26

četvrtak

ožujak

2015

Šarena teglica

Ovo je jedan zaboravljeni post od prošlog tjedna. Decoupage i teglica za cvijeće pokazali su se kao odlična kombinacija. Ono što me oduševilo je cijena terakota teglice od samo 3,50 kn i jednostavno sam ju morala kupiti za probu. Trenutno krasi stan moje mame, a kako je izgledao postupak u kratko pogledajte u nastavku.Salvete sam ljepila u dva dijela.I to je to.
Lijep pozdrav
Ž.

Oznake: decoupage, salvetna tehnika, salvete, tegla za cvijeće, hobby, art, dekoracije, ruže

22

nedjelja

ožujak

2015

Kutija uspomena

Ovo je jedan od onih postova za koji sam se premišljala bi li ga objavila ili bacila u smeće. Probna verzija ispala je odlično, ali danas mi ništa nije išlo od ruke i ispalo je dosta neuredno. Post sam zadržala kao pouku Vama na što da pripazite prilikom decoupaga sa fotografijama. :)

Velika sam ljubiteljica fotografije. U mojoj obitelji, od malena, niti jedan rođendan, druženje ili putovanje nije moglo proći bez naslikavanja. Fotografije su najbolji čuvari uspomena. Iako danas umjesto foto albuma listamo foldere na računalima, neke stvari ostale su iste. Gledajući fotografije prisjećamo se gdje smo bili, što smo radili, koga smo upoznali, kako smo se osjećali. Ideju decoupage fotografija dobila sam pretraživajući internet, međutim željela sam ju prezentirati na neki "svoj način". Kako sam to napravila pogledajte u nastavku.

Osim uobičajenih materijala za decoupage biti će vam potrebne vaše fotke i dobar laserski printer. Fotografije možete isprintati na rižin papir, koji možete pronaći u hobby i uradi sam prodavaonicama, ili na salvetu. Ja sam printala na salvetu i naišla sam na nekoliko problema. Prvo da bi printali na salvetu morate salvetu zalijepiti na podlogu koja bi trebala biti nešto čvršća od običnog A4 papira. Ako koristite selotejp na rubovima velika vjerojatnost je da će vam se boja koja je išla preko selotejpa preliti preko slike. Zato savjet broj 1 riskirajte nekoliko kuna za rižin papir. Savjet broj 2 salveta na koju printate obavezno mora biti bijela bez ikakvih tragova boje ili printa. Savjet broj 3 kupite novo pakiranje ljepila na vrijeme. thumbupOvaj puta išla sam na nešto jednostavniju varijantu bez puno printeva baš kako bi kutijom dominirala fotografija. Riječ je o fotki sa mog prošlogodišnjeg putovanja u Veneciju i otoke Lagune.U pozadini prve slike (zanemarimo li mrlje od printa) vidite šareni otok Burano koji jednostavno oduševljava svojim šarmom i jarkim bojama. Na slici u unutrašnjosti su isto tako prekrasne venecijanske gondole.

Kako bi ovo bila prava kutija uspomena, u ovom slučaju sjećanje na putovanje, unutra možete ubaciti nešto što ste na putovanju kupili, pronašli, koristili: ulaznice od muzeja, karte podzemne, račun sa večere, razglednice, ideje su beskonačne...Sigurna sam da osoba kojoj je ovakva kutija namijenjena, a bila je s Vama na putovanju, neće ostati ravnodušna.Kako kažu i loša reklama je reklama pa za narudžbu vaših kutija uspomena možete se javiti na mail: sarene.kutijice@gmail.com :)

Lijep pozdrav!
Ž.

Oznake: decoupage, photography, gifts, handmade, memories, fotografije, uspomene, salvetna tehnika, uradi sam

15

nedjelja

ožujak

2015

Decoupage – korak po korak

Decoupage je prilično stara i isto tako prilično jednostavna tehnika ukrašavanja predmeta, pri kojoj uz pomoć salveta obične kutije, teglice, nakit, ormari, ogledala, prozori, zidovi…postaju prava mala umjetnička djela. Kako bi se počeli baviti ovom kreativnom aktivnosti potrebno je malo dobro volje i manje financijsko ulaganje u materijal. Za početak potrebni su slijedeći proizvodi:Bijela akrilna boja – mat
Decoupage Lak/ljepilo
Lak na vodenoj bazi
Kutijica/drveni proizvod koji ćete ukrasiti
Salvete
Kist
Korak 1

Nakon što ste odabrali predmet kojem želite napraviti novo ruho, on se boja bazičnom bijelom bojom. Kako bi ispalo što urednije nanosite najprije tanji sloj dok kist ne bude gotovo suh te slijedite smjer godova drveta. Boja ne mora biti nužno bijela ali mora biti svijetla kako bi se ukras na salveti što bolje uklopio na podlogu te kako ne bi imali neželjenih boja i tragova boje ispod slike. Ostaviti boju da se osuši.Korak 2
Dok čekamo da se kutijica suši bacamo se na krojenje. Ovo je zapravo najzanimljiviji korak jer osmišljavamo kako će predmet na kraju izgledati i o dobro odrađenom poslu ovisi krajnji rezultat . Salvetu je potrebno prilagoditi podlozi i pri tome biti vrlo pažljiv i precizan, jer jednom kada se salveta zalijepi to je to. Mogućnosti su stvarno neograničene, a rezultat ovisi isključivo o vašoj kreativnosti. Ono što je bitno napomenuti kod salvete se stavlja samo najtanji sloj, koji je gotovo proziran kada ga odvojite. Možemo stavljati dio po dio, manje oblike i sličice ili veće površine kao što je slučaj na ovom primjeru.Korak 3
Na područje koje želite obojiti nanosi se ljepilo, zatim se stavlja željena izrezana slika. Nakon što se ona pažljivo položi krećemo sa nanošenjem ljepila sa gornje strane salvete. Na premalo niti previše. U slučaju previše ljepila može doći do trganja salvete. Također, pažljivo nanositi od sredine prema rubovima, a rubove pažljivo za kraj popraviti kistom. Prekrite sve željene dijelove, ali neka neki dijelovi ostanu bijeli, ponekad manje je više. Ostaviti da se suši.

Korak 4
Ovo je već faza u kojoj je proizvod poprimio krajnji izgled i izgleda prilično zanimljivije nego u startu. Kako bi se proizvod na kraju u potpunosti zaštitio od vanjskih utjecaja nanosi se završni lak. Ponovno ostaviti da se osuši.

I ovako izgleda moja kutijica na kraju. Mogu reći da se prilično zadovoljna.

Cijeli postupak može biti prilično brz, međutim dajte si vremena. Što strpljivije radite boja će biti ljepše nanesena, crte će biti preciznije, neće biti trganja salveta, curenja boje i ljepila. Ovo je super tehnika opuštanja, bolje dva sata i rezultat uredan lijepi ukras, nego pol sata i ukras koji ćete spremiti u ormar.
Pa potičem i sve druge da se zabave i iskušaju svoju kreativnost. Bliže se blagdani pa zašto ne pokloniti nešto unikatno, drugačije, nešto iz srce što smo sami izradili i osmislili.

U koliko Vam se sviđaju ovakvi proizvodi, a niste dovoljno hrabri da bi se okušali u ovoj tehnici, možete ih naručiti od mene na mail sarene.kutijice@gmail.com. U skladu sa vremenom u godini trenutno su mi omiljeni Uskrsni motivi, no rado ću napraviti nešto i po Vašem odabiru, mogućnosti ukrasa kao i predmeta neograničeni su.


Lijep pozdrav!
Ž.

Oznake: decoupage, hobby, art, Sale, creative, giftbox, easter, bunny, eggs, colors, happines, handmade, homemade, rukotvorine, hobi, akrilne boje, salvete, salvetna tehnika

<< Arhiva >>