PRVA TUROPOLJSKA VATROGASNA UTRKA
[ # ]

TUROPOLJE

Organizacijski odbor Turopoljske trke potvrdio je da će se u sklopu jubilarne dvadeset i pete Turopoljske trke u suorganizaciji s DVD-om Turopolje održati Prva turopoljska vatrogasna trka. Utrkivat će se i dobrovoljni i profesionalni vatrogasci na stazama od 1km za djecu te 1,5km za mladež. Seniori (16+) trčat će 5 kilometara. Djeca će se natjecati u dvije (U9 i U12 za djevojčice i dječake), a mladež u kategoriji od 12 do 16 godina. Seniorska je trka za muškarce podijeljena u devet kategorija, dok će žene trčati u četiri. U ukupnom poretku trima najbolje plasiranim trkačima/icama dodijelit će se medalje. Za poredak ekipnog prvenstva gledat će se vremena najbržih triju članova/ica, a najbolja će postrojba biti nagrađena peharom.
Image and video hosting by TinyPic
U petak, 25. studenoga održao se prvi sastanak Organizacijskog odbora 25. turopoljske trke. Sastanku su nazočili članovi organizatora, Maraton kluba Velika Gorica, predstavnici TZ Grada Velike Gorice, Crvenoga križa VG, AK Uspon, DVD-a Turopolja te predstavnici Stručnog skupa učitelja tjelesnog odgoja i zdravstvene kulture Grada Velike Gorice. Podršku organizaciji izrazili su Grad Velika Gorica, Zagrebačka županije i Plemenita opčina turopoljska. Dogovoreno je da će se ovogodišnje izdanje Turopoljske trke održati u nedjelju, 26. ožujka 2017.….VG online

Image and video hosting by TinyPic

03.12.2016. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NEMA NOVCA ZA ISPLATU PLAĆA OSJEČKIM VATROGASCIMA
[ # ]

OSIJEK

Nakon što je Glas Slavonije danas objavio da nema dovoljno novca za isplate plaća osječkim vatrogascima, regirao je zapovjednik JPVP Osijek Boris Banjan i županijski odbor HDZ-a Osječko-baranjske županije.

Za isplatiti u prosincu nedostaje oko 300.000 kuna.
"Javna profesionalna vatrogasna postrojba Osijek već je 16 godina u vlasništvu Grada Osijeka i u skladu s tim Grad Osijek mora pronaći model financiranja njihovog neometanog funkcioniranja. Riječ je o profesionalcima koji svakodnevno izlažu svoje živote kako bi zaštitili naše sugrađane. Samo u prošloj godini imali su gotovo 500 intervencija, od kojih je više od dvjesto bilo usmjereno na spašavanja života ljudi", navodi se u priopćenju HDZ-a.

Navode da je problem financiranja vatrogasaca prisutan već nekoliko godina.
"Bivša gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Bubalom još 2009. godine iz proračuna JPVP uzela je milijun kuna, a isti smanjeni proračun za vatrogasce zadržala je i sadašnja gradska vlast. Poruku gradske uprave koju smo danas vidjeli u medijima da su "trebali sredstva zaraditi na tržištu“ smatramo neumjesnom, a svime navedenim Grad pokazuje izrazitu socijalnu neosjetljivost prema onima koji brinu o sigurnosti svih građana Osijeka", navodi se u priopćenju.

'Nedostatak novca neće utjecati na rad vatrogasaca'
Nedostatak sluha Gradske uprave, izjavio je danas Boris Banjan, zapovjednik JPVP Osijek, neće utjecati na rad njegovih vatrogasaca. Otvorenim pismom javnosti se obratio jedan osječki vatrogasac, koji je upozorio na velike razlike u opremi i plaćama vatrogasaca u Osijeku i onih iz drugih hrvatskih gradova.

'Da li znate da naše obitelji žive u strahu?
"Ponukan zbivanjima oko novca koji nedostaje za naše plaće, a i dugogodišnjim slabim opremanjem nas koji idemo na intervencije svaki dan želim vas pitati: Da li vi znate koliko je teško biti profesionalni vatrogasac? Da li znate da naše obitelji žive u strahu , jer ne znaju nikada da li ćemo se s posla vratiti živi i zdravi ? Pričam s kolegama vatrogascima iz drugih gradova. Čujem kolike su njihove plaće, kako su opremljeni te koliko im pomažu njihovi gradovi? Pa se pitam, živimo li mi u istoj državi?

Gori li kuća u Puli, Zadru, Zagrebu drukčije nego u Osijeku?
Pitam se jesmo li se ja i većina mojih kolega iz Javne vatrogasne postrojbe Osijek borili za istu Hrvatsku , pa većina nas su hrvatski branitelji. Znate li da i pored ono malo opreme koju imamo činimo velika djela.


Znate li vi uopće koliko smo ljudskih života spasili u zadnjih 20 godina? Koliko kuća , koliko stanova?", navodi se u otvorenom pismu.
"Problem je nastao jer nas je od početka prošle godine dočekala suspenzija zakona o nagradama državnih službenika i namještenika kojim smo morali isplaćivati nagrade radnicima od 4, 8 i 10 posto. Sukladno prijašnjem ugovoru za državne službenike i namještenike ukinuli smo ta davanja, no 1. siječnja kad je nastupio novi zakon o uvođenju tih davanja bili smo prisiljeni to isplaćivati. Grad Osijek nije prihvatio isplatu dodatnih sredstava i kažu da je to država donijela, pa neka država i plati. Došao je kraj godine, novac za plaće se potrošio i velik dio novca nedostaje", objasnio je Banjan za Glas Slavonije zašto nedostaje novca za isplatu plaća.….N1

Image and video hosting by TinyPic

...08:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PORUKA HRVATIMA U IZRAELU "Vi ste sada heroji i u našoj zemlji"
[ # ]

TEL AVIV

"Svatko je od vas ostavio svoju obitelj, dom i zemlju, ukrcao se u zrakoplov i u kratkom vremenu pružio svoju ruku pomoći u spašavanju života, i stoga vam još jednom zahvaljujem“, poručio je predsjednik Reuven Rivlin.

Posade dva hrvatska kanadera koji sudjeluju u gašenju velikih požara u Izraelu jučer je posjetio izraelski predsjednik Reuven Rivlin, izvijestili su danas iz Ministarstva obrane RH. "U ime izraelskog naroda zahvaljujem se od srca za vašu hrabrost i velikodušnost, a svoju zahvalnost uputit ću i vašim državnim čelnicima koji su odgovorili na naš poziv za pomoć bez oklijevanja. Pokazali ste što je pravo i iskreno prijateljstvo, do sada ste bili heroji u svojim zemljama, a sada ste heroji u našoj zemlji. Svatko je od vas ostavio svoju obitelj, dom i zemlju, ukrcao se u zrakoplov i u kratkom vremenu pružio svoju ruku pomoći u spašavanju života, i stoga vam još jednom zahvaljujem“, poručio je predsjednik Rivlin.Trenutno su u Izraelu angažirane protupožarne zračne snage iz Hrvatske, Grčke, Cipra, Italije, Turske, Rusije, SAD-a, Ukrajine, Azerbejdžana, Francuske, Španjolske i Rumunjske.
Image and video hosting by TinyPic
"Još je jednom naglašena iznimna uloga hrvatskih snaga u gašenju požara, a ponajviše brzina dolaska hrvatskog kontingenta jer se od poziva pa do pristizanja sve odigralo praktički u 24 sata te smo tako, bez obzira na udaljenost Izraela od Hrvatske, bili među prvima koji su počeli pružati pomoć u gašenju požara iz zraka“, istaknuo je ovom prilikom zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu pukovnik Davor Turković. U protekla tri dana djelovanja hrvatske zračne snage ukupno su provele 31 sat u zraku i pri tome izbacile oko 270 tona vode na požarišta. Iako su aktivni požari ugašeni, na pojedinim lokacijama još uvijek izbijaju požari manjeg intenziteta. Odluku o pružanju humanitarne pomoći upućivanjem dva kanadera u Izrael donijela je Vlada na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć. Izostanak kiše i vrlo suhi i snažni istočni vjetrovi proširili su požare diljem središnjeg i sjevernog dijela Izraela. Uništeno je ili oštećeno na desetke kuća, no dosad nema poginulih ili ozlijeđenih. Izraelska policija priopćila je kako je pod sumnjom za palež uhićeno 12 osoba. ….dnevnik.hr

Image and video hosting by TinyPic

28.11.2016. ...13:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DOSTA IM JE! Pobuna vatrogasaca u Parizu!
[ # ]

PARIZ

Image and video hosting by TinyPic
Oko 1.000 profesionalih vatrogasaca protestiralo je danas u Parizu nezavodoljni što sve češće dobijaju zadatke van njihove nadležnosti, prenio je danas list "Mond" na svom siteu. Vatrogasci su u uniformama prošetali pariškim kvartom u kojem se nalazi sjedište Glavne uprave civilne sigurnostiu okviru Ministarstva unutarnjih poslova. - "Okupili smo se da izrazimo nezadovoljstvo zbog nedovoljnog dijaloga s ministarstvom", izjavio je član sindikata vatrogasaca Andre Goreti. Sindikat se žali da vatrogasci često moraju izvršavati zadatake koji su u nadležnosti drugih državnih službi, kao što je prebacivanje bolesnih umjesto vozila hitne pomoći ili pružanje prve pomoći građanima u pijanom stanju. Francuska ima 40.000 profesionalnih vatograsaca a nekoliko tisuća dobrovoljnih koji su angažirani po potrebi.….alo.rs

Image and video hosting by TinyPic

24.11.2016. ...20:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VOJSKA JE ZNALA ZA MRTVE VATROGASCE I PRIJE 16.30: Časnik HV-a priznao da je izmijenio zapovijed u dnevniku letenja
[ # ]

ZADAR
Piše: Božana Svilečić

Časnik Hrvatske vojske Predrag Matešić u četvrtak je u sudnici zadarskog suda priznao da je izmijenio zapovijed u operativnom dnevniku letenja, koji je tužiteljstvu poslije poslužio kao temelj jedne od optužbi protiv bivšega šibensko-kninskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice da je tajio informacije o razmjerima tragedije na otoku Kornatu gdje je 30. kolovoza 2007. godine stradalo dvanaest vatrogasaca. Kako je utvrđeno u nastavku suđenja Draženu Slavici na Županijskom sudu u Zadru, Matešić je kao zapovjednik Protupožarnih namjenski organiziranih snaga (PP NOS) HRZ-a PZO-a u Zemuniku u operativni dnevnik letenja upisao da je u 16.32 zatražen helikopter za izvlačenje vatrogasaca, a ne njihovo hitno spašavanje kako je glasila pisana zapovijed pukovnika Miroslava Kovača, što je, kako je i sam priznao, velika razlika jer u timu za spašavanje idu specijalno obučene postrojbe, liječnici i HGSS. Nakon što ga je Slavičin odvjetnik upitao je li bio ovlašten izmijeniti zapovijed ili se nešto u međuvremenu dogodilo, Matešić je kazao: "Moram li odgovoriti na to pitanje", na što mu je sudac Boris Radman rekao da mora, te ga još jednom upozorio da je dužan govoriti istinu, no da ne mora svjedočiti ako bi ga to izvrgnulo kaznenom progonu.

– Možda sam u operativni dnevnik krivo napisao izvlačenje, ali prihvaćam da sam dobio pismenu obavijest da se radilo o spašavanju – rekao je. Situaciju je pokušao pojasniti zastupnik optužbe Zvonko Ivić kazavši kako je Matešić u operativnom dnevniku riječ "spašavanje" pisao u zagradama zbog čega je tražio da se taj podatak predoči sudu, no sudac mu je to zabranio kazavši mu kako to nije dokaz. – Kakav je to dokaz? Postoje pravila i propisi – kazao je Radman, što je revoltiralo Ivića koji je kazao kako to sada može biti tako, ali da će zadnju riječ ipak imati Vrhovni sud.

Prema ovom svjedočenju, ispostavilo se, naime, da je vojska znala za mrtve vatrogasce još u 16.30, pa i prije toga, a Slavica je optužen da nakon saznanja o tragediji nije nazvao 112, već pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Tomislava Vuku i lažno mu prikazao stanje na tom požarištu, govoreći mu da su vatrogasci u okruženju, ali prešućujući stvarno stanje, pri čemu je samo zatražio da se na Kornat uputi helikopter za izviđanje, ali ne i spašavanje. No, u pisanoj zapovijedi stoji da se na Kornat hitno uputi helikopter za spašavanje vatrogasaca, a ne za izvlačenje, kako je Matešić unio u operativni dnevnik. Kornat i mjesto stradavanja je u to vrijeme prvi nadletio helikopter "Bell" kojim je izravno zapovijedao general Josip Stojković, a koji je prethodno bio na ručku na Hvaru zajedno s Tomislavom Vukom kada je ovog nazvao Slavica.…slobodna dalmacija

Image and video hosting by TinyPic

...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNI ZAPOVJEDNIK TOMISLAV VUKO SLOMIO SE U SUDNICI: 'Istina, kada je nazvao Slavica ručali smo na Hvaru, ali to mi je bila prva hrana. Dotad sam pio samo vodu iz cisterne'
[ # ]

ZADAR
Piše: Božana Sviličić

- Ja ipak imam 60 godina – slomio se pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislav Vuko u srijedu u sudnici nakon četverosatnog svjedočenja u nastavku kaznenog postupka protiv bivšeg šibensko-kninskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice, optuženog za stradavanje dvanaest vatrogasaca na otoku Kornatu 30.kolovoza 2007. godine. Svoju životnu dob Vuko je upotrijebio kao opravdanje za nejasan odgovor na pitanje Slavičina odvjetnika Čede Prodanovića tko je inkriminiranog dana dao zapovijed za preusmjeravanje kanadera sa Kornata u zaleđe Vodica. Prodanović je izgubio živce nakon što je Vuko kazao da je zahtjev za preusmjeravanje kanadera trebao biti u pisanom obliku, no da on tu zapovijed nije mogao izdati, ali da je ipak Slavici prepustio odgovornost jer je on bio nadležan za to područje.

-Pa kome je onda Slavica trebao slati zahtjev?! Sam sebi možda. Nemojmo biti djeca. Možete Vi imati i sto godina ali morate znati odgovarati na pitanja – kazao je Prodanović. Uz to je prigovorio kako je Vukin iskaz neistinit jer je na sudu prethodno posvjedočio da ga Slavica kobnog dana nije obavijestio o pravim razmjerima tragedije, već da mu je oko 16.30 sati kazao samo da su vatrogasci u okruženju. U to je vrijeme bio na Hvaru zajedno s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Mladenom Jurinom i generalom Josipom Stojkovićem. Naveo je kako ga je Slavica tada nazvao i kazao mu kako su vatrogasci u okruženju, no da je za prave razmjere tragedije saznao je tek četiri sata kasnije dok se s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Mladenom Jurinom vraćao sa Hvara.
Image and video hosting by TinyPic
Slavičin odvjetnik je opovrgnuo njegovo svjedočenje obrazloživši to činjenicom da je još u 16.32 sati faksimilom stigla vojna zapovijed kojom se traži helikopter za spašavanje vatrogasaca.-Sukladno toj zapovijedi isključena je bilo koja druga verzija sadržaja informacije o razmjerima nesreće – odvratio je Prodanović na što je ustao zastupnik optužbe Zvonko Ivić kazavši kako ne laže Vuko već svjedoci koji su nedavno dali iskaze - umirovljeni general Josip Stojković i svjedok Ferenc Leš, koji je kobnog dana bio dežuran u Divuljama. Prema Ivićevim riječima oni su neistinito kazali kako je general Stojković bio u prostorijama dežurnog OVZ-a u Divuljama u 16.30 sati kada ga je nazvao Vuko.

-Prema pisanom dnevniku OVZ-a navodi se da je helikopter Bell s kojim se general Stojković vraćao s Hvara sletio u Divulje u 16.46 sati. Onda je i više nego jasno da Stojković u 16.30 nije mogao biti u Divuljama. Također nije utvrđena telefonska komunikacija između Vuke i Stojkovića. Iz svega ovoga vidljivo je da Vuko govori istinu – kazao je Ivić.
Vuko nije znao kazati što se dogodilo sa helikopterom koji je u podne odobren Slavici za gašenje požara na Kornatu. Kazao je kako je jedan helikopter gasio na Hvaru do 12.30 sati.

- Ja, general Stojković i glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin bili smo za stolom i tada smo ručali. Na Hvar sam došao dan prije i to mi je bila prva hrana nakon što sam dan prije u 11 sati stigao na Hvar. Dotad sam samo pio vodu iz cisterne - kazao je Vuko nakon što ga je sudac Boris Radman upitao gdje je bio od 12 do 16.30 sati na Hvaru inkriminiranog dana i što se dogodilo s helikopterom kojeg je tražio Slavica. Upravo jedan od helikoptera koji je bio na Hvaru i s kojim se vraćao general Stojković prvi je pronašao unesrećene vatrogasce na Kornatu, no nije im mogao pomoći jer je bila riječ o izviđačkom helikopteru.Stojković je prema izjavama pilota prije toga odvezen u Divulje, no s obzirom na vremenska nepoklapanja pitanje je gdje je uistinu bio.….zadarski.hr

Image and video hosting by TinyPic

...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BURA U SUDNICI: Optužnica protiv Slavice uzdrmana, tužitelj vrtio glavom i otpuhivao zrak, pa 'zaradio' opomenu suca!
[ # ]

ZADAR

Tri puna sata trajalo je svjedočenje umirovljenog generala Josipa Stojkovića na Županijskom sudu u Zadru gdje je u srijedu nastavljeno suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici optuženom za stradavanje vatrogasaca na otoku Kornatu 30.kolovoza 2007.godine. Stojković, koji je u vrijeme tragedije, bio glavni operativni vatrogasni zapovjednik OSRH, te 'dizao' zračne snage kobnog dana na Kornatu, u srijedu je najvećim dijelom vremena odgovarao na iscrpna pitanja suca Borisa Radmana, što je na koncu izazvalo nervozu tužitelja šibenskog ŽDO-a Zvonka Ivića koji je zbog svoje reakcije dobio i dvije Radmanove opomene. Ivić je opomenut tijekom prigovora na izjavu u kojoj je Stojković prvi put na sudu kazao kako je prvu informaciju o stradalim vatrogascima dobio od vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislava Vuke u 16.30 sati, a ne od glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina koji je bio nadređen Slavici. Za stradale nije saznao u 17.03 sati od Jurina, kako je to ranije rekao u istrazi i na sudu. Na traženje suca Radmana nije pojasnio razlog prigovora već je zavrtio glavom i otpuhnuo zrak, nakon čega iznova nije pojasnio razlog prigovora već ga je samo pročitao.

-Osobno me vrijeđa to što radite, a ako budete nastavili s neprimjerenim ponašanjem o tome ću izvijestiti Državno vijeće RH i prekinuti raspravu. Nisam vam ja ovdje neznam što... Primjedbu ne treba ponavljati jer je potpuno izrečena i unesena u zapisnik, samo je zatraženo da se pojasni, kazao je sudac Radman nakon čega se Ivić ispričao i rekao da je prigovorio iskazu jer je telefonskim vještačenjem u istrazi utvrđeno da u to vrijeme nije bilo komunikacije između Vuke i Stojkovića. Stojkovićevoj izjavi prigovorio je i zastupnik obitelji poginulih vatrogasaca Maro Mihočević, kao i Igor Marinović, otac poginulog vatrogasca Ivana kazavši kako pitanja nema jer se umirovljeni general očito većine važnih stvari ne sjeća. Stojković je na sudu ispričao kako je izdavao pisanu zapovijed o dizanju zračnih snaga tek nakon što bi kod njega stigao zahtjev od Operativno vatrogasnog zapovjedništva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) u Divuljama. -Oni su 'kapa' u zaštiti od požara. Sa Slavicom nisam direktno komunicirao već sa Tomislavom Vukom. Sve zapovijedi od DUZS-a dobivao sam od Vuke - kazao je Stojković čime je odbacio direktnu odgovornost Slavice koji se tereti da na požarište nije poslao zračne snage niti je organizirao spašavanje vatrogasaca.

Po traženju VOS-a DUZS-a kanader je sa Kornata premješten u zaleđe Vodica samo pola sata prije tragedije, a u 16.33 sata izdana je od njih i zapovijed da se na mjesto nesreće uputi helikopter zbog spašavanje gasitelja. Stojković je rekao kako mu je Vuko u 16. 20 sati rekao da se na Kornatu dogodila 'velika nesreća', a pola sata ranije izdana je zapovijed da se na Kornat pošalje izviđački zrakoplov pilatus koji je snimio otok. Suca Radmana je zanimalo zbog čega je ne teren poslan izviđački zrakopolov ako tada nije bilo informacija o ozlijeđenima, kako je Stojković rekao. - Stvarno se više toga ne sjećam, niti se sjećam što je pisalo u zahtjevu VOS-a – kazao je Stojković. Sucu je odgovorio kako je fotografije snimljene pilatusom koje su mu poslane mailom vidio tek navečer, te da je tek u Zadru saznao da ima stradalih. Na pitanje suca po čemu je zaključio da se na Kornatu nije dogodila tragedija imajući u vidu da je VOS tražio i helikopter, kanader i pilatus, Stojković je kazao da se o tome nije propitivao jer je vjerovao zahtjevu VOS-a. Slavica se naime po jednoj točki optužnice tereti da je samo zatražio da se na Kornat uputi helikopter za izviđanje, ali ne i spašavanje, iako je prema Stojkovićevom svjedočenju, te pisanoj zapovijedi koje je po nalogu Ministarstva obrane potpisao pukovnik Miroslav Kovač vidljivo je da je zapovijed o hitnom slanju helikoptera za spašavanje vatrogasaca izdana još u 16. 33 sati.….zadarski.hr

Image and video hosting by TinyPic

10.11.2016. ...10:28 [ Komentari (1) ] Isprintaj

PROVJERA ISPRAVNOSTI VATROGASNE TEHNIKE VZO SVETI ĐURĐ “DRAVA 2016”
[ # ]

SVETI ĐURĐ

Članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava udruženih u VZO Sveti Đurđ nedjeljno prijepodne 6. studenoga 2016. iskoristili su za isprobavanje i prikaz mogućnosti cjelokupne značajnije vatrogasne tehnike kojom raspolažu. Sveukupno 60-tak operativaca pristiglo je s 10 vozila i 20-tak različitih vatrogasnih pumpi.U događanju pod nazivom “Drava 2016” sudjelovali su DVD Sveti Đurđ (središnji), DVD Hrženica, DVD Karlovec Ludbreški, DVD Komarnica Ludbreška, DVD Struga te središnji DVD Martijanec iz istoimene susjedne općine. N edostajali su samo članovi DVD-a Sesvete Ludbreške s njihovom traktorskom cisternom, no zbog kadrovskih poteškoća nisu sudjelovali u ovoj aktivnosti.
Image and video hosting by TinyPic
Osnovni cilj provjere bilo je testiranje vatrogasnih pumpi, koje jednim dijelom “vuku” manja oštećenja još od brojnih ispumpavanja tijekom poplava pred 3 godine. No, bila je ovo prilika da se isproba i sustav za umjetnu rasvjetu, hidraulički alati za spašavanje, čamac za spašavanje, plutajuća brana, a veliki interes pobudila je i potpuno ispravna vatrogasna pumpa “Savica”, oldtimer DVD-a Sveti Đurđ iz 1961. godine. Okupljeni mališani imali su prilike isprobati dio vatrogasne opreme te barem nakratko postati “pravi vatrogasci”.

V.d. zapovjednika VZO Sveti Đurđ Stjepan Kovaček u prigodnom je obraćanju pohvalio angažman vatrogastva u svim operativnim aktivnostima tijekom ove godine, pri čemu je bilo i nekoliko složenijih intervencija koje su izazvale javne pohvale zbog učinkovitosti i požrtvovnosti sudionika. Predsjednik VZO Sveti Đurđ Krunoslav Turković izrazio je zahvalu DVD-u Struga kao domaćinu ovog događanja. Općinski načelnik Josip Jany istaknuo je visoko zadovoljstvo viđenim, ne samo na ovoj provjeri, već u svim situacijama iz kojih je razvidno kako je vatrogastvo stup sigurnosti stanovnika općine, obećavši još izraženiju financijsku potporu u idućoj godini, prepunoj visokih obljetnica osnutka.….vatrogastvo.hr

Image and video hosting by TinyPic


06.11.2016. ...20:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VRBOVEČKA GRADSKA VATROGASNA ZAJEDNICA ZAOKRUŽUJE SVOJ VOZNI PARK
[ # ]

VRBOVEC

Image and video hosting by TinyPic
Upravo im je stigla nova hidraulična platforma. Radna visina joj je 20 metara, a opremljena je i s vatrogasnim monitorom na daljinsko upravljanje, za sada jedinstveno u Hrvatskoj. - Platili smo ju približno 50.000 eura, iz svojih redovnih sredstava, što znači iz donacija Grada. Naravno, sva su se naša dobrovoljna društva odrekla i naknada za rad, kako bismo ovu investiciju uspjeli zaokružiti - ne krije zadovoljstvo predsjednik Gradske zajednice Slavko Povrlišek. Dodaje kako će ova platforma služiti za protupožarnu zaštitu i to rad na visinama, ali i u za neke gospodarske, odnosno uslužne djelatnosti u gradu. Određeni broj vrbovečkih vatrogasaca sada će još proći potrebnu obuku za rukovanje ovim vrijednim strojem i za rad na visinama. Inače, strojni (vozni) park vrbovečkog vatrogastva, osim ove platforme, danas ima jedno tehničko vozilo (hidraulične škare), 6 navalnih vozila, 4 mala terenska vozila s visokotlačnim modulom, 2 autocisterne te 6 kombi vozila. Sve je ovo dodijeljeno na upravljanje i korištenje društvima, prema dogovorenim kriterijima.….zg prsten

Image and video hosting by TinyPic

05.11.2016. ...18:45 [ Komentari (1) ] Isprintaj

U MUZEJU VATROGASNOG DRUŠTVA BUGOJNO NALAZI SE VOZILO IZ 1903. GODINE
[ # ]

BUGOJNO

Prva vatrogasna organizacija u Bugojnu osnovana je u srpnju 1893. i radila je do 1905. godine. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, bilo je pokušaja da se ponovo formira, ali to nije uspjelo sve do 15. srpnja 1949. godine kada je na osnivačkoj skupštini formirano Dobrovoljno vatrogasno društvo Bugojno, koje kao organizirana služba djeluje i danas. O društvu i njegovom radu razgovarali smo sa tajnikom Vatrogasnog društva Bugojno, Sadikom Verunica. Verunica ističe i to da su bugojanski vatrogasci tokom cijele prošle godine bili na stalnoj usluzi građanima i, što je najvažnije, u požarima u kojima su intervenirali nije bilo smrtnih slučaja. Ove godine su zabilježili manji broj intervencija:" Intervencije koje smo imali ove godine vezane su za zapaljenje dimnjaka i ovim putem upozoravam građane da na vrijeme vrše čišćenje dimnjaka. Također bi upozorio građane da malo više obrate pažnju na grijalice koje sada koriste, te da paze gdje otresaju ugalj jer se događalo da mala nepažnja sa ugljenom dovede do velikih požara."
Image and video hosting by TinyPic
U muzeju Vatrogasnog društva nalazi se vatrogasno vozilo iz 1903. godine o kojem grad Bugojno i Vatrogasno društvo Bugojno mogu govoriti s ponosom. – Vjerovali ili ne, još je u funkciji – kaže tajnik društva, te otkriva da je ovo vozilo korišteno u gašenju požara u vrijeme kada je postajala pruga koja je povezivala Bugojno i Travnik, a bugojanski vatrogasci su upravo sa tim vozilom gasili požar na toj lokaciji. U Vatrogasnom društvu imamo Zahvalnicu Zemaljske vlade Bosne i Hercegovine koju je dobio tadašnji komandir društva Ivo Pavlović i štap s filigranima i posvetom iz 1903. godine, kao jedan od najvrijednijih eksponata koji trenutno stoji u našem društvu. Iz društva naglašavaju da su bugojanski vatrogasci građanima Bugojna na stalnoj usluzi i da uz pomoć građana i posao vatrogasaca bude veoma lakši: – Imamo veoma dobru saradnju sa građanima i to mi je veoma drago. Naš broj telefona je 123, koji je besplatan i građanima je na usluzi 24 sata.….bug.ba

Image and video hosting by TinyPic

...17:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI ZAGREBAČKE ŽUPANIJE NA PRIJEMU KOD ŽUPANA
[ # ]

ZAGREB

Na 7. državnom natjecanju vatrogasaca Republike Hrvatske, održanom početkom listopada u Puli, natjecateljske ekipe Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije osvojile su izvanredne rezultate. Tim povodom za vatrogasce je održan prijem u Zagrebačkoj županiji na kojem su bili i naši vatrogasci zajedno sa zapovjednikom Vatrogasne zajednice grada Velike Gorice Borisom Turanom. Predstavnike vatrogasnih društava, čije ekipe odlaze na Olimpijadu, primio je župan Stjepan Kožić. Čestitao im je na postignutom uspjehu i rekao da su vatrogasci uvijek spremni odazvati se svakom pozivu. -Vaši rezultati, i kroz natjecanja i kroz svakodnevni život, govore da stanovništvo može biti sigurno u slučaju bilo kakve potrebe- rekao je župan Kožić. Najavio je da se proračunska sredstva namijenjena aktivnostima vatrogasaca neće smanjivati ni u 2017. godini.
Image and video hosting by TinyPic
U muškoj „A“ kategoriji, natjecateljsko odjeljenje DVD-a Razljev (općina Križ) osvojilo je prvo mjesto, natjecateljsko odjeljenje DVD-a Andrilovec (Dugo Selo) drugo, a odjeljenje DVD-a Paukovec (Sveti Ivan Zelina) treće mjesto. Najbolji su bili i natjecatelji Javne vatrogasne postaje Ivanić-Grada u „A“ kategoriji profesionalnih vatrogasaca. U „A“ kategoriji žena natjecateljska ekipa DVD-a Ribnica osvojila je drugo mjesto. Sve ove ekipe izborile su pravo nastupa na Međunarodnoj vatrogasnoj olimpijadi u srpnju 2017. u Austriji. Na državnom natjecanju, održanom u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice, sudjelovalo je 221 natjecateljsko odjeljenje, od čega iz Zagrebačke županije njih 19. Uz ekipe koje su trijumfirale, sudjelovale su i ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava Bobovec, Deanovec, Otok Samoborski i Petrovina u muškoj „A“ kategoriji, Bregana, Ribnica i Volavje u muškoj „B“ kategoriji, Ivanić-Grad i Zaprešić u ženskoj „A“ kategoriji te Mala Hrastilnica, Johovec, Ribnica, Staro Čiče i Turopolje u ženskoj „B“ kategoriji. - Od ukupno 16 ekipa iz RH koje odlaze na Vatrogasnu olimpijadu, pet ih je iz Zagrebačke županije. To pokazuje koliko ti ljudi vrijede, koliko 'daju sebe', ali i koliko Županija drži do njih- rekao je Stjepan Ptiček, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije. ….vg danas

Image and video hosting by TinyPic

04.11.2016. ...17:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IN MEMORIAM: ERNEST EÖRY 1936-2016
[ # ]


Image and video hosting by TinyPic

Ernest se je rodil 16. januarja 1936 na Hodošu, njegova pot gasilca pa se je začela leta 1950. Leta 1984 je bil izvoljen za predsednika Gasilske zveze Slovenije, od leta 2008 pa je bil častni predsednik zveze. Ernest Eöry je v svoji dolgi, bogati in plodni gasilski zgodovini pustil poseben pečat, pri razvoju in napredku gasilstva v deželi ob Muri. Njegova življenjska pot se je začela 16. januarja davnega leta 1936 na Hodošu, saj je bil vse skozi zvest domačemu ognjišču, spoštoval trdno delo svojih staršev in mladostno ljubezen do narave. Dolge so bile poti, nemalokrat naporne, a nikoli ni bilo stranpoti. Bile so poti mnogih spoznanj o življenju, o človeku, vedno z njegovim velikim osebnim prisluhom, razumevanjem, dopuščanju drugačnosti, veliko pripravljenostjo za sodelovanja in nudenja pomoči bližnjemu v nesreči. Ves lasten notranji nemir ga je vodil k neprestanemu iskanju odgovorov. Najpogosteje v dejanjih. Osebno rast je videl v pridobivanju splošnega in strokovnega znanja. Na prvem mestu mu je bila vedno družina, bil je tudi zvest gospodarstvenik in opravljal je zahtevne nalog poslanca v takratni Skupščini Republike Slovenije.….pročitaj više


Image and video hosting by TinyPic

02.11.2016. ...19:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

 • page counter

  Osim što uređujem ovaj blog sakupljam i vatrogasne predmete : ambleme, monografije, značke, medalje, vatrogasna filatelija, modeli vatrogasnih vozila i sl. Ukoliko imate volje za pomoć u popunjavanju moje kolekcije dobro došli ste. Moju kolekciju možete pogledati ….OVDJE

  Image and video hosting by TinyPic
  vijesti iz DUZS-a/klikni/  Image and video hosting by TinyPic

  Pierce CAFS. / klikni/

  Pierce CAFS.

  Pierce CAFS.

  zanima li vas nabavka rabljenog vatrogasnog vozila onda kliknite na :
  Pierce CAFS.
  vzo1993@gmail.com  Image and video hosting by TinyPic

  INFORMACIJE O UPISU U PROGRAME PREKVALIFIKACIJA 2016./2017.
  ZAGREB: Na upis kandidati trebaju predati sljedeće dokumente:
  1. original svjedodžbe o završnom ispitu/radu, maturi ili državnoj maturi
  2. original razrednih svjedodžbi srednje škole,
  3. original rodnog lista – na uvid
  4. original domovnice – na uvid …. klikni
  Pierce CAFS.


  Pravilnik o jedinstvenom obliku i kroju odore pripadnika vatrogasnih postrojbi te oznakama zvanja  Image and video hosting by TinyPic
  Image and video hosting by TinyPic
  …. PRIRUČNIK ZA NATJECANJA VATROGASACA U REPUBLICI HRVATSKOJ /2016/

  PROSINAC 2016.

  ZIMSKI KUP ŽIŠKOVCA / 10.12.2016./
  ŽIŠKOVEC: Dobrovoljno vatrogasno društvo Žiškovec poziva Vas na KUP NATJECANJE u brzom spajanju usisnog voda koji će se održati 10. prosinca 2016. godine (subota) u Društvenom domu u Žiškovcu s početkom u 15:00 sati u sljedećim kategorijama:
  Muški A
  Muški B – rođeni 1986. godine i stariji
  Žene A
  Žene B – rođene 1986. godine i starije
  Ekipa je u sastavu od šest članova: Z, S, V1, V2, C1, C2.
  Vježba se izvodi po pravilniku HVZ-a i važećim nadopunama te pravilniku CTIF-a.….RASPIS


  2017.

  “CTIF 2017” – Vatrogasna olimpijada CTIF-a u zemlji s najsnažnijim dobrovoljnim vatrogastvom na svijetu / 03.09.2016./
  Image and video hosting by TinyPic
  VILLACH: “Nakon određenih poteškoća u nalaženju domaćina ovog posebno cijenjenog vatrogasnog događanja starog kontinenta, naredna smotra uvježbanosti vatrogasaca u različitim natjecateljskim disciplinama biti će održana u austrijskom Villachu od 9. do 16. srpnja 2017. godine. Doista ne treba sumnjati kako će 16. Međunarodno natjecanje vatrogasaca i 21. Međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži biti organizirano na zavidnoj razini. Naime, opće je poznata činjenica kako austrijsko dobrovoljno vatrogastvo predstavlja impresivan sustav kakvom nema premca nigdje u svijetu.….pročitaj više


  Image and video hosting by TinyPic

  2016
  Raspored vatrogasnih natjecanja kup HVZ-a za 2016.godinu
  SENIORI / SENIORKE
  1. Kup Dalmacije: Trilj (25.04.2015.)
  2. Memorijal "Mirko Kolarić" Varaždin (04.06.2016.)
  3. Memorijal "S.Gjuro Deželić" Ivanić Grad (19.06.2016.)
  4. Kup Posavine: Desno Trebarjevo (27.08.2016.)
  5. Kup Grada Đakova (10.09.2016.)

  DJECA I MLADEŽ
  1. Memorijal "Stjepan Paša" Koprivnica (29.05.2016.)
  2. Kup Popovače "Antun Brlaković" (28.06.2016.)
  3. Memorijal "Jurica Botković", Kladare (21. 08.2016.)
  4. Kup VZG Čakovca, Čakovca (03.09. 2016.)
Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se

eXTReMe Tracker
free counters