Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/backpack

Marketing

DAN 1 - 04. listopada 2004. (prvi dio)

Nakon mjeseci planiranja i istraživanja, napokon je došao i dan D. Po prvi put u životu putujem izvan Europe (ako uzmemo da je Turska europska zemlja) i odmah, po mišljenju mnogih, u najteži, ali ujedno i najljepši dio svijeta - Afriku.
"Maroko i Mali?! Što ćeš pobogu tamo?!", bile su reakcije mojih roditelja, prijatelja, kolega... Zapravo svakoga kome sam otkrio gdje putujem. A na to se najčešće nadovezivalo: "Pazi da te ne okradu, ubiju..." i "Svaka čast što ideš sam." Ovo samo pokazuje koliko malo naši ljudi, i uopće zapadnjaci, znaju o "crnom kontinentu". A kako sam došao na Maroko i Mali? Ni sam nisam posve siguran. Vjerujem da sam se pod utjecajem Turske i svega lijepog što mi se dogodilo u jednoj islamskoj zemlji odlučio ponovno za neku islamsku zemlju. Odmah sam se sjetio Maroka. Lonely Planetov vodič kroz Maroko kupljen je još prije dvije godine, ali zbog raznih osobnih problema neprestano sam odustajao od putovanja. Tek sam konačno ove godine definitivno odlučio posjetiti Maroko i ostvariti jednu od mojih najvećih želja. A Mali? Hmmm... Mislim da sam htio vidjeti drugo lice Afrike - ono crno. Mjesecima sam se dvoumio između Malija i Senegala, a u igri su jedno vrijeme bile i Mauritanija te Burkina Faso. Na kraju je kocka pala na Mali. Sjećam se da sam pred nekoliko godina na televiziji vidio BBC-jev putopis Michaela Palina po Africi. To, ali i mnoštvo pozitivnih komentara o Maliju na Lonely Planetovom Thorntree forumu, bili su odlučujući faktori u mom odabiru Malija kao moje ovogodišnje destinacije. Pripreme, kao što sam već ranije spomenuo, počele su još prije neka tri-četiri mjeseca. Trebalo je pronaći najpovoljnije karte do Maroka i Malija, odlučiti se o itinereru, raspitati se i nabaviti vize, rješiti cjepljenja itd.
Dobivanje marokanske vize u Budimpešti zahtjevalo je mnogo papira i strpljenja: rezervacija povratne avionske karte, rezervacija hotela u Maroku za svaku noć boravka u zemlji, potvrda na engleskom jeziku o stalnom zaposljenju ili redovitom studiranju, dva ispunjena formulara za vizu i dvije fotografije te konačno HUF 5000 za troškove vize. Kada se svi ovi papiri skupe, dobivanje vize je "piece of cake". Gotova je za svega 30 minuta. Vizu za Mali ću rješavati u Rabatu budući da je nama najbliže malijsko veleposlanstvo u Rimu, a rečeno mi je da s ishodavanjem vize u malijskom veleposlanstvu u Maroku nema problema. Vidjet ćemo... Avionske karte nabavio sam u srpnju i kolovozu. Pogodio sam neke akcije: talijanska low-cost avio kompanija Volare leti za EUR 92 (uključno sve takse) iz Venecije Marco Polo za Madrid Barajas (4. listopada), potom Royal Air Maroc iz Madrida za Casablancu za EUR 208 (također 4. listopada) i konačno za EUR 530 let iz Casablance za Bamako, također RAM-om (15. listopada). Povratni letovi su 30. listopada.
Itinerer je sljedeći:

5. listopada - Rabat
6. listopada - Rabat & Sale
7.-8. listopada - Fes
9. listopada - Fes & Sefrou
10.-11. listopada - Merzouga
12. listopada - Ouarzazate & Ait Bennhadou
13.-14. listopada - Marrakech
15. listopada - Casablanca

16. listopada - Bamako
17.-18. listopada - Djenne
19. listopada - Mopti
20.-23. listopada - zemlja Dogona
24. listopada - Mopti
25.-26. listopada - plovidba rijekom Niger do Segoua
27.-28. listopada - Segou
29. listopada - Bamako ili jedno od tradicionalnih sela u okolici
30. listopada - povratak kući

Za Mali je bilo potrebno cijepljenje protiv žute groznice (HRK 208), tablete protiv malarije Lariam (HRK 362) te niz drugih stvari koje sam nabavljao po Zagrebu i Amsterdamu.
Moram priznati da još nisam uopće svjestan da avion kreće za par sati i da ću večeras već biti u Maroku.
Što očekujem od Afrike? Puno zabave, puno lijepih stvari za pogledati i ono što je najvažnije - upoznati ljude. Jer u Afriku se ne dolazi u prvom redu zbog spomenika, već zbog ljudi, njihovih običaja, načina života. Pokušat ću vas u ovom putopisu upoznati s različitim aspektima Afrike i olakšati možda vaš put na "crni kontinent" ako se netko odluči za avanturu sličnu mojoj. Nadam se da ćete uživati čitajući ovaj dnevnik i putujući sa mnom.

FOTOGRAFIJE IZ MAROKA I MALIJA


Post je objavljen 08.11.2004. u 15:59 sati.