Stjepan Šuman

10.05.2013., petak

Skidanje fleka od aktiferina (željeza)

Prvo, što je aktiferin?

U najnovijem serijalu o dijeljenju saznanja o trudnoći i odgoju male djece aktiferin spada u temu "anemija".

Dakle, kod anemične novorođene djece, uz dodavanje folne kiseline treba dodavati i željezo u prehranu. Po mojim saznanjima aktiferin je najkvalitetniji preparat željeza što se da naći u Hrvatskoj. A bočica koja potraje 20ak dana košta nevjerojatnih 14 kuna. Ali najnevjerojatnije je da je najbolji i najjeftiniji lijek moguće kupiti u samo jednoj trgovini, na Dolcu, desnim stepeništem prvi ulaz gore, ljekarna na 2. katu. Po pričama, ova formula se proizvodila i na našim terenima (sad najbliže u Austriji) ali, znate već priče o vrlo humanoj farmaceutskoj industriji i njenim manipulacijama (uništena proizvodnja kod nas, ali zato rade nešto manje kvalitetno ali skuplje).

Uglavnom, po rodilištima i bolnicama dobivate upozorenja da pazite sa tim lijekom jer se fleke sa odjeće "ne skidaju".

Nije bleso uzalud studirao agronomiju, pa elementarna kemija mi je odmah povezala bilo koju kiselinu kao odlično rješenje. Dakle, u kućanstvu imamo bezopasne octenu i limunsku, recimo da je limunska jača, i da se jeftino kupit u trgovini. Prašak razmutite u bočici, koncentraciju odaberite sami, važno je da se fleke namoče bar pola sata prije pranja robe u mašini, i da se namočene fleke ne stignu osušiti. Dakle, pola sata prije pranja veš-mašinom, namočite fleke otopinom limunske kiseline (najbolje stavljanjem fleke na usta boce sa kiselinom i okretom gore-dole).

Kad smo već kod aktiferina, malo tko će vam znati reći kako ga primijeniti (iz mog čavrljanja, malo liječnika i nijedan ljekarnik!).
Dakle, pola sata prije obroka.... Ako je nemoguće dobro tempirati, kod dojenčadi je bolje i neposredno prije sljedećeg obroka nego iza prethodnog (obroka). Stvar je u tome da kalcij iz mlijeka blokira resorpciju željeza tako da doza mora biti progutana vremenski što dalje od prethodnog hranjenja mlijekom. Probavni trakt mora biti što prazniji za bolju resorpciju.

Željezo se praktički ne resorbira u lužnatom mediju (mlijeko, kalcij, čaj, kava i slično) već u kiselom. Najbolje uz vitamin C (askorbinska kiselina).

Pošto je aktiferin, kao svaki drugi preparat željeza, odvratnog okusa, dijete ga konuzira vrrrrlo vrlo teško, ako ga uspijete nadmudriti cry
Rješenje je u sirupu SANOSVIT (posebno hvala dr.Femenić koja je našu anemiju brzo eliminirala). Taj sirup ne sadrži šećer (radi dojenčadi), ima vitamine i već je dodano željeza. Glavna stvar je da ima okus i miris privlačan (ili bar prihvatljiv) dojenčadi, tako da bi primjena aktiferina u našem slučaju bila ovakva::

2x dnevno...

..po:
-1/4 tablete od 5mg vitamina C, (plivit C-kutija 20kn, traje cca 2mj), smrvljena između dvije čajne žličice
-na smrvljeni vit.C nakapati 2-3 kapi prokuhane (koje imate i za druge potrebe) hladne(!) vode i dobro razmutiti da se prah otopi
-odmah (a ne nakon pola sata da vit.C ne oksidira) dodati kapi aktiferina (u našem slučaju 15 kapi)
-sve sa žlice uvući špricom (pustite šta će susjedi voajeri misliti smokin)
- u špricu uvući 1/2 ml SANOSVITA
-sve dobro promućkati i dati djetetu

Davanje djetetu isključivo dok vam leži u ruci, može žlicom a može i špricom, samo pazite da mu desni ne ozlijedite špricom, ili ako je šprica malo tvrđa da mu ne odleti sve u pluća.

Obavezno koristite gazu oko vrata jer vjerujte, djeca ne vole željezo, a na limunskoj kiselini se može i ušparati.

Pozdrav mah


- 22:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2013 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Hortus Dei

-specijalno rušenje stabala
-šišanje živice
-oblikovanje grmlja
-košnja travnjaka
-sadnja drveća i ukrasnog bilja
-uređenje staza i ograda
-vrtni bazeni

mobitel 099 7662 501











don Radić:
Svaki tjedan
nagovor jedan


Tomislav Ivančić
Duhovna obnova

Milivoj Bolobanić:
Kako prepoznati
zamke Zloga





brojilo montirano 27.9.12. (tadašnji total=31.000)


23.5.2013. postavljeno





Locations of Site Visitors





mah Molitve: mah

Molitve svete Brigite
Molitve svetog Pia



Film o padre Piu,
najpoznatijem mistiku
i svecu 20. stoljeća:

Prvi dio
Drugi dio