Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/11

Marketing

BITI USTRAJAN ili LAV I GAZELA

U svagdanjem zivotu brzo klonemo. Mali neuspjeh i odmah dizemo ruke. Ustrajnost je vrlina koja se i te kako trazi. U svakodnevnom, ali i u duhovnom zivotu.

Tri mlade zabe izidu iz bare da upoznaju svijet. Naidu na veliki lonac tek izmuzenog mijeka, izgube volju da promatraju prirodne ljepote, pa skoce unutra da zasite svoj probudeni apetit. I kada su se dobro namirile, pokusaju iskociti, ali zbog svoje tezine i nize povrsine mlijeka, ne mogose. Ni uz ocajnicke napore nije im uspijevalo iskociti. Prva je zaba bila fatalist pa zakljuci: “Nikad se necu uspjeti izvuci.” Prepusti se sudbini i utopi se u mlijeku. Druga je bila intelektualka te pocne racunati kolika je razdaljina od povrsine mlijeka do ruba lonca i koliko snage treba uloziti u napor spasavanja. Nade pravu formulu, ali nije racunala na rucku lonca, pa dvaput udari glavom u tvrdi nosac, onesvijesti se i potone. A treca je zaba lagano i dalje privala po povrsini mlijeka ne sumnjajuci da ce se izvuci. Mlijeko se uskoro ukiselilo, pretvorilo u maslac, pa je zaba po skliskoj, ali tvrdoj povrsini uspjela dovoljno odskociti i spasiti zivot.
Ustrajnost joj je spasila zivot. Kako god krenule stvari, nije se predala, nije izgubila nadu, prionula je uz posao i izmakla opasnosti.

Svaki dan, prije nego sto krenemo u zivot, morali bismo stvoriti odluku da cemo ustrajno ici za svojim ciljem, ne gubeci nadu da ce trud biti naplacen. Kao sto kaze ova africka prispodoba:
„Svakoga se juta u Africi budi lav. Zna da mora juriti brze od gazele kako bi je uhvatio, jer bi inace umro od gladi. Svakoga se jutra u Africi budi i gazela. I ona zna da mora juriti brze od lava da spasi svoj zivot. Svakoga jutra kad se ti probudis, ne pitaj se jesi li lav ili gazela, nego pocni juriti i trcati da prezivis.“

Biti ustrajan. Malo se postize bez toga. Da se nauci svirati, potrebno je mnogo sati vjezbe. Ono sto je za pianista vjezba, to je ustrajnost za ostale djelatnosti. Najgore je kad se uvuce ravnodusnost. Valja joj se oprijeti svim snagama srca i volje, te ces pronaci zadovoljstvo zivota. Pa ako i ostanes sam, nastavi svoj hod. Ako te i svi napuste, ne izostavljaj svoje dnevne obveze i duznosti. Ako se tama privije uz tebe, to je razlog vise da stalno drzis upaljenom svjetiljku nade. Ne daj da se svjetlo ugasi, jer ces i sam ostati u tami.


Post je objavljen 23.09.2004. u 17:59 sati.