petak, 20.04.2007.

Oproštaj od Mirjane Glavnik


Na gradskom groblju u Sisku, u utorak 17. travnja mnoštvo građana Siska, te vjernika pridošlih pridošlih iz Zagreba oprostilo se od Mirjane Glavnik, predsjednice udruge oboljelih od karcinoma Sisak.

U ime 300-tinjak članova Udruge od Mirjane oprostila se Ankica Katuša. Zahvalila je Mirjani na borbi koju je vodila za do posljednjeg daha: ne za sebe, već za oboljele i zdrave ljude Siska. Katuša je rekla «Govorili su da si sama, ali nažalost Tvoja udruga svakoga dana broji se više bolesnih članova a u gradu vodimo razgovore tko je od nas taj dan napustio grad. Nadam se da ćemo jednoga dana stati pred Tvoje posljednje počivalište i moći reći: draga Mirjana uspjele smo, u našem gradu sve je manje novooboljelih. Koliko čovjek vrijedi danas se ovdje vidi pred tvojim posljednjim počivalištem. Mnogi bolesni su danas ovdje među nama. Ciljevi koje si postavila pred udrugu ne odlaze tobom, već ostaju nama da ih ostvarimo u Tvoje ime. Do tada draga predsjednice i prijateljice opraštam se od Tebe u ime svih onih za koje si se borila riječima iz meni drage pjesme: srest ćemo se jednom među zvijezdama».

Pogrebne obrede predvodio je ministar provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca o. Đuro Hontić. Pismo s izrazima sućuti koje je sinu pokojnice o. Tomislavu Glavniku, uputio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, pročitao je kardinalov izaslanik vlč. Antun Sente, ml.

O. Đuro Hontić je istaknuo kako je pokojnica iako već narušena tjelesna zdravlja, osjetila probleme svoga grada i s tom dodatnom snagom koju je primala od duha sv. Franje, pokrenula sisačku udrugu oboljelih od karcinoma, kako bi skrenula pozornost današnjeg čovjeka na brigu i zauzimanje za očuvanje stvorenog svijeta koji nam je Bog darova da se njime služimo i tako sudjelujemo na stvarateljskom Božjem djelu, te se tako zauzimala da se smanji onečišćenje koje čovjek čini iskorištavajući prirodna bogatstva, koristeći ih za svoje individualne koristi i za svoje bogatstvo na štetu drugih.

Okupljenima se dirljivim i sabranim riječima obratio i sin pokojne Mirjane o. Tomislav. Podsjetio je da se pokojnica u najtežim trenucima očitovala kao žena vjernica, svjesna svega, s potpunim pouzdanjem i predanjem u Božju volju. Istaknuo je kako joj je bilo u obitelji, na poslu, s braniteljima za vrijeme rata, sa svima onima koji su tražili bilo kakvu pomoć ili savjet, u druženjima s prijateljima, u župi kao članica franjevačkog svjetovnog reda ili članica župnog zbora ili pod zadnje u trudu u udruzi za oboljele od raka ili pak u podnošenju bolesničkog križa za vrijeme svoje bolesti uvijek čovjek, bližnji, bio cilj djelovanja.

Nakon pogreba, u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Galdovu služena je misa koju je predvodio pokojničin sin o. Tomislav u koncelebraciji s tridesetak svećenika. Na kraju mise, u ime mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnoga reda kojem je Mirjana Glavnik pripadala, oprostila se Ivana Mitar.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Fotografirao Vlado Badrov

Tekst napisala: Marija Belošević

- 18:17 - Svjedoci i ti! (0) - Ispis - #