31

četvrtak

siječanj

2013

Radno vrijeme - (3.dio, prekovremeni rad)

U prethodnim postovima (Radno vrijeme-1. i 2.dio) bilo je riječi o rasporedu i efektima tzv. punog radnog vremena, koje kako smo već prethodno utvrdili, ne može trajati više od 40 sati tjedno. Ipak, u određenim iznimnim situacijama poslodavac ima pravo od radnika zahtijevati da radi iznad spomenutog fonda redovnog (punog) radnog vremena (prekovremeni rad). Člankom 45. stavak.1. Zakona o radu (ZOR, Nar.novine br. 149/09, 61/11, 82/12) propisano je da to mogu biti situacije više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova i drugi slični slučajevi prijeke potrebe, kada određeni posao nije moguće dovršiti u okvirima punog ili nepunog radnog vremena zbog čega prijeti nastanak materijalne i nematerijalne štete. Koje su to konkretno situacije, valja procjenjivati od slučaja do slučaja, međutim bitno je istaknuti da se radi o povremenim, hitnim situacijama koje se nisu mogle predvidjeti redovitim rasporedom radnog vremena. Zbog takve naravi prekovremenog rada, nisu opravdane i zakonite, u praksi česte situacije kada radnik radi prekovremeno više mjeseci pa i godina kako bi s na taj način premostio manjak radne snage i izbjeglo zapošljavanje novih radnika koji bi istu količinu posla obavili u redovitom punom radnom vremenu. Time se naprotiv generiraju mnoge neželjene pojave poput povećane stope bolovanja, većeg rizika ozljeda na radu, kroničnog umora radnika uslijed smanjenja fizičkih i umnih radnih sposobnosti, čime prekovremeni rad može dovesti do sasvim suprotnih učinaka i ciljeva od onih koji se žele njime doseći. Kako bi se takve situacije svele na najmanju moguću mjeru, ZOR je predvidio ograničenje prekovremenog rada tako da isti može trajati najviše do 8 sati tjedno (što zajedno sa redovitim punim radnim vremenom iznosi 48 sati tjedno), ali ne duže od 32 sata mjesečno odnosno 180 sati godišnje. Svaki nalog poslodavca za rad iznad zakonskih okvira, predstavlja najteži prekršaj poslodavca, kažnjiv novčanom kaznom od 61.000,00 kn do 100.000,00 kn za pravnu osobu, odnosno 7.000,00 kn do 10.000,00 kn za poslodavca fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi.
Kada prekovremeni rad traje duže od 4 tjedna neprekidno ili više od 12 tjedana tijekom kalendarske godine, odnosno ako prekovremeni rad svih radnika kod određenog poslodavca prelazi 10% ukupnoga radnog vremena u određenom mjesecu, tada se u cilju kontrole utjecaja takvog rada na zdravlje radnika, mora obvezatno izvijestiti inspektor rada u roku od 8 dana od nastupa navedenih okolnosti. Inspektor rada može, u slučaju sumnje da prekovremeni rad štetno utječe na zdravlje, radnu sposobnost i sigurnost radnika, poslodavcu odrediti rok u kojem mora pribaviti nalaz i mišljenje liječnika ovlaštenog posebnim propisom. Ukoliko ovlašteni liječnik utvrdi štetnost prekovremenog rada po zdravlje radnika, zabranit će takav rad poslodavcu, a postupanje protivno takvoj zabrani predstavlja prekršaj kažnjiv novčanom kaznom u prethodno navedenim iznosima.
Budući da se prekovremeni rad smatra svjevrsnim posebnim uvjetom rada, koji iziskuje povećane umne i fizičke napore, a koji potom uzrokuju gore spomenute rizike (bolovanja, ozljede na radu, smanjenje radne sposobnosti), uobičajno i redovito je povećano plaćanje takvog rada u postotku na redoviti rad. S obzirom da u ZOR-u nema odredbe koja određuje minimum (niti maksimum) povećanja satnice po tom osnovu, postotak (u nekim slučajevima i iznos) povećanja za prekovremeni rad određuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, u pravilu u rasponu od 20% do 50%.
Maloljetnim radnicima apsolutno je zabranjen prekovremeni rad. Trudnica, roditelj djeteta do tri godine starosti, samohrani roditelj s djetetom do šest godina starosti i radnik koji radi u nepunom radnom vremenu, mogu raditi prekovremeno samo ako poslodavcu prethodno dostave pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad. Izuzetak od ovakve relativne zabrane mogu biti samo situacije više sile (požar, poplava, potres, eksplozija i slične situacije kada prijeti nastanak materijalne štete i opasnost za zdravlje ljudi i onečišćenja okoliša) kada su navedene kategorije radnika također dužne raditi po nalogu za prekovremeni rad.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.