Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/11

Marketing

Stara norveska legenda...

Stara norveska legenda govori o covjeku po imenu Haakon, koji je uvijek molio i razmatrao lik raspetog Krista. Raspelo pred kojim je molio bilo je vrlo staro i ljudi su pred njega dolazili moliti s mnogo vjere, a mnogi su Krista molili za cudo.

Jednog dana Haakon, pustinjak, zelio je Isusa zamoliti za uslugu. Potaknut osjecajem velikodusnosti, dobrote i ljubavi kleknuo je pred raspelo i rekao:
"Gospodine, ja zelim trpjeti i umrijeti za Tebe. Dopusti mi da zauzmem Tvoje mjesto. Zelim...postati Ti na krizu." I netremice uperivsi oci u Njega, ocekivao je odgovor. Tada je Gospodin otvorio svoja usta i progovorio. Njegove rijeci dolazile su s nebesa, poput sapta, ali i kao upozorenje:
"Moj vjerni slugo, ispunit cu ti zelju, ali samo pod jednim uvjetom ". "Kojim, Gospodine? Je li to nesto tesko? Spreman sam ga ispuniti uz tvoju pomoc, Gospodine!" - odgovorio je stari pustinjak.

- "Slusaj me dobro: Sto god da se dogodilo i bez obzira sto vidio, uvijek moras ostati u sutnji . Haakon je odgovorio: "Obecajem ti to, moj Gospodine!" I onda su zamijenili mjesta. Nitko nije nista primjetio, nitko nije prepoznao pustinjaka cavlima prikovanog na krizu.

I dugo vremena on se drzao dogovora i nikada nije nikome progovorio ni rijeci. Ali jednoga dana dosao je BOGATAS, i nakon molitve zaboravio pod krizem svoj novcanik.

Haakon je to vidio i ostao tiho. Nije progovorio ni kada je nakon dva sata dosao siromah, pronasao bogatasev novcanik i zadrzao ga. Sutio je i kada je ubrzo nakon toga pred kriz kleknuo mladic moleci za blagoslov prije polaska na dugo putovanje. U tom je trenutku stigao bogatas traze´ci izgubljeni novcanik. Ne nasavsi ga, pomislio je da ga je mladic uzeo.

Bogatas je bijesno povikao na mladica, "Vrati mi novcanik koji si mi ukrao!" Mladic je u cudu odgovorio: "Ja nisam ukrao nikakav novcanik!". Bogatas je odvratio, "Jos i lazes, odmah da si ga vratio!". Mladic je ponavljao, "Kazem ti, ni od koga nisam uzeo nikakavu torbu ni novcanik"

Tada ga je bogatas poceo bjesomucno udarati. U tom trenutku odjeknuo je snazan glas: "Prestanite!" Bogatas je pogledao u vis i vidio lik koji mu je progovorio, bio je to Haakon koji nije mogao odsutjeti, nego se javio sa kriza, u obranu mladica i koreci bogatasa zbog lazne optuzbe. Bogatas je zapanjen odmah je otisao, a ubrzo je otisao i mladic u zurbi zbog putovanja. Kad pod krizem vise nije bilo nikoga, pristupio je Krist Svom sluzi i rekao mu:
" Sidi s kriza, nisi dostojan da zauzimas moje mjesto. Nisi ispunio obecanje i nisi zadrzao tisinu."
" Gospodine, - rece Haakon - , Kako bih mogao dopustiti takvu nepravdu?".

Isus je ponovno bio na Svom starom mjestu na krizu, a pustinjak je stajao u podnozju kriza. Tada Gospodin nastavi govoriti: "Ti nisi znao da je za bogatasa bilo dobro da izgubi svoj novcanik , jer je u njemu bio novac uz pomoc kojeg je namjeravao bludno grijesiti sa mladom djevicom. Siromah je, naprotiv, dobro ucinio zadrzavsi novac jer je zivio u krajnjoj bijedi. Za mladica bi bilo bolje da ga je bogatas pretukao, jer tada ne bi bio otisao na put. Vidis, on je sada mrtav, poginuo je prije nekoliko minuta u brodolomu. Ti ovo sve nisi znao, ALI JA JESAM. To je razlog zasto Ja sutim". To rekavsi, Gospodin ponovno zasuti.

Mi se cesto pitamo: Zasto Bog ne odgovara na nase molitve... Zasto Bog suti? Mnogi od nas bi zeljeli da nam On odgovara u skladu s nasim zeljama i mastanjima ... ali Bozji put je drukciji. On poznaje proslost, sadasnjost i buducnost (Heb 13: 8). Bog nam odgovara i u tisini... mi moramo biti spremni da Ga slusamo i cekamo Njegov odgovor.


Post je objavljen 28.09.2004. u 10:13 sati.