< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Rujan 2008 (2)
Lipanj 2008 (2)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (6)
Veljača 2008 (4)
Siječanj 2008 (8)
Prosinac 2007 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

>>> Opis Bloga <<<

Cvijeće, Kolači i ostalo

Image and video hosting by TinyPic

Od 15.02. :


free hit counter

hit counter

MOJ MAIL : marisoll@net.hr

>>> Linkovi <<<

Image and video hosting by TinyPic

Marija
Zvrk
Cvjetak
Angie
H6 Ima Jedan Svijet
Sebi Pripadam
Suncokretic
Koraljka
Magična noć
Tratinčica
MNP
Mirjana
Mlada mama
Mendula
Tratincicamala
Decembar2001
Žubor vode
Otkucaj
Mima
Bespeljica
Morska zvijezda
Gustirna
Čiovka

>>> Moje Slike <<<

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

utorak, 29.01.2008.

Buddleja ili ljetni jorgovan

To je omiljen grm zbog toga što privlači mnoge leptire.Manje je poznata njegova osjetljivost na hladnoću.Zato je dobro u jesen zemlju prigrnuti ka grmu,kako biste spriječili smrzavanje do korjena.
Za razliku od drugih vrsta ovom grmu treba u proljeće odrezati sve grane do pola metra iznad zemlje.
Buddleia se lako razmnožava reznicama.Cvjetovi se javljaju u kolovozu i biljka cvate do kasno u jesen.Evo nekih vrsta i sorata:
Buddleja globosa žuta,oblik kugle
B.x weyeriana "Sungold" narančasta
B.davidii "Empire Blue" svijetloplava
B.davidii "Pink Delight" ružičastocrvena

Image and video hosting by TinyPic



CEANOTHUS - CEANOTUS

Ceanothus je biljka pomalo slična grmu Caryopteris,čak i po vremenu cvatnje.Ovo je zimzelena biljka koja slabo podnosi hladnoću.Uspjeva u posudama,ali i pored zaštićenog toplog zida na zapadnoj strani.Najčršće se nudi C.hybr."Gloire de Versailles"Još nježnije vrste jesu one s cvjetovima svjetloplave i ružičaste boje.

Kod nas ima za kupiti plavi ceanothus (mislim da baš nema puno rasadnika koji ga uzgajaju).To je prekrasan grm ili stablo,ovisi o tome kako ga podrezujete i cvjeta u travnju.Jedan sam prije par godina poklonila šogorici i on sada ima oko 2 m visine iako svugdje se može pročitati da je oko 1,70 m.
I što je čudno za ovo doba godine sad je procvjetao.Drži ga u vrtu s južne strane kući i zbog sjene okolnog drveća dio dana je u polusjeni.

Image and video hosting by TinyPic




| komentari (17) | print | # |

Berberis - žutika

Rod Berberis obuhvaća više od 200 vrsta i sorata.Dio njih je zimzelen.
Najčešće susrećemo Berberis thunbergii ,zelenu žutiku u obliku živica.
Berberis thunbergii "Atropurpurea" ima crvene listove.Sve vrste žutike imaju trnove čiji otrov uzrokuje upalu kože.



| komentari (1) | print | # |

srijeda, 23.01.2008.

Ukrasni grmovi

Najbolje vrijeme za sadnju ukrasnih grmova je od jeseni do proljeća.Ipak osjetljivije drmove bolje je ostaviti za proljeće.Jesenska sadnja omogućuje prilagodbu korjenadok je zemlja još topla i bujna rasta do ljeta.
Sadnja zimi obavlja se dok su dani topliji i naravno nikako dok je zemlja smrznuta.
Ako je sušno vrijeme treba biljke obavezno zalijevati.
Tek posađeni grmovi,posebno zimzelene vrste velikih listova i četinjače mogu biti osjetljivi na hladnoću.U tom slučaju treba ih zaštititi jutom.
U području gdje ima snijega pomoći će drvena ili žičana mreža za ogradu.U proljeće treba skiniti zaštitu i provjeriti da ih nisu napale kakve bolesti.

Odabir grmova ovisi o klimi,o lokaciji tla,je li tlo vlažno ili suho,sjenovito ili sunčano.

Prema veličini grmova variraju od patuljastih pa do 5-6 metara visokih grmova.Odlikuju se različitim oblicima rasta.Večina vrsta grmlja od velike je važnosti u kreiranju manje zahtjevnih vrtova koje ne treba puno njegovati, a tu se posebno ističu grmovi koji služe kao pokrivači tla.

Oni koji imaju mali vrt dovoljno je posaditi jedan ili dva ukrasna manja grma jer u suprotnom mali vrt će izgledati još manji.

Pri sadnji grmova trebamo znati veličinu grma,osjetljivost na hladnoću,dali je listopadni ili zimzeleni i naravno ako cveta doba cvatnje.

Grmove možemo saditi i u posudama tako da se osjetljive vrste mogu skloniti orije zime.Mnogi u unutrašnjosti imaju oleander ili kalistemon i znaju da ga zimi moraju staviti na toplije mjesto-



| komentari (8) | print | # |

nedjelja, 20.01.2008.

Oraščići

TIJESTO

1 margarin,10 dkg šećera,12 dkg mljevenih oraha,2 male žlice kakaa,30 dkg brašna

KREMA

2 cijela jaja,10 dkg šećera,15 dkg mljevenih oraha,15 dkg margarina

Priprema:Tijesto pripremite kao za šape i ostavitr pola sata na hladno.
Kalupčiće nauljite i pobrašnite,napunite do 3/4 tijestom i u sredini udubite.Pecite na 200 stupnjeva 10-15 minuta dok malo porumene.Ne smiju se prepeći.Malo ohlađene lagano istrsti iz kalupćića i puniti kremom.

Krema:jaja i šećer gusto skuhajte na pari.U ohlađeno dodajte margarin i orahe.
Napunite obje strane oraščića i spajajte dva i dva.Posutu šećerom u prahu.


Ja ih jako volim ali ih ne pravim tako često jer kad pravim više vrsta kolača treba mi jako puno vremena dok napunim sve kalipe i ispečem ih.Ali su stvarno odlični.




| komentari (6) | print | # |

Kalup-trokut

Evo jedan recept za kolač koji je lako napraviti,ukusan je i lijepo izgleda.Za njega treba kalup u obliku trokuta.Ja sam kalup napravila od šperploče,ali mislim da sam vidjela negdje u prodaju.
Visina je oko 3-4 cm i spoje se dvije stranice u donjem dijelu,dužina može biti do 40 cm a može i manje.

Izrežu se tri komada od oblatne i prva dva se stave u kalup.Na to se stavi krema od:

2 jaja, 10 dkg šećera, 10 dkg petit b keksa lomljenih, 10 dkg čokolade za kuhanje, 10 dkg margarina

Sve kuhati na pari da se zgusne i na kraju dodati kekse.

U to se može dodati suhe smokve,orahe,kandirano voće,grožđice ili bademe ovisi o tome što tko voli.

Kad se stavi krema na nju ide treća kora.



| komentari (1) | print | # |

petak, 18.01.2008.

Slatki klavir

Za biskvit

6 žutanjaka,6 žlica šećera, 6 žlica brašna, 4 žlice oraha, 2 žlice kakaa, 1 prašak za pecivo, 6 bjelanjaka

Za roladu

6 žlica šećera, 5 žlica brašna,2 žlice tople vode, 1 žlica ulja, 1 mala žlica praška za pecivo, 5 žutanjaka, 5 bjelanjaka

Za biskvit pjenasto izmiksati (ja skoro sve radim mikserom)žutanjke sa šećerom.Dodavati orahe,brašno sa praškom za pecivo,kakao i na kraju snijeg od bjelanjaka.Staviti peći u zagrijanoj pećnici.Ohlađeno izrezati vodoravno na pola.

Za roladu smiksati žutanjke sa šećerom,dodati vodu,ulje,brašno sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka-Staviti peći u veći lim.


BIJELA KREMA
7,5 dl mlijeka, 20 dkg margarina,20 dkg šećera,5 žlica brašna (ili još bolje gustina)2 vanili šećera

TAMNA KREMA
15 dkg oraha,3 žlice šećera,3 žlice mlijeka,5 dkg čokolade za kuhanje, 15 dkg margarina
Mlijeko i šećer zakuhati i preliti mljevene orahe i rastopljenu čokoladu.Kad se ohladi dodati izrađen margarin. Premazati roladu i izrezati je prst debljine.


Za bijelu kremuskuhati mlijeko(dio odvojiti i hladno izmješati sa brašnom i šećerom-kao puding).U ohlađeno dodati izrađen margarin.

Prvu polovinu biskvita premazati bijelom kremom na nju rasporediti izrezanu roladu i opet bijelu kremu i na kraju drugu polovicu biskvita.Preliti ćokoladnom glazurom.

Malo se potroši vremena dok se sve napravi ali je kolač odličan i nije kompliciran za napraviti.
Može se napraviti kao kolač (najveći lim) a može i kao torta.



| komentari (2) | print | # |

nedjelja, 13.01.2008.

Zimski san

Ova zima je i kod nas na moru pokazala zube.Prošle godine sve se šarenilo usred zime u mnogim vrtovima,dok sada tu i tamo se vidi koja margarita koja prkosi studeni.Još uvijek vrtovi snivaju zimski san.
U veljači možete posaditi zumbule,gladiole,tulipane i sve ono što ste zaboravili u jesen.Također možete saditi sve vrste grmova.Mislim na one koji su uz more jer na kontinentu to još neće biti moguće.
Jaglace također možete posaditi u veljači jer oni podnose niske temperature dok je za maćuhice ipak bolje pričekati ožujak.
Oni koji su spremili pelargonije /muškatle/ bilo bi dobro malo ih očistiti od uvelih listova i malo ih zaliti.Isto vrijedi i za ostalo cvijeće koje je negdje u podrumu ili garaži.



| komentari (5) | print | # |

petak, 04.01.2008.

Za gospođu Draganu....

Imam recept za čupavce koji je jednostavan za napraviti .Kada ih napravim nikad mi ne ostanu za sutradan.A SADA EVO RECEPT;

- 4 jaja
- 25 dkg šećera
-1 dl ulja
- 8 žlica tople vode
- 25 dkg brašna - 1 prašak za pecivo
Žumanjci i šečer se dobro izmiksaju, dodati ulje, vodu, brašno i prašak za pevivo.Dodati snijeg od bjelanjaka.Staviti peći.
Ohlađeni kolač izrezati na kocke i umakati u kremu a zatim u kokos.

KREMA: 2 dl mlijeka, 10 dkg šećera, 15 dkg čokolade, 10 dkg margarina.

Ako volite kolače sa sirom ili jabukama evo recept za kolač koji je isto tako lak za napraviiti:

PITA OD SIRA (ILI JABUKA)

- 2 jaja
- 1 margarin
- 20 dkg šećera
- 45 dkg brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 žlice mlijeka
- 1 vanili šečer
Margarin, jaja i šećer miksati dok ne bude pjenasto.Dodati vanili šećer i mlijeko, zatim brašno sa praškom za pecivo.Kad je tijesto izrađeno podjeliti ga na dva dijela.Na namašćen lim staviti jedan dio i peći 10-tak min.Izvaditi iz
pećnice staviti nadjev i drugu koru (malo sa vilicom izbosti koru) i ispeći do kraja.
Za pitu od jabuka treba: 1 kg jabuka,30 dkg šećera, 2-3 žlice mrvica a može ko voli staviti grožđice.

Za pitu od sira ide:1/2 kg sira,2 jaja,4 žlice šećera, 1/2 kiselog vrhnja, 2 žlice griza.

Ovih dana smo malo pretjerali sa jelom pa kad se malo odmorimo od jela možemo početi ponovo sa kolačima.


Još je hladno pa ću za proljeće ostaviti male savjete u vezi uzgajanja balkonskog i vrtnog cvijeća.



| komentari (5) | print | # |

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se