nedjelja, 15.04.2007.

Udruga oboljelih od raka odala počast pokojnoj predsjednici Glavnik

Image Hosted by ImageShack.us Sisačka Udruga oboljelih od raka, koja okuplja oko 300 Siščana koji smatraju da su od te bolesti oboljeli zbog prekomjernog industrijskog onečišćenja okoliša, odali su danas počast pokojnoj predsjednici Mirjani Glavnik, koja je, kako je rečeno, prva javno progovorila o onečišćenju u Sisku i o velikom broju oboljelih od raka.
Mirjana Glavnik umrla je u obiteljskom domu u Galdovu 12. travnja nakon četiri mjeseca liječenja od raka pluća. Živjela je u tom prigradskom naselju, gdje se, po mišljenju ekoloških stručnjaka, stvara ruža vjetrova, a stanovnici su izloženi prekomjernom onečišćenju sumporovodikom, benzenom i drugim štetnim plinovima iz sisačke industrije.
Mirjana Glavnik sa skupinom oboljelih Siščana osnovala je 7. veljače ove godine Udrugu čija je svrha pomoći oboljelima od raka i njihovim obiteljima.
"Posvećujemo ovaj skup našoj Mirjani, koja je prva digla glas protiv zagađivača, protiv jedne tako velike i jake kompanije kao što je INA, ali i cjelokupne državne politike. Zahvaljujemo joj što je digla na noge cijeli Sisak i Hrvatsku kako bi pomogla oboljelima od karcinoma u Sisku, kako bi se spriječila nova zagađenja i nova oboljenja od karcinoma", rekla je zamjenica predsjednice sisačke Udruge oboljelih od raka Ankica Katuša.
Udruga podupire svoje članove ako se odluče na sudsku tužbu protiv industrijskih zagađivača radi odštete, istaknuto je na sastanku na kojem je bila i odvjetnica Dijana Kesonja, koja zastupa oboljele i oštećene radnika Salonita.
"Podizanjem sudskih tužbi protiv zagađivača izborit ćemo se za one oboljele od karcinoma koji se iz dana u dan bore za život, ali i za to da ostalim Siščanima omogućimo život u zdravom okolišu, pravo na zdrav život i zdravlje", rekla je Ankica Katuša.
Odvjetnica Dijana Kesonja iz Rijeke upoznala je oboljele od raka s mogućnošću podnošenja pojedinačnih tužbi za naknadu štete od zagađivača, ističući da će svatko za sebe odlučiti hoće li podnijeti tužbu protiv zagađivača. Ocijenila da su oboljeli od raka u Sisku jako dobro organizirani, da imaju kvalitetne podatke o onečišćenjima i porastu oboljelih od raka, te da imaju potporu stručnjaka, što je dobra osnova za podizanje sudske tužbe protiv zagađivača.


Hina

- 20:06 - Svjedoci i ti! (2) - Ispis - #