kod lovačkog doma u rijeci Bednji labud zarobljen u ledu. Vatrogasci su na teren izašli navalnim vozilom sa pet vatrogasaca i kod lovačkog doma pronašli iscrpljenog labuda, kojem su noge bile zarobljene u zaleđenoj rijeci. Vatrogasci su lomljenjem leda oko iscrpljene ptice uspjeli osloboditi noge i uspješno završiti intervenciju oko 15 sati. Vatrogasci su i ovom prilikom, brzom i uspješnom intervencijom, pokazali kolika su vrijednost svakog društva….sjeverni info

Image and video hosting by TinyPic

...08:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UPOZORENJE STANOVNICIMA MAKARSKE: ne izlazite i opskrbite se hranom
[ # ]

MAKARSKA

Hladno i vjetrovito vrijeme u petak je zahvatilo Makarsko primorje, a bura koja puše prosječnom brzinom od 90-ak, s orkanskim udarima i do 145 kilometara na sat pričinila je više šteta na reklamama, kioscima, tendama, manjim ugostiteljskim objektima, polomljeno je više prometnih znakova, a štete su zabilježene i u borovim šumama te maslinicima.

Vatrogasci iz svih DVD-a s Makarskog primorja imali su pedesetak intervencija na pilanju i uklanjanju palih borova na prometnicama te polomljenih nastrešnica, kao i na saniranju drugih šteta koje je prouzročio vjetar, a ugašen je i manji požar koji je planuo na predjelu Sveti Rok u Gornjoj Podgori uslijed loma i pada elektrovodova s dalekovoda. Promet na cestama Makarskog primorja odvija se bez dodatnog ograničenja, ali iz policije upozoravaju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, uz dodatni oprez posebice kod Veprica, na Baškom Polju, prijevoju Dupci, kao i na brzoj cesti od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra.

Temperatura u Makarskoj se spustila na minus 3, dok je na najvišem biokovskom vrhu Sveti Jure izmjereno minus 18,3 Celzijevih stupnjeva. Autobusni promet prema Splitu i Dubrovniku odvija se normalno, dok su iz pravca Zagreba manja kašnjenja autobusa u dolasku. Trajektni promet na liniji Sumartin-Makarska i dalje je u prekidu, a ne plovi ni trajekt na liniji Drvenik-Sućuraj. Zbog najavljenog lošeg vremena, predstavnici makarskog Stožera za zaštitu i spašavanja, komunalnog poduzeća i Policijske postaje na zajedničkom su sastanku dogovorili, svatko u svom području, potrebne mjere kako bi u slučaju da se loša vremenska situacija nastavi, bilo osigurano normalno funkcioniranje grada. Načelnik Stožera Miro Družijanić apelirao je na građane da što manje izlaze iz svojih stanova i kuća, te se opskrbe potrebnim namirnicama.….direktno.hr

Image and video hosting by TinyPic

06.01.2017. ...16:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UŽAS! GORI HOTEL "JEZERO"! Evakuirano 100 gostiju, helikopteri i vatrogasci gase požar u Bohinju
[ # ]

BOHINJ

Image and video hosting by TinyPic
U hotelu "Jezero" u Bohinju danas popodne izbio je požar, a vatrogasne službe su evakuirale oko 100 gostiju hotela i osoblje, prenose slovenski mediji. Zbog požara intervencijske službe su zatvorile put od Ribičevog laza, a na lice mjesta izašli su policija, spasilačke službe i vatrogasci. Kako se navodi, gori gornji kat hotela i krov zbog čega će objekat do daljeg biti zatvoren, a stanovnicima koji žive u kućama u okolini naloženo je da zbog dima i požara drže zatvorene prozore. Mediji prenose da je gašenje požara izuzetno zahtjevno, ekipe se često smjenjuju, a u akciju gašenja požara uključeni su i helikopteri. Gosti hotela prebačeni su u obližnje hotele, a iako prema prvim podacima nitko nije ozljeđen, medicinske ekipe su u pripravnosti. Hotel ima 71 sobu i pet apartmana, a među gostima je bilo građana Hrvatske, Srbije, Rusije, Njemačke, Austrije i Slovenije. Požar su najprije primjetili gosti hotela i o tome obavjestili recepciju.…srbija danas .

Image and video hosting by TinyPic

05.01.2017. ...23:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SRETNA VAM NOVA GODINA !!!!
[ # ]


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

31.12.2016. ...23:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NJIMA NIJE DO SLAVLJA: Metkovski vatrogasci bez božićnice, a Most optužuju da uhljebljuje svoj kadar bez odgovarajućih natječaja
[ # ]

METKOVIĆ

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Metković jedini u županiji nisu primili božićnice. Na tu odluku žalilo se sindikat vatrogasaca koji su gradskim vlastima uputili dopis na koji do danas nisu dobili odgovor.

Sindikat na čelu s povjerenikom Željkom Martićem navodi kako je svim Javnim vatrogasnim postrojbama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji isplaćena božićnica, samo u Metkoviću nije. Navode kako su posebno nezadovoljni trenutnim zapovjednikom, Nikicom Zovkom, koji prema njihovom mišljenu tumači zakon prema svom nahođenju. "Revoltirani smo i nezadovoljni samovoljom i načinom tumačenja zakona trenutnog zapovjednika koji tvrdi da ne postoji zakonski temelj za isplatu te da općenito nema novca", naveli su sindikalci pozvavši se na zakon o profesionalnim vatrogascima čl. 128 kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike kojim je prema njihovom mišljenu osigurano navedeno pravo za isplatu božićnice, ali i povećanje osnovica za izračun plaće za dva posto.
Image and video hosting by TinyPic
Sindikat vatrogasaca najavio je i pravnu bitku na sudu te su se zapitali "tko će odgovarati za nanošenje dodatnih troškova postrojbi u vidu sudskih troškova ,kamata i odvjetničkih usluga?" "Minimalnim financijskim standardima za financiranje vatrogasnih postrojbi osigurana su i sredstva za božićnice, no ona se "sposobnošću" zapovjednika nisu predvidjela ovaj put", naveo je jedan čitatelj, inače zaposlenik gradske ustanove koji svakodnevno surađuje i komunicira s vatrogascima te je zamolio da ostane anoniman. "Situacija u gradu je takva da ako ste zaposlenik gradske ustanove morate biti jako oprezni što pričate, s kime pričate, s kime pijete kavu i slično. Ako niste simpatizer Mosta bit ćete izloženi raznim šikaniranjima", naveo je čitatelj dodavši kako je ovaj slučaj s vatrogascima "upravo jedan od primjera koji su u suprotnosti s javno promicanom politikom o stručnosti, a ne političkom i sličnom uhljebljivanju". "Most se često u svojoj agendi zalaže za poštivanje zakona, a na ovom primjeru se vidi da krše zakon gdje god stignu", poručio je čitatelj kritizirajući i imenovanje Nikice Zovka kao zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Metković. Prema njegovim tvrdnjama, Zovko je politički imenovan putem Mosta, te dodaje kako uopće ne ispunjava uvjete za radno mjesto jer ima srednju školsku spremu, a nema pet godina radnog iskustva na mjestu s posebnim ovlastima i odgovornostima.

Dok s jedne strane stoji problem vatrogasaca s neisplatom božićnica, s druge strane, čitatelj navodi kako se ima novaca. "Mostova gradska vlast izdvaja godišnje preko 500 tisuća kuna za financiranje plaća svojih uhljeba u JVP Metković koje su zaposlili poput zeta Boža Petrova, rođaka Nikole Grmoje, zeta Grmojinog rođaka i sličnih koju su protuzakonito primljeni bez odgovarajućeg javnog natječaja", poručio je čitatelj iz Metkovića. Na navedene kritike osvrnuo se zapovjednik Nikica Zovko poručivši kako bi i sam bio sretan da je mogao podijeliti božićnice. Prema njegovom mišljenju "nema uporišta u zakonu za to". - Odluku o dodjeli božićnica donosi Vlada i svake godine sindikati u prethodnoj godini dogovaraju za narednu godinu. Problem kod vatrogasaca je što nismo svrstani pod niti jednu kategoriju službenika. Našim zakonom smo svrstani kao javna služba i prema tome bi trebali biti javni službenici i namještenici. Suština svega je da je Ministarstvo financija trebalo "spustiti" sredstva za isplatu božićnica, no Vlada i Ministarstvo to nisu napravili. Kontaktirao sam gospođu Nevenku Brkić iz Ministarstva financija i ona mi je rekla kako vatrogasci nisu državni službenici te da temeljem toga nemamo prava na božićnicu - poručio je Zovko odgovorivši kako je stvar lokalne samouprave zašto su svi vatrogasci u DNŽ dobili božićnice samo oni u Metkoviću nisu.

- Odluku o isplati božićnice vatrogasnoj postrojbi može donijeti osnivač, a to je grad, no grad nije nikome podijelio, ni svojim službama pa ni nama jer nema novca. Lako je vama, Andro (op. a. Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika), zaradi pare i nema nikakvih problema. Grad Metković je dužan oko dva i pol milijuna kuna i nije se moglo nikome dati - rekao je Nikica Zovko dodavši kako grad svakako nema zakonsku obvezu podijeliti božićnice vatrogascima. Zapovjednik vatrogasne postrojbe Metković Zovko navodi primjer kako je isplatio regres iz vlastitih prihoda vatrogasaca, no Vlada im nije refundirala taj iznos iako su prema njegovom mišljenju to trebali. Kritike o zapošljavanju po rođačkoj liniji, kumstvu, poznanstvu, stranačkim simpatijama i sličnim linijama Zovko odbacuje. - Rođak Nikole Grmoje, Darko Družijanić radio je u Javnoj vatrogasnoj postrojbi 2006. godine kada se još za Most nije ni znalo, a kasnije mu je Jambo dao otkaz. Što se tiče ostalih, svi su bili članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su kasnije ušli u sustav javne postrojbe. Metković je mala sredina, ima oko 15 tisuća stanovnika s okolicom i kada bi se izvlačile rodbinske veze puno toga bi se povezalo. Jedan je bio zaposlen od 2013. godine i tek kasnije je oženio kćer od jednog Petrova - pojasnio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Metković Nikica Zovko.

Prema navodima vatrogasnog zapovjednika stječe se dojam kako je stvar s vatrogascima izrazito komplicirana - i sami nisu imali novaca za isplatu iz vlastitih sredstava, grad Metković zbog dugova nema novaca, Ministarstvo financija i Vlada ih ne smatraju državnim službenicima, a jedino za što se imaju "uhvatiti" je kolektivni ugovor koji navodi kako im je pravo isplate božićnica osigurano kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike, no to opet dovodi do pitanja lokalne samouprave koja u ovom slučaju nema novaca ni sama za sebe, a nema niti obvezu jer Vlada nije donijela striktnu odluku o tome. Što se tiče kritika na zapošljavanje isključivo uhljebničkim putem svima je jasno kako je to izrazito je krivo jer vatrogasci rade opasan posao i spašavaju živote, a na savjesti nadležnima je što ih nisu nagradili i isplatili božićnice. "Bit će bolje rođače", pjevao je davno, još i prije Mosta, Branimir Johnny Štulić.….portal oko

Image and video hosting by TinyPic

...22:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

HEROJI KOJI NAS ČUVAJU ZA NOVOGODIŠNJU NOĆ
[ # ]

SARAJEVO

Dok se većina građana Sarajeva priprema da na otvorenom ili u krugu obitelji i prijatelja, uz malo bogatiju večeru, piće i prigodnu muziku proslavi dolazak Nove 2017. godine, radnici Hitne pomoći, vatrogasci i policajci “najluđu noć” provode kao i svaku drugu, radno i na dežurstvu brinući se da ista protekne u najboljem redu. Dovoljan broj policijskih službenika Kantona Sarajevo poduzima mjere na osiguranju dočeka Nove godine na području Kantona Sarajevo, s posebnim osvrtom na javni doček na Trgu Bosne i Hercegovine.
Image and video hosting by TinyPic
“Planom je angažiran dovoljan broj policijskih službenika koji osiguranje provode kroz prometno, operativno, kontradiverziono i fizičko djelovanje. Treba napomenuti da se osiguravaju i druge manifestacije. Nismo zanemarili ni ostale dijelove Kantona Sarajevo. Policijske uprave po mjesnoj nadležnosti poduzimaju mjere i radnje na pojačanom osiguranju terena i dočeka Nove godine na svojim područjima”, izjavio je za glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Apelirao je na građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava i da oni koji su konzumirali alkohol ne voze i tom prilikom poželio da doček svima u Kantonu Sarajevo ostane u lijepom sjećanju. Pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Novu godinu proslavljaju kako kažu simbolično, i u službi svojih sugrađana. Dvije ekipe od po pet vatrogasaca se nalaze na terenu zbog manjih intervencija, dok su sedam vatrogasaca, zapovjednik i dva dispečera u pripravnosti. Vatrogasac Mirza Čutahija (26), najmlađi član sarajevske Vatrogasne brigade ističe da novogodišnju noć provode skromno, lijepo i bez većih intervencija.….N1

Image and video hosting by TinyPic

...21:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAJLUĐA NOĆ S DRUGE STRANE ŠANKA
[ # ]

BANJA LUKA

Čitav dan se sređuju da budu lijepi, pa se unište od alkohola... taksisti voze po duploj tarifi... muzičari spajaju ugodno sa korisnim... jedino je vatrogascima , policiji i liječnicima dan kao dan
Image and video hosting by TinyPic
Dok sve drma novogodišnja euforija, za vatrogasce, liječnike, taksiste, ugostitelje i muzičare, 31. je samo još jedan radni dan. Točno u ponoć uz vatromet i pune čaše, neki će grliti prijatelje, neki obitelj, a neki svoje radne kolege. Tu noć, najviše se narade konobari, koji satima slušaju pijane goste, vođeni parolom „gost je uvijek u pravu“. Konobaru Nikoli (32) je ovo šesta Nova godina koju radi. Naporno je, kaže, ali se isplati. "Napojnica je, valjda zbog prazničnog raspoloženja, mnogo bolja nego inače, ali događa se svašta. Nekada gost zaspi u kavani, često gube odjeću, zaborave jakne, a nekada sam i čarape nalazio. Zanimljivo je kako se ljudi čitav dan spremaju da budu lijepi, a poslije se unište od alkohola", kaže on, i dodaje da je najluđa noć, najluđa u pravom smislu te riječi.

Pijane mušterije zajednički su „problem“ i zarada i taksistima, koji za novogodišnju noć voze po duploj tarifi. "Nova godina je nama kao jači vikend – mnogo pijane omladine i mnogo posla. Zatišje od 23 sata do 1 poslije ponoći, a od tri do ujutu do šest je ludnica", kaže Darko Vučić. Za svaki slučaj tu su i ekipe hitne pomoći, koje zbog pijanstva, tuča i petardi na Novu godinu po pravilu imaju pune ruke posla. Na sigurnost raspoloženih građana paze i vatrogasci, već navikli na noćna dežurstva. U Vatrogasnoj jedinici Banjaluka, kažu da su se u novogodišnjoj noći događale samo manje intervencije, poput požara kontejnera ili dimnjaka.

Na radnu Novu godinu navikli su i muzičari, tako i Vanja Mišić, koja godima zabavlja Banjalučane pjevajući na Trgu. "Nova godina za muzičare znači više novca. Mi uvijek sviramo od srca, tako da na kraju ispadne spoj lijepog i korisnog", kaže Vanja, koja ovu Novu godinu pjeva u jednom banjalučkom kafiću.Čitav dan se sređuju da budu lijepi, pa se unište od alkohola….rtv doboj

Image and video hosting by TinyPic

...16:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

 • page counter

  Osim što uređujem ovaj blog sakupljam i vatrogasne predmete : ambleme, monografije, značke, medalje, vatrogasna filatelija, modeli vatrogasnih vozila i sl. Ukoliko imate volje za pomoć u popunjavanju moje kolekcije dobro došli ste. Moju kolekciju možete pogledati ….OVDJE

  Image and video hosting by TinyPic
  vijesti iz DUZS-a/klikni/  Image and video hosting by TinyPic

  Pierce CAFS. / klikni/

  Pierce CAFS.

  Pierce CAFS.

  zanima li vas nabavka rabljenog vatrogasnog vozila onda kliknite na :
  Pierce CAFS.
  vzo1993@gmail.com  Image and video hosting by TinyPic

  Vatrogasci upozoravaju: Oprezno s odlaganjem pepela i korištenjem božićnih dekoracija

  ZAGREB: Dolaskom razdoblja adventa i sezone grijanja povećava se opasnost od izbijanja požara. Naime, božićne lampice koje se koriste prilikom ukrašavanja često su neispravne, a prskalice se stavljaju u blizini gorivih površina. Nerijetko se upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju bez nadzora, a prilikom bacanja pirotehničkih sredstava ne vodi se briga o površini na koju će ti predmeti pasti što može dovesti do požara.

  Savjeti vatrogasaca:
  - pazite gdje se bacaju leteća pirotehnička sredstava;
  - petarde i slična sredstva nemojte bacati u kontejnere;
  - prskalice palite u ruci, a ne na boru;
  - svijeće na adventskom vijencu palite na sigurnoj udaljenosti od bora koristeći nezapaljivu podlogu dovoljne veličine (metalnu podlogu, keramički tanjur i slično). Svijeće nikada ne ostavljajte bez nadzora ukućana.
  Hrvatska vatrogasna zajednica skreće pozornost na neodgovorno ponašanje i kod odlaganja pepela. Bez obzira na niske temperature, ako je suho vrijeme, vrući pepeo u dodiru s lakogorivim tvarima poput kartonske ambalaže, raznog otpadnog papira i slično, postaje opasan uzročnik požara.

  Savjeti vatrogasaca:
  - paziti gdje, kada i kako odlažete vrući pepeo sa žarom (oprez: žar iz pepela i do 24 sata nakon odlaganja predstavlja potencijalni izvor zapaljenja);
  - preporučljivo je vrući žar iz peći obavezno prekriti snijegom ako ga ima ili politi vodom da se potpuno ohladi.
  Hrvatska vatrogasna zajednica snimila je radijske i TV spotove kojim upozorava na odgovorno ponašanje prilikom odlaganja pepela i korištenja božićnih dekoracija. Spotovi su ujedno i podsjetnik na brojeve žurnih službi koje je potrebno nazvati u slučaju uočavanja požara.…. nezavisni.hr

  Pierce CAFS.
  Pravilnik o jedinstvenom obliku i kroju odore pripadnika vatrogasnih postrojbi te oznakama zvanja  Image and video hosting by TinyPic
  Image and video hosting by TinyPic
  …. PRIRUČNIK ZA NATJECANJA VATROGASACA U REPUBLICI HRVATSKOJ /2016/

  PROSINAC 2016.

  ZIMSKI KUP ŽIŠKOVCA / 10.12.2016./
  ŽIŠKOVEC: Dobrovoljno vatrogasno društvo Žiškovec poziva Vas na KUP NATJECANJE u brzom spajanju usisnog voda koji će se održati 10. prosinca 2016. godine (subota) u Društvenom domu u Žiškovcu s početkom u 15:00 sati u sljedećim kategorijama:
  Muški A
  Muški B – rođeni 1986. godine i stariji
  Žene A
  Žene B – rođene 1986. godine i starije
  Ekipa je u sastavu od šest članova: Z, S, V1, V2, C1, C2.
  Vježba se izvodi po pravilniku HVZ-a i važećim nadopunama te pravilniku CTIF-a.….RASPIS


  2017.

  “CTIF 2017” – Vatrogasna olimpijada CTIF-a u zemlji s najsnažnijim dobrovoljnim vatrogastvom na svijetu / 03.09.2016./
  Image and video hosting by TinyPic
  VILLACH: “Nakon određenih poteškoća u nalaženju domaćina ovog posebno cijenjenog vatrogasnog događanja starog kontinenta, naredna smotra uvježbanosti vatrogasaca u različitim natjecateljskim disciplinama biti će održana u austrijskom Villachu od 9. do 16. srpnja 2017. godine. Doista ne treba sumnjati kako će 16. Međunarodno natjecanje vatrogasaca i 21. Međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži biti organizirano na zavidnoj razini. Naime, opće je poznata činjenica kako austrijsko dobrovoljno vatrogastvo predstavlja impresivan sustav kakvom nema premca nigdje u svijetu.….pročitaj više


  Image and video hosting by TinyPic

  2016
  Raspored vatrogasnih natjecanja kup HVZ-a za 2016.godinu
  SENIORI / SENIORKE
  1. Kup Dalmacije: Trilj (25.04.2015.)
  2. Memorijal "Mirko Kolarić" Varaždin (04.06.2016.)
  3. Memorijal "S.Gjuro Deželić" Ivanić Grad (19.06.2016.)
  4. Kup Posavine: Desno Trebarjevo (27.08.2016.)
  5. Kup Grada Đakova (10.09.2016.)

  DJECA I MLADEŽ
  1. Memorijal "Stjepan Paša" Koprivnica (29.05.2016.)
  2. Kup Popovače "Antun Brlaković" (28.06.2016.)
  3. Memorijal "Jurica Botković", Kladare (21. 08.2016.)
  4. Kup VZG Čakovca, Čakovca (03.09. 2016.)  GODIŠNJE SKUPŠTINE 2017.

  27. 01. DVD BOBOVEC /Zagrebačka /
  11. 02. DVD STRMEC / Zagrebačka /
  11. 02. DVD BREGANA / Zagrebačka/
  04. 03. DVD RAKITJE / Zagrebačka /
  11. 03. DVD KERESTINEC /Zagrebačka/
  25. 03. DVD SVETA NEDELJA / Zagrebačka /


  PROSLAVE I OBLJETNICE

  LIPANJ 2017.
  - DVD BOBOVEC
Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se

eXTReMe Tracker
free counters