03.09.2008., srijeda

I like to move it move it



Svakog dana sa svih strana čujemo kako nam je jedini spas od infarkta, osteoporoze, šećerne bolesti, raka, depresije, i tko zna čega sve još – fizička aktivnost i vježbanje. I onda se panično natjeramo na upis u fitness, odlazak na intenzivno znojenje u obliku aerobike ili aktivno brzo hodanje i trčanje po obližnjem parku. Početna panika možda potraje neko vrijeme, ali uskoro nam je muka već od same pomisli na oblačenje tenisica i trenirke, a kamoli bilo kakvog vježbanja.

Pogledajmo samo tu riječ: »vježbanje«. Aktivnost namijenjena isključivo sama sebi, u svrhu poboljšanja vlastitog zdravlja. Ako se povedemo za primjerom popularne znanosti i pogledamo kako to rade životinje, koje za razliku od nas žive zdravo i ne umiru od šećerne bolesti, raka, depresije i ostalog – pa tko je još vidio životinje koje vježbaju? One bježe pred opasnošću, skupljaju i love hranu, grade svoje nastambe… Ukratko, fizička aktivnost je dio njihove svakodnevice i ima neki cilj.

Pouka ovdje je kratka – razmišljajte o kretanju a ne o vježbanju. Kretati se možete recimo tako da trčite za autobusom ili tramvajem, da vam se pokvari lift i svakog dana se penjete na 10. kat zgrade, da onako za zabavu trenirate svoju djecu i njihove prijatelje u nekom sportu, da prošećete psa, da umjesto na pivo odlazite s prijateljima na mali nogomet, da odigrate neku od igara tipa Dance Dance Revolution ili Wii Sports, da na biciklu elegantno zaobiđete jutarnje gužve na putu do posla, da se pridružite hordama planinara koji kombiniraju korisno (planinarenje) s ugodnim (»okrijepa« na vrhu, u planinarskom domu), da vrtlarite i uzgajate svoje povrće…

Naravno, ako uživate u odlasku na fitness ili aerobiku, odlično, nema problema, samo tako nastavite. Ali nemojte na to gledati kao na obavezu, nego zabavu. Dok god uživate u bilo kojem obliku fizičke aktivnosti, nema bojazni za vaše zdravlje.

- 13:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #   |