Sve što mladi vole

ponedjeljak, 23.04.2007.

K A J A

Dim cigarete ubija atome svježeg zraka, koji pliva među kapcima, napola otvorenim, a pogledi stvaraju silikonske naplatne kućice na bedrima "beskućne Kaje". Kaja živi preko puta Plivine zgrade, desno od onog sivog kontejnera, kojeg su jutros smetlari odveli na remont. Tramvaji vrlo brzo prolaze pokraj Kajine nastambe, pa ju gotovo nitko ni ne primjeti dok stenje. Kaja poštuje prolaznike, a najviše one koji ju nagrade nekim komadićem pohane novčanice, jer joj taj čin garantira još jedno jutro. Jutro zna biti sumorno i sivo, a često i preskočitibilno, pa Kaja nekada ne prepoznaje dane. Ponedjeljak je obično modar, a utorak crven. Srijedom su najizraženije zelene boje, a četvrtkom i petkom Kaja gleda kroz prizmu ružičasto - smeđe livade koja prostire svoje mirise pred njenim očima. Subota je poseban dan za Kaju i tada ona ne gleda i ne bira, ona samo - subotari. Svjesna je ona svega što se oko nje, i u njoj događa, ali često ne želi reagirati zbog lijenosti ili razigranosti kojoj je odana, bez obzira na sve. Nedjeljom Kaja odlazi u kupovinu. Nedjeljom Kaja sanja viteze na crnim konjima i krvave daske na krovu svoje obiteljske kuće, u kojoj je odrasla. Nedjeljom Kaja plače i to je sve što nedjeljom ona poznaje. Suze. Nije Kaja tužna, ona samo plače, kako bi iz sebe istjerala sve te frustracije koje joj postavljaju granice. Utopija je njeno prezime, iako nitko ne zna njeno pravo ime.

Ovo jutro je Kaji, između ostaloga, donijelo i jednu poslasticu. U slatkom paketiću crvenkaste boje, ovog ponedjeljka iz iste kutijice je iskočio ljubičasti osmijeh koji je Kaju posebno razveselio zato jer joj nikada ništa ljubičasto nije bilo među bedrima. Ni pred očima, kad smo kod pogleda već. Držala je ljubičasti osmijeh za nos i smijala mu se bez preseravanja. Zaista je bila sretna, prvi put nakon one nesreće koju je doživjela, ili bolje rečeno - preživjela. Znala je ona da sve što je ljubičasto - kratko traje, no nije se dala vremenu, da ju uguši u ovoj sreći koju je gutala. Njene nježne ruke su ovaj put uistinu bile nježne, kao onoga jutra kad je došao kombi. Kombi je bio ljubičaste boje, a detalji su bili iscrtani žutim peludom. Odveli su njene iskrene prijatelje negdje daleko, odavno ih nije vidjela. Tužila se policiji za počinjeno zlo nad njenim drugovima, no oni su joj samo odvratili pederskim smješkom. Žalosna je bila, no znala je da postoji pravda i da će se njeni maleni prijatelji vratiti ubrzo jer nisu zaboravili svoju kolegicu, prijateljicu i suputnicu.

Ljubičasti osmijeh je sijao iz kutijice danima i nikako nije mogla spoznati odakle on dolazi, a bio je tako svjetao. Tako ljubičasto pohlepan i sretan! Taj osmjeh je Kaji donio mnogo lijepih stvari, a na današnji dan, kada je sve opet zeleno, ništa nije bilo opipljivo. Nije uspjela osjetiti ni vlastite prste jer se smijala bez prestanka. U daljini se samo čuju izlizane kočnice neke stare Škode, koja je odavno trebala biti servisirana. Samo tupi zvuk prođe njenim mislima. Odjednom nestane sreće, ali ne i ljubičastosti. Prošao je isti onaj kombi koji je njene dane, na nekoliko tjedana, zavio u sivilo. Kane joj suza niz obraz i ona se trgne. Koji li je dan - ne zna. Koji li je sat - ne zna. Zapamtila je samo nesreću. I boju lica šofera. Crno, sa crvenim ožiljkom ili pjesmom na obrazu.

Nije prošlo puno vremena, a ljubičastilo je opet zavilo Kaju u sivilo prokletog radnog tjedna. Prošlo je sve što se prošlosti može smijati u lice ili u guzicu, pa tako i njene boje mogu postojati u prošlosti i sadašnjosti i budućnosti. Kaja je razigrana mala kujica Irskog setera, pa joj je svejedno što joj se Koker španijeli smiju iza leđa. Kaja je zabrinuta za sve i ona jedina poznaje sapun, zvan "politika uma".
Radna snaga, nafta, nuklearno oružje i voda su samo natpisi u novinama na kojima spava, dok su noći hladne.
Štenara je otpremila Kaju daleko.
Kaje više nema, no ona postoji u našim srcima i tako ju čuvamo od onih boja kojih se bojala.
Sada je zajedno sa svojim prijateljima. Nitko nije tužan i nitko više ne pati za nekim davno zaboravljenim kutijicama ljubičaste boje.
Kaja RulZ!

23.04.2007. u 18:22 • 9 KomentaraPrint#

nedjelja, 15.04.2007.

TOBOŽE TI MORAŠ PITI

Alkoholi su organski spojevi s kisikom. Opća formula alkohola je R-OH, dakle hidroksilna skupina OH, vezana na alkan tj. lanac ugljikovodika. Sličnu strukturu imaju karboksilne kiseline koje se dobivaju oksidacijom alkohola. Hidroksilna skupina se sastoji od jednog atoma vodika i jednog atoma kisika, prema tome je jednovalentna. Zato i lanac na koji se skupina vezuje mora biti jednovalentan. Tako će npr. sažeta strukturna formula etanola biti CH3-CH2-OH.
Jedino logično razmatranje konzumacije tih svojstava može biti to da nam nedostaje organskih spojeva, kakvi god to oni bili i u kojem god obliku se taj nedostatak manifestirao.. Ili nam samo probavljanje kemijskih elemenata, kao i neprestano razmatranje istih, bez poimanja vrijednosti ili bezvrijednosti, pruža neku neograničenu satisfakciju.

Alkohol je najrasprostranjenija i najpristupačnija društvena droga današnjice. Alkohol djeluje na ljudski mozak na dva načina. On je anestetik koji umrtvljuje ljudske osjećaje i osjete, te depresant koji usporava djelovanje i reakcije u organizmu. Služi i u medicini kao dezinfekt (uništavač bakterija). Ljudi koji konzumiraju alkohol najčešće ne znaju da on oštećuje jetru, želudac, probavni sistem i mozak. Također je i čest krivac saobraćajnim nesrećama, nasilju, ubistvima i siromaštvu.

Postojala su jednom dva prijatelja. Jedan je imao teleće obrve, a drugi nije vidio svoje nožne prste. Njihov rođak je radio na zgradi koja je kasnije postala službena. Službena za sve one, pa tako i njih. Oni su pili, a nisu ostali siromašni. Nije bilo nesreća, osim onog jednog puta kada je rođaku pala kanta sa ciglama na glavu. Oni su se samo poubijali jer je nestalo rakije, a trgovina je bila u opsadi.

Alkoholizam predstavlja kroničnu ovisnost o alkoholnim pićima.
Manifestira se kroz snažnu želju za pićem, gubitkom kontrole prilikom pića, simptomima fizičkog odvikavanja i povećanom tolerancijom na alkohol.

Nakon žustrih pregovora (gdje su padale i pogrdnosti tipa: "Pička na rukavici od sudopera", "Nosoviti ožiljci od razbijenih čaša"...) oko kupnovanja boca blagoslovljenih ličke vodica, nastao je nesporazum koji je okončan krvoločnim izjedanjem jetrenih razlaga i oblaga, kao i obmana na kamencu starosjedioca zgrade, kojeg su, nakon rasprave - pojeli. No, rakije i dalje nije bilo u blizini, a prijeko je bila potrebna poradi zaštite nedavno stečene ozljede pri radu.

Brojne su i posredne posljedice alkoholizma u obliku prometnih i nesreća na radu, odnosno povećane stope kriminaliteta s obzirom da je učestala konzumacija alkohola jedan od važnih kriminogenih faktora.

Ciroza jetre je kronična bolest jetre tokom koje se jetreno tkivo zamjenjuje vezivnim tkivom što za krajnju posljedicu ima prestanak funkcija jetre.

S obzirom da se oštećeno jetreno tkivo ne može zamijeniti, terapija ciroze jetre je palijativne prirode, iako se u ekstremnim situacijama može provesti transplantacija jetre - složeni i relativno rizični postupak tokom koje stopa preživljavanja iznosi 90 %.
Ciroza jetre može imati cijeli niz uzroka od kojih su najčešći alkoholizam i hepatitis C.

Nedugo potom, u kroničnom nedostatku pažnje i ljubavi, odlučili su se na tristošezdesetokružni potez kombinirajući stražnjice i spolne organe međusobno. Umrli su sretno. Trijezni i sa hepatitisom. Zašto?
I gdje je tu misao?
Nema...

15.04.2007. u 21:15 • 11 KomentaraPrint#

nedjelja, 01.04.2007.

Iz guzice u glavu

Reci nam ti, jedan obični, nadasve obični Bože smisao ovog procesa i koliko je potrebno da se isti manifestira na naše rasplamtane umove koji se ne žele konformirati sa ostalim izmišljotinama tog današnjeg svijeta i njegove sveopće gluposti. Reci nam ti. Sada, jer je prekasno za druge opcije i druge prefikse. Ta nisam čovjek koji je vuk, pa da mirno prelazim preko leševa što se, meni u čast, skupljaju pred svevišnjim nebom. Ta nisam hiperbola koja se eksperimentalno prostire mislima nepoznatih osoba koje poznajem.
Koliko će proći nesretnih jutara dok se ne probudim u snovima svojim, reci mi jer ne vidim smisao. Nepoznanice su svi oni brojevi u mom nizu koji odbijaju suze jer ih se plaše. Oni se boje mojih razlomaka i ne prepoznavaju moje ustupke, a oni su tako nevini i čisti, da ih se i sam stidim u navali testosterona. Možda blijedi ona slika koju sam neprestano dorađivao i usavršavao, prije nego sam ju uramio kod svog omiljenog umjetnika. Mog prijatelja, mog suradnika - bijesa.
Možda sam ipak trebao pričekati zoru i ne dozvoliti noćima da me progutaju i razapnu među dvojicom grešnika, koji su tuđom pogreškom iznenađeni čavlima. Čavli su ruzinavi i samo pogled je taj prijatelj koji mi daje dozvolu za još jedan udisaj ovog zraka. On prepoznaje greške, ali ne i ja, i zato dišem. Dišem da prepoznam, da vidim i shvatim. A možda sam i sam mlad, još uvijek, iako mi je milijardu godina natovareno na leđa, na moje krvave otiske u tvom snu. Nisam sanjao smrt, sanjao sam samo ubojicu. Nisam sanjao smrt, sanjao sam sebe.
I kada nestanem, neki tragovi i neke rupe u snijegu, kao što je to bilo one noći dok smo brojali registarske oznake, će pisati moje ime. Ono nije važno, ali leti s oblacima i obožava svojeg slugu, svojeg ljubavnika, svojeg grešnika.
On je gluh. Precizan, ali gluh i nije redovan na nedjeljnim misama. Grešnik je taboo tema tvojih misli i velika rupa u tvojim snovima.
Samo patnja i bol. To je važno, jer se samo tada osjećaš "ljudski". Samo tada se osjećaš živim. Osjećaš se živom, a krvariš i to vrlo dobro znaš. No, ne poznaš kraj ni u kojem obliku.
Misliš da si vječno stvorenje, a misli zbijaju pošalice na račun tvoje dubokoumnosti. Nitko više nije lud onoliko koliko bi ti to željela, i nitko više nije toliko nestvaran, koliko ti se čini dok sanjaš.
Prestao sam sanjati. Prestao sam onog dana kad sam shvatio. Puno toga sam shvatio, a molio sam Boga da ostanem glup, ili još bolje - gluh, na sve laži kojima sam prostirao livade prepune maslačaka. Ostao zatočen u rupi - nisam, ali sam biježao pred krdima nervoznih volova koji su me htjeli stjerati u kut. Nisu uspjeli, jer su niži.
Puno niži i slabiji od mene. Samo su redovni posjetitelji "niskoumnih" katova. Ne vozi lift prema tamo, ni niže, a ni više.
Ponekad zaželim da odem, da se isplačem sam, ali ne postoji više ta bol koja bi me poslala u carstvo vlažnih noći. Ne postoji ta bol koja može da me isprati u snovima, dok lebdim iznad tvog kreveta i smišljam idealno zlo za tvoju guzevnu dušu i malecki um.
Iz guzice u glavu, Bože..
daj nek' konačno proces preporoda počne i prosvijetli mene i sve oko mene, koji slušaju zvijezdano nebo u ovoj noći.
A daj nek crknu svi oni koji ne žele primiti rođeni smisao za javu, rođenu blokadu za san.
Nek' njihove jetre poteku potocima mržnje i nek' iskrvare na poljanama nemira, dok sanjaju.
Nek' obitelji pomru, sve one koje gaje sumnju prema mojoj ludosti, za koju znam da je smislila sve ostalo što može donijeti istinu.
Neka prestanu te oči gledati, dao Bog da ih iskopaju vrane, gladne i osušene. Smrdljive.
Dao Bog da golubovi ujedaju sva ona srca koja sumnjaju u moje idealne okvire, i moje kompozicije percepirane zbog viška zla.
Nek' iskrvari i tvoje dupe, dok iz njega prema tvojoj glavi, putuju plazme i genetske vizije.
Kojeg' boljeg svijeta? Ni ne treba biti bolji, jer je meni savršen. Savršen za pokolj svega toga što ste gajili kao reprezentativnu aromu novog proizvoda - ljubavi.
Potraži riječnik.
Potraži knjigu i neće biti one u kojoj neće slovkati moje ime.
Nađi me..
samo sam prevaren, nisam razočaran koliko bi' mogao biti...
samo sam naslađen jadom
i jadom
i jadom
nestvarno velikim,
za kojim žudiš i kojeg čekaš, kao ozebli Sunce.
Kriv sam.

Iz guzice u glavu;
mora doći;
danas;
ili sinoć...
ako dovoljno duboko primiš...
sve ono što ti treba da bi se osjećala jačom
i pametnijom
i zrelijom
savršenijom...

hehhehehehehhehehehehe,,,, nek' izgore zavjese prostrane pred tvojim očima.
Možda progledaš... jednog dana...
nisam proklet, samo se tako oblačim
nisam uklet, samo tako govorim
nisam razapet, samo imam rupe u dlanovima..
od čavala...

01.04.2007. u 01:29 • 20 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Rujan 2008 (1)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (2)
Rujan 2007 (2)
Srpanj 2007 (1)
Svibanj 2007 (2)
Travanj 2007 (3)
Ožujak 2007 (4)
Veljača 2007 (7)
Siječanj 2007 (7)
Prosinac 2006 (2)
Studeni 2006 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Upri VAMO DOLE

Glasaj za moj blog na www.croblogeri.com
Papir trpi sve.


SAD ĆU TI REĆ'
Sad ću ti reć' i dobro me slušaj,
sve one moje riječi baci u more, dok još je plavo.
Uzmi mržnju i tako me kušaj,
svaki zalogaj dvaput prožvači, dvaput me slušaj.

Zaboravi na ono što je bilo, slušaj,
sada govorim u ime svega, budi čovjek pa me slušaj.
Ne okreći glavu kukavice jedna, samo šuti i slušaj,
zadnji put, samo te molim, ljubavi - slušaj!

Pazi na pogled i riječ, slušaj,
ne želim ti sreću, ni dobro, ni zlo, već bogami ljubav.
Samo na tren, boli kušaj,
ne pitaj riječima, mislima, samo me slušaj.

Bad Obsession

Satanu za rodjendan:
Televizor
Cokolada
Mobitel
Vecera
Izlet
Knjiga
Audio CD
Odlazak u kazaliste
Koncert
  
pollcode.com free polls
Bik (lat. Taurus) je jedan od 12 horoskopskih znakova. Osobe rođene od 20. travnja do 21. svibnja rođene su u znaku bika.
* Vladajući planet - Venera
* Egzil - Mars
* Uspon - Mjesec
* Pad - Uran
* Element - Zemlja
* Boja - ružičasta, svjetloplava, svjetolozelena
* Dragi kamen - safir, smaragd, bijeli koralj, alabaster
* Metal - Bakar
* Cvijet - Ruža, verbena, ljiljan, lan, maslina, datulje, pinija, vanilija
* Životinja - govedo, golubica, fazan, vrabac, slavuj, zec, lastavica, labud
* Voli - Novac, seks
* Pozitivne karakteristike - Izdržljivost, hrabrost, briga za druge, magnetizam, povjerljivost, ljubazni, blagonakloni, uporni, odlučni,
* Negativne karakteristike - Tvrdoglavost, lijenost, zlopamtilo, egocentričnost, ljubomorni, posesivni, pohlepni, kivni.

Vole: Stabilnost, da budu atraktivni, prirodu, meditaciju, udobnost, zadovoljstva.
Ne vole: da budu ometani, da budu forsirani, sintetičke stvari, da ih požuruju, da budu u zatvorenom prostoru.

Iako je bik simbol plodnosti i seksualnosti, muškarci bikovi često pate od seksualnih frustracija, problema i tabua. U ljubavi također gledaju materijalnu stranu i najveći su materijalisti od svih znakova zodijaka. Privlače ih emotivne veze ali nikada ne preuzimaju inicijativu, pasivnost je njihova glavna osobina, ne žele se truditi za neku vezu, već očekuju da se njima netko divi i da njima netko izražava ljubav.
Nerado poduzima akciju i postupa oprezno i promišljeno, međutim kada se jednom odluči za izabranicu svog srca i počme osvajati, pretvara se u ljubavnika velikog stila, koji može biti nježan, popustljiv, i koji će svojoj ženi pružati zaštitu.
Anatomski vezan uz vrat i krvožilni sustav. Izbjegavati masnoću i obilne obroke zbog tendencije ka gojaznosti. Preporučuje se tjelovježba, boriti se protiv lijenosti.

Poznati

* Sigmund Freud
* Bob Dylan
* Jack Nicholson
* Josip Broz Tito
* Iggy Pop
* Saddam Hussein
* Andre Agassi
* Anna Oxa
* Salvador Dali
* William Shakespeare
* Al Pacino
* Karl Marx

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se