Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goskola

Marketing

Hoshi (joseki) život u kutu pod zvijezdom – čvrst kut – tjeranje na bliži kamen (59.)

U prošlom smo postu gledali razvoj od iste početne postave, u kojoj je jedan kamen udaljen od hoshi-kamena za 'mali konjičev skok' (C6), a drugi za 'veliki konjičev skok' (G3). U prošlom postu je crni, koji ima prednsot u kutu, puštao razvoj bijelome po doljnjoj stranici prema udaljenijem kamenu na G3, a ovaj ćemo puta vidjeti što nastaje kada se razvoj bijelome pušta prema bližem kamenu C6.
Na upad bijeloga pod 'zvijezdu' 1.C3 crni spriječava razvijanje po doljnjoj stranici i igra 2.D3. Bijeli kreće hvatanjem manevarskog prostora po lijevoj sranici, što mu je crni i ostavio, s 3.C4.
Već uobičajeno je, da se taj razvoj zaustavi. To crni čini s 4.C5. Na to bijeli pokušava nastaviti po drugom redu. S 5.B5 nastoji dalje hvatati mogućnost pravljenja 'dva oka', ali nakon toga ga crni direkt zaustavlja s 6.B6. Nastaje prijetnja hvatanja kamena na B5 s slijedećim crnim na B4. Reagira li na to bijeli obranom toga kamena s B4, ostati će bez uvjeta za život. Sličan razvoj smo vidjeli u prošlom postu.
Bijeli sdada širi područje djelovanja u ovom kutu i pokušava izaći po drugom doljnjem redu i igra na 7.D2. Crni zaustavlja i to s 8.E2. Kao i u prošlom postu, ovo je ključan trenutak. Bijeli igra 9.B2. Na taj način uspijeva objediniti dvije mogućnosti na istom zadatku. Razvoj ide na ko, a ostaje i mogućnost igranja na B4. Svaka od tih se može spriječiti, ali jedna od njih ima mogućnost. Crnome ne ostaje drugo nego krenuti u ko igrom na 10.D1. Na to bijeli mora prihvatiti taj ko, jer bi inače crni igrao i na B1 i nebi bilo više mogućnosti za dva oka. S bijelim na 11.C1 ko je stvoren i crni ga odmah uzima s 12.C2.
Nastao je ko za život bijele grupe. Crni je prvi uzeo i bijeli kora negdje na ploči nači valjanu ko-prijetnju da vrati ko.
Koja je razlika između pozicije koja je nastala u prošlom postu i ove sada. U prošlom smo tjerali bijeloga prema udaljenijem kamenu, a sada prema bližem. U ovom slučaju bijeli nema direktnu ko prijetnju, a prošli puta je bila (ona na E4). Međutim ko se sada razlikuje od onoga prošli puta. Dobije li bijeli ko, slijedio bi potez na 'a' (E1) uzimanjem crnog kamena i slijedom F1, D1, F2 bijelom bi ostala inicijativa (sente). U prošlom postu za prekid koa od strane bijeloga išlo bi A5-A6-A4 i gotovo. Tada bi na potezu bio crni i to bi bilo gubitak inicijative za bijeloga (gote). U ovom slučaju veći je interes bijelome prekinuti ko uzimanjem na E1.
Osim navedenoga oblik zida se razlikuje, pa na odluku o izboru može utjecati i postava kamenova u okruženju.

Ovdje opisani mategrijal nije popularan. To je velikim dijelom stoga što je ta igra kod nas još nepoznata. Za one koji nešto znaju o gou i žele doznati više, može im ovaj blog pružiti podosta ineresantnog načina gledanja. Postoji i mogućnost da neko krene putem goa, koji o njemu još ništa nezna. To bi bio zanimljiv materijal onima koji traže složenije probleme. Ima nas svakakvih. Osim toga ovaj blog sadrži materijal od trajnije vrijednosti.

Puno je zanimljivih pristupa. Zasada obrađujem razvoje u kutovima. Oni trebaju biti u suglasju sa pozicijom na cijeloj ploči, ali o tome zasada nema riječi u ovom blogu. Treba bar donekle ostati razumljiv. Puno je stvari koje su u nama i o kojima nije jednostavno pisati.

Bloga i dalje bloger Mladen


Post je objavljen 07.09.2004. u 10:19 sati.