Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malopseto

Marketing

S(TISAK)

Televizija je priča za sebe i zbilja mi se ne da trošit vrijeme i živce. Tema koju bi ja dotaknula je pitanje pisane publikacije (ne pismene, no o tome u sljedećem postu).

Ne samo da nemamo pristup stranim (kvalitetnim) časopisima, već je i kod nas zbilja teško pronaći dobro štivo, a tržište je već pretrpano hrpom novina i časopisa.

Na informativne dnevne novine se zbilja ne mogu požalit. Svatko si može izabrati dnevne novine, od Jutarnjeg i Večernjeg do raznih lokalnih listova, lista Dalmacije ili Glasa Slavonije. Političkih časopisa imate koliko hoćete, a žute štampe na pretek, tko voli nek izvoli. Ali što je sa ostalim područjima?

Današnju mladež šopaju nekim Chicama, Teenovima i OK-evima, koji su zapravo hibridi izdanja od prije desetak godina. U redu, i ja sam čitala Teen kad mi je bilo 12, a danas se ta granica čitatelja drastično pomiče pa današnje "časopise za mlade" čitaju djeca od 10 do najviše 15 godina. A teme su i dalje prilagođenje nekoj generaciji koja te novine nije vidjela godinama. Pa je tako na naslovnici odabir tema Kako ga zavesti?, Kako se obući (čitaj:razgolititi)?, Kako ga zadovoljiti? Nije ni čudo što curke u osnovnoj školi koje još koju godinu žele ostati djevice daju oralku bez imalo ustručavanja, a pitanje mjeseca je "Jesam li djevica ako dajem u guzu?".

Časopisi za žene su posebna kategorija. Od raznih Tena-Mila-Vita za "gospođe" do Elle-Cosmo pizdarija za "mladu i samosvjesnu ženu". Evo, neki dan je bila promocija nekog novog, Viva ili nešto slično. Kolika je stvarna potreba za ženskim časopisima? Najžalosnije je što je još uvijek velika potražnja, a tržište nije ni približno zasićeno. A o temama u istima neću uopće govorit. Posebno me uzrujaju članci o prehrani koje naivne žene, misleći da to zbilja pišu neki stručnjaci, slijepo gutaju pa je broj osoba sa poremećajima u prehrani u stalnom porastu. Zaposlite kvalificirane nutricioniste, pobogu.
Teme Cosma su smijurija za sebe. Koliko godina imaju cure koje se po tome ravnaju i opada li im IQ proporcionalno sa samopouzdanjem ili u čem je kvaka?

Stručne literature ima jako malo. Publikacija o sportu ili o prirodi praktički nema (okej, stigao je National Geographic i na tome ostajemo), a kada ste zadnji put čitali neki kompetentni članak o Glazbi? Gdje je nestao NOMAD i zašto se DOP magazin ne može naći na papiru već samo kao online izdanje?

Ironično je da stojim pred kioskom koji je stisnut raznim tiskom, a dolazim doma praznih ruku.

Pa ti onda čitaj.




Post je objavljen 21.10.2004. u 11:29 sati.