Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hal

Marketing

Mind Twister (11): Ljestvica vrijednosti

Vrlo je diskutabilno odrediti se po pitanju vrijednosti u životu. Zato jer smo različiti. Svakom od nas je nešto drugo važno. Jeste li se kad zapitali koje su vaše vrijednosti u životu? Što je ono što cijenite? Općenito. Da li je to hrabrost? Poštenje? Sloboda? Biti voljen? Uspješan? Pomagati drugima? Iskrenost? Tolerancija? Mogao bih nabrajati do besvijesti. Obzirom da smo svi toliko različiti a izbor vrijednosti je beskrajan ljestvicu vrijednosti zapravo i treba gledati individualno.
Možda ćete pitati: - Pa kome to treba? Hmm... A kome ne treba? Ako mene pitate, treba svakome. U jednom trenutku života odlučimo povući crtu, umorni od depresije i stresa. Čvrsto odlučimo da želimo nešto u životu promijeniti, nabolje. Tu nam ljestvica vrijednosti može biti od pomoći da bismo stekli uvid u vlastite težnje i stremljenja i da bismo se učinkovito posvetili izgradnji i njegovanju onih vrijednosti koje su za nas najznačajnije. Kad sam pročitao o značaju ljestvice vrijednosti, vrlo mi je malo vremena trebalo da odlučim pokušati.

"Vaša stvarna vrijednost ovisi o tome s čime se uspoređujete."
Bob Wells

"Sreća je stanje svijesti koje nastaje kad dostignemo svoje vrijednosti."
Ayn Rand

"Tajna dobrog života je imati ispravne odgovornosti i čuvati ih u ispravnoj ljestvici vrijednosti."
Norman Thomas

"Nemojte pokušavati postati uspješan čovjek, rađe postanite čovjek od vrijednosti."
Albert Einstein

Prvo sam napisao vrijednosti koje su meni značajne. To možete početi kad god poželite, ne trebate raditi to u jednom dahu, možete i dodavati kasnije kad vam još nešto padne na pamet. Kako uvidjeti što zaslužuje da stavite na listu? Jednostavno razmišljajte o sebi i o svojim prijateljima, okolini, pronađite stvari koje cijenite kod nekoga, pronađite što volite raditi u odnosu na druge ljude a što vas na neki način ispunjava dobrim osjećajem, pronađite čak i ono što vam ne odgovara ili mrzite, jer je suprotnost toga vjerojatno ono što tražite pa to i zapišite. Na listi naka budu samo pozitivne stvari. Ako se potrudite, sigurno ćete napraviti listu od 30-40 vrijednosti. Kad ste sigurni da više ništa nemate za dodati uzmite svoju listu i pažljivo je ponovo "skenirajte" razmislivši pri tome o svakoj stavki još jednom. Sada ste spremni svoju listu uobličiti. Iz svega što ste napisali odlučite se za samo deset stvari. Jednostavno izdvojite onih deset koje su najvažnije. Nije važno koliko vam promišljanja treba za to, samo budute sigurni da ste izabrali dobro a ostalo jednostavno odbacite, ne žaleći za tim. I konačno, sad imate svoju listu od deset najvažnijih vrijednosti za vas osobno, za vaš život. Preostao je još samo jedan, najvažniji zadatak. Svoju listu sada sortirajte po važnosti unutar tih vaših deset vrijednosti. Najvažnija je prva, pa druga i tako dalje.
To što ćete dobiti možete ako želite spremiti u ladicu, možete zalijepiti na ogledalo u kupaoni, možete pokazati svom partneru, ili prijateljima, što god želite... To je dio vašeg programa i vjerovatno će vas fascinirati i iznenaditi. Kad sam prvi put napravio svoju ljestvicu vrijednosti, ne da sam bio iznenađen, bio sam umalo šokiran tim tako jednostavnim a djelotvornim otkrićem. Čovjek, sam sa sobom, zbraja pluseve i minuse svog razmišljanja i dolazi do otkrića sebe samog. Shvatio sam odjednom neke svoje pogreške, neke reakcije koje su djelovale prirodno a nisam ih razumio, stvarno sam na neki način nanovo otkrio sebe. I uspio sam neke stvari promijeniti, nekima drugima posvetiti više pažnje.
Što vam još mogu sugerirati. Ljestvicu vrijednosti možete uvijek raditi ponovo, jer vašim djelovanjem u pozitivnom smjeru možete otkriti neke sasvim nove koje će brzo zauzeti visoki prioritet. Pazite na neizvedivost. Vaša vrijednost ne može biti "da me ljudi vole". To je sjajno ali vodi u frustraciju jer to je neostvarivo, ovisi o drugim ljudima a nikad vas neće svi voljeti. Vaše vrijednosti su ono što se odnosi isključivo na vas i na ono na što možete svojim djelovanjem imati utjecaja. Također pazite na oprečnosti. Ne može vam jedna vrijednost biti 'sigurnost' a druga 'avanturizam' te dvije stvari se na neki način pobijaju i dovode do vječitih dilema i unutarnjih sukoba. Ljestvica vrijednosti nije ljestvica košmara, ona vam može otvoriti oči i put prema neko novom i boljem životu.
Jeste li spremni pokušati? Usudite se!

Post je objavljen 24.05.2004. u 04:29 sati.