Roze rejbanke

srijeda, 27.06.2007.

Michael Moore: "Bivša Jugoslavija" I

Knjiga Bijeli Glupani

Prije nekolicine godine pod ruke mi dođe knjiga Michaela Moorea "Bijeli glupani." Sad on tu tamo obrađuje mnogo tema, ali čovjeku s naših prostora najviše za oko zapne poglavlje "Bivša Jugoslavija" iz koje ću vam prepisati par redaka da vidite o kakvom kretenoidnom stvorenju se tu radi kada pričamo o Michaelu Mooreu. Zato ću vam dati odlomak po odlomak i komentirati.

Bivša Jugoslavija

"Ovaj zabačeni kutak svijeta izvor je velikog dijela našeg ukupnog jada u proteklom stoljeću. Nesposobnost njegovih stanovnika da žive zajedno - jer su se Srbi borili s Hrvatima koji su se borili s Muslimanima koji su se borili sa Makedoncima koji su se borili s Kosovarima koji su se borili sa Srbima - može se pratiti do jednog događaja: jedan je srpski anarhist imenom Gavrilo Princip ubio nadvojvodu Ferdinanda. Taj je atentat pokrenuo I. svjetski rat. To je dovelo do II. svjetskog rata. U ta je dva rata poginulo više od pedeset milijuna ljudi."

Uf. Neću se ljutiti. Počnimo sa boldanim. Mene osobno zanima gdje su to Muslimani napali Kosovare kad su Kosovari većinom i sami muslimani. I ne samo to - da bi Muslimani napali Kosovo moraju pregaziti cijeli Sandžak, tj. prepoloviti Srbiju na pola. Ovo pokazuje Mooreovo nepoznavanje uopće zemljopisa ovog područja a kamoli geopolitičkih zbivanja u ovom dijelu Europe. Anarhist Gavrilo Princip?!?!? Ne znam za vas, ali nekako mi zvoni tamo negdje na kraju mozga da je ta neka "Black Hand Organization" bila srpska nacionalistička organizacija. No dobro. Ajde, prijeći ćemo preko toga.
Ali mamu ti jebem glupu zatucanu američku! Pizda ti materina debela neobrijana! U ovom odlomku jasno vidimo kako američka seljačina sa Srednjeg Zapada nama objašnjava da se naša cijela povijest može backtrackati do jednog trenutka 1914. Na stranu to da su i hrvatska i srpska država postojale više od 500 godina prije nego što je Amerika uopće otkrivena, što postoje zapisi o hrvatskim kraljevima još iz 7. stoljeća - a neeeeeeeee - Amerikanac, visok, sjajan oko brade od upravo pojedenog masnog praseta nama govori da naša povijest počinje 1917. Pa pizda ti materina umišljena i neuka.
Nadalje kaže:


Ne znam što je tim ljudima. Pa ja ne idem ubijati Teksašane. Ne idem spaljivati sela na Floridi. Naučio sam živjeti s time. Kako to da oni ne mogu.

Pas mater. Ne, ne ideš ubijati Teksašane seljačino nego šalješ svoju fukaru da ubija Iračane, ljude koji su mirno i zadovoljno živjeli dok im vi Amerikanci niste izbombardirali domove. O da - diiivna parabola sa selima na Floridi. FE-NO-ME-NA-LNA. Ovaj sljedeći odlomak je još zanimljiviji:

Nije u Jugoslaviji uvijek bilo tako nasilno. Poslije II. svjetskog rata ono malo Jugoslavena koje se borila protiv Hitlera (uglavnom Srba; Hrvati i ostali raširenim su rukama dočekali naciste i njihovo "konačno rješenje") preuzelo je vlast i osnovalo komunističku vlast pod vodstvom maršala Tita. Tito je odbio odgovarati Moskvi i dao se na vlastitu zadaću ujedinjavanja etničkh tabora u svojoj zemlji
Tijekom gotovo četrdeset godina narod u Jugoslaviji prestao međusobno ubijati. Postali su civilizirana zemlja. Izrađivali su automobile Yugo. Košarka im je postala nacionalnim sportom. Sve je išlo dobro.


Gurala ti mater tvoj vlastiti kurac u usta. Nije da sam neki ljubitelj komunjara ili nešto, ali ovaj tip jednostavno rasipa laži uokolo kao pijani Zagorac đubre po vinogradu. A četnici? Oni, čiji sljednici su najjača stranka u Srbiji? Da ne spominjemo da je jedino iz Srbije jedino javljeno u Berlin da je "konačno rješenje" provedeno. Da, hrabri Srbi obraniše nas od zlog Hitlera. Junaci brate, junaci. Skrivali su se po šumama dok nisu Švabe odjebali u skokovima jer su imali boljih stvari za braniti od saveznika nego što je brdoviti Balkan. I da - koji kurac s Yugom i košarkom?

Ovo je polovica teksta iz knjige ostatak ću napisati kad se malo smirim.


- 22:17 - Komentari (7) - Isprintaj - #