Roze rejbanke

subota, 30.06.2007.

Antitrust zakon u Rvata

Za šaku kuna

Jedna o najvećih javnih tajni u Hrvatskoj je u hrpi ekonomskih djelatnosti imamo očite monopole. To su obično i one najlukrativnije djelatnosti. Navest ću samo tri najistaknutija primjera.

Telekomunikacije - Te-Kom

Otkako postoji Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, od 1998., nije bila nijedna godina da Hrvatski Telekom ili kasnije T-Com nisu bili barem spomenuti u godišnjem izvješću. Na ovom linku možete se i uvjeriti u tu činjenicu. Pajsad! Zanimljiva je činjenica da je većinski vlasnik T-Coma Republika Hrvatska. Većina optužbi za kršenje antitrustovskih i odredbi o zloparabi dominantnog položaja na tržištu Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja nije obradila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (koja je relativno nezavisno tijelo) već su te optužbe proslijeđene Ministarstvu prometa i veza. U prijevodu - vlasnik monopolističkog poduzeća je sam donosio presude da li je on monopolist ili ne. To je kao da pitate Bill Gatesa da sam donese presude u slučaju optužbi protiv Microsofta. Da - u modernija vremena, svi telekomi koji pružaju usluge fiksne telefonije moraju plaćati svom direktnom konkurentu - T-Comu upotrebu infrastrukture za fiskne mreže. Infrastrukture koja je izgrađena novcem hrvatskih poreznih obveznika i de facto ne bi trebala pripadati T-Comu.

Energetika - HEP

U Hrvatskoj, ako napravite hidroelektranu za vlastite potrebe (recimo tvornica) morate plaćati dodatne dadžbine. i fisknu naknadu po kWh. HEP ne mora. Ne postoji nitko drugi od koga možete kupovati struju, niti možete ikome vi prodavati struju. Osim ako ste HEP. A HEP je svemoćan. HEP se također spominje u svakom izvješću Agencije. Također, sve optužbe bivaju proslijeđene ministarstvu. Tamo im se gubi trag. Što Agencija riješi, riješi. Ostalo kupi prašinu u nekoj ladici u nekom uredu.

Maloprodaja - Konzum (Agrokor)

S druge strane niti Agrokor, niti Konzum nisu niti jednom jedinom rječju spomenuti u prošlih 9 izvješća Agencije. Iako Konzum prodaje gotovo ekskluzivno Agrokorove proizvode. Unatoč činjenici da se u Konzumu prodaju proizvodi ispod tržišne cijene; čak i ispod kupovne. Unatoč činjenici što Konzum s vanjskim dobavljačima sklapa nepoštene sporazume, točno onakve kakve Zakon o ZTN pokušava spriječiti. Praktično NE POSTOJI NITI JEDAN ČLANAK ZOZTN koji Agrokor nije prekršio. I sada najžalosnija činjenica: Hrvatsko sudstvo, Vlada, Sabor i sva sila raznih odbora, pododbora i općenito gledano vlasti to - tolerira. A zašto? Jedan, jedini razlog - Agrokor je najveći privatni poslodavac u Hrvatskoj. I drži državu za jaja. I sviđa im se.

Nadam ste da ste ponosni što ste državljani ovako slobodne i nezavisne države gdje bilo tko se može baviti bilo čime što želi. Ako to ne smeta onima gore. Nije da baš volim sipati fraze, ali ovo je jasno izrabljivanje hrvatskog naroda i ograničavanje sloboda u režiji privatnih poduzetnika u sprezi s vlasti. I je toliko očito da je bolno. Jedno pitanje za kraj. Kada ste zadnji put čuli, pročitali ili vidjeli neku vijest u medijima sa negativnim konotacijama u vezi poslovanja Agrokora ili Konzuma? Niste? A koliko ste Konzumovih reklama u zadnje vidjeli? Gro? Aha. Zanimljivo. Nadasve.

- 03:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #