< travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Da/Ne

koliko vas IMA!!!!!

a href="http://www.foocounter.com/register.php" target="_top">Free Website Counter
Free Website CounterMySpace Layouts

MySpace Layouts

29.04.2006., subota

Nil prpravio povijest


Ispada da Aleksandar Veliki ipak i nije tako velik. Istina, osvojio je većinu svijeta poznatog starim Grcima, ali nije bio utemeljitelj Aleksandrije. U današnjim bi se terminima reklo da ju je samo 'ribrendao'.

Alain Véron s kolegama sa Sveučilišta Paul Cézanne u Aix-en-Provenceu došao je do ovog otkrića mjereći varijacije u koncentraciji olova u blatnim naslagama iz aleksandrijske antičke luke. Oni su promjene razina olova odredili ugljikovim datiranjem školjaka pronađenih u mulju.

Otkrili su da je ta obala Nila naseljena najmanje 4500 godina, odnosno, da je na mjestu Aleksandrije postojalo naselje dva milenija prije nego je tu stigao slavni osvajač.

Jasni tragovi olova pojavljuju se između 2686. i 2181. prije Krista, te zatim opet između 1000. i 800. p.Kr. Istraživači su zaključili da su ti vrhunci zagađenja olovom povezani s čovjekovom aktivnošću, tj. navodnjavanjem, ribarenjem te gradnjom naseobina i plovila.

Tu tvrdnju podupire i antički tekst koji spominje naselje Rhakotis.

Razine olova opet su se naglo povećale oko 330. godine p.Kr., kad je tamo napokon stigao Aleksandar Veliki, a vrhunac su doživjele u vrijeme rimskog carstva, oko 400 godina kasnije.

Ova bi studija napokon trebala završiti dugotrajnu raspravu o utemeljitelju grada, za koju su i prije mnogi tvrdili da počiva samo na "književnim dokazima".

02.04.2006., nedjelja

DA LI JE FOBOS UMJETNI SATELIT MARSA? 25. 11. 1996. g.


Marsov mjesec Fobos (grč. STRAH) je na udaljenosti 9400 km od površine Marsa. On izlazi na zapadu i zalazi na istoku. Polako se približava planeti. Matematičari to objašnjavaju usporavanjem zbog veoma male mase. Njegova srednja gustoća bila bi onda tisuću puta manja od gustoće vode. Ako je to približno točno, onda bi pored tvrde površine, Fobos unutra morao biti prazan! Ali u tome slučaju njegovo porijeklo bi moralo biti umjetno. Još ako se upitate zašto sovjetske sonde "FOBOS 1" i "FOBOS 2" nikad nisu stigle na odredište, a njihova vrijednost iznosi milijardu dolara... Loša sreća! Možda. A kako objasniti onda ponovljene neuspjehe s misijom "MARS 96" ili s američkom "MARS OBSERVER". Opet loša sreća!

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se