08.07.2008., utorak

Početna zbirka ...

ovaj me se najviše dojmio dok je bio na zidu...
U nastavku ću se probati prisjetiti što se sve nalazilo u toj početnoj „noninoj“ zbirci.

Osim već spomenute plate, najimpresivniji je ovaj okrugli pladanj na slici iznad. On je visio na zidu zajedno sa još tri-četiri druga i pokrenuo ovu priču. Puno je ljepši uživo, posebno me se dojmio onaj odsjaj u vodi, kao i oblačno nebo. Iz iste te serije Lochs of Scotland imamo šest šalica za čaj sa tanjurićima i pet malih tanjurića kao na slici dolje, jedan je vjerojatno razbijen nekad davno, jer ne vjerujem da ih je kupljeno 5. Bile su još i dvije zdjele za salatu, koje smo u to vrijeme prestali koristiti i spremili na sigurno i još pet-šest manje atraktivnih tanjura i plata. Jako interesantan dio zbirke je trokatni stalak za kekse, ne znam kako bi se drugačije izrazio koji se sastoji od tri tanjura različite veličine koji su u sredini probušeni i spojeni. Pitao sam se kako je nona došla do svega toga i punica se prisjetila da su nekad postojali dućani za komisionu prodaju polovnih predmeta i da je to kupljeno uglavnom tamo.
U to vrijeme sam još bio u zabludi da su ti predmeti stari više od 100 godina, a zapravo su svi nastali negdje između 1960. i 1974. Ta će me zabluda kasnije jako puno stajati.
I tako, nakon što su svi predmeti uredno i pažljivo oprani i neki izloženi u staklenoj vitrini a neki spremljeni na sigurno, počeo sam razmišljati kako nabaviti još takvih stvari. Počeo sam zagledati ljudima po kredencama, davati oglase po novinama, raspitivati se okolo, i tražio po antikvarnicama ali mjesecima ništa od toga nije davalo rezultate. Počeo sam pomalo i zaboravljati na cijelu priču, a onda je jednog dana zazvonio telefon …

ovakvih imamo 5 komada ...

- 11:31 - Komentari (3) - Isprintaj - #

03.07.2008., četvrtak

Kako je počelo ..

35,5 cm ovalna plata Lochs of Scotland na kojoj je moja žena nosila nareske u firmu dok još nismo znali njenu pravu vrijednost ...

Već jako dugo razmišljam o tome da otvorim blog sa ovom tematikom. Obzirom da u svijetu postoje na stotine klubova ljubitelja ovakve vrste keramičkog posuđa, nadam se da će se i kod nas netko zainteresirati.

O čemu se radi i kako je sve to započelo ? Prije točno 20 godina uselio sam se sa svojom ženom u stan kod njezine none da bi započeli zajednički život. Na zidu u kuhinji visjelo je nekoliko plavo bijelih tanjura sa zanimljivim motivima iz viktorijanskog razdoblja. Nismo obraćali puno pažnje na to, kao niti na činjenicu da se još nekoliko sličnih predmeta na primjer zdjele za salatu, koristi svakodnevno, a veliki ovalni pladanj i servis za čaj i kolače u posebnim prilikama, kao što su rođendani, blagdani i slično. No, s vremenom, kako su prolazile godine, ti tanjuri na zidu postajali su mi sve zanimljiviji. Znao bih navečer stati pred njih i diviti se motivima i načinu izrade. Na poleđini su bili također zanimljivi pečati sa oznakama motiva i proizvođača. U međuvremenu, pojavom interneta i neke specijalizirane literature naučio sam ponešto o tome i postao strastveni sakupljač, tako da danas imamo popriličnu zbirku. No pođimo redom, najprije da vam ukratko ispričam priču o povijesti i načinu izrade takvog posuđa.
Stoljećima su kinezi poznavali tehnologiju izrade porculana i čuvali to kao tajnu. U 12. i 13. stoljeću su pomorci (Marco Polo) počeli donositi u Europu ponešto od toga i takvi predmeti su vrlo brzo počeli biti jako cijenjeni. Svi ste čuli za kineske vaze iz dinastije Ming. Stoljećima su nakon toga, europljani pokušavali napraviti nešto slično, ali im nije uspijevalo. Tek potkraj 17. stoljeća englezi uspijevaju napraviti materijal koji je kvalitetom mogao parirati kineskom porculanu. To zapravo i nije porculan nego tvrda keramika, takozvana kamenina, ili kako englezi kažu ironstone. U 19. stoljeću razvila se vrlo jaka industrija proizvodnje keramičkog posuđa u engleskoj, posebno u predjelu koji se naziva Stafordshire.
Na stotine manjih i većih tvornica proizvodilo je posuđe oslikano doslovce tisućama raznih motiva. Nitko danas ne zna reći koliko motiva postoji do danas da li nekoliko tisuća ili nekoliko desetaka tisuća. Sama tehnologija izrade izgledala je ukratko ovako : od posebne smjese kaolina i kvarcnog pijeska izradio bi se željeni predmet (tanjur, zdjela, šalica, čajnik) i do određenog stupnja ispekao u keramičarskoj peći. Umjetnik bi na bakrenoj ploči ugravirao određeni motiv, koji se zatim u željenoj boji prenosio voštanim papirom na predmet (transferware). Nakon toga predmet se ponovo stavljao u peć tako da bi nakon svega gravura ostala ispod glazure (underglaze) i slika postala otporna na grebanje pranje i sve ostalo osim na razbijanje. Za razliku od ručno oslikanih predmeta. Osim toga, ovakav postupak bio je i znatno jeftiniji od ručnog oslikavanja i davao je posuđu prepoznatljiv izgled. Zanimljivo je da zbog samog postupka oslikavanja nikad dva predmete nisu potpuno identična, kao što niti dva otiska pečata ne mogu biti ista. Uvijek postoji mala razlika u nijansi ili u nečem drugom. Što se tiče boje, najčešće je to bila plava, ali poznate su još i smeđa (brown), crvena (pink) zelena i brojne druge varijante uključujući i višebojne. Proizvodnja je cvala u 19. stoljeću i nastavila se u 20. sve negdje do kraja 60 tih godina, kad su se zbog skupoće izrade počele zatvarati brojne tvornice. Danas ih postoji još desetak i izrađuju prekrasno i vrlo kvalitetno i skupo posuđe, ali svega nekoliko motiva po uzoru na 19. stoljeće.
Toliko u uvodnom postu, s vremenom, koliko ga budem imao, pisat ću o raznim poznatim motivima i polako vam predstavljati svoju zbirku …

- 08:06 - Komentari (7) - Isprintaj - #

  srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Siječanj 2009 (1)
Srpanj 2008 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

o sakupljanju keramičkog posuđa oslikanog na poseban način - takozvani transferware postupak ...

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Blue & white
Replacements.ltd
Antikvarnice sa puno lijepih predmeta
Antikviteti
Hrvatska stranica o umjetninama
Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se