Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/wrc

Marketing

ADAC Rally Njemačka

Francuz Sebastien Loeb u Njemačkoj je prije nastupa na ovogodišnjem rallyju već slavio u protekle dvije sezone. Novom pobjedom dodatno je učvrstio svoje vodstvo u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva, čemu su pogodovala i odustajanja glavnih konkurenata za naslov. Iako je Loebova pobjeda bila uvjerljiva, do nje je stigao usredotočenom vožnjom, nužnom zbog stalne prijetnje odličnog Françoisa Duvala u Fordu. Na koncu je Duval ipak završio na drugom mjestu, iza Loeba i ispred Carlosa Sainza. Zahvaljujući takvoj učinkovitosti Loebova prednost iznosi gotovo 30 bodova, a podjednako uvjerljivo u poretku momčadi stoji Citroën.
Ovogodišnji učinak Sebastiena Loeba jasno govori o njegovoj jednoj i jedinoj ambiciji - osvajanju naslova Svjetskog prvaka. Francuz je do sada ubilježio pet pobjeda i dva druga mjesta, čime je za dva koraka bolji od konkurenata i svakako najviše zaslužuje osvajanje titule. Naravno, sudimo samo po viđenom na do sad održanim rallyjima ove sezone. U Njemačkoj je, na zahtjevnom Trierskom asfaltu vodstvo dohvatio već na drugom brzinskom ispitu i nije ga ispuštao do kraja rallyja. Obilnoj Citroënovoj žetvi bodova svoj je obol dao i Carlos Sainz trećim mjestom. Istu tu poziciju superiskusni Španjolac drži i u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva, gdje za drugoplasiranim Markkom Märtinom zaostaje samo jedan bod.
Upravo je Märtin u Njemačkoj možda propustio dobru priliku za bolji rezultat. Estonac je bio žrtvom vlastitog pretjeranog opreza na nekim ispitima, koje su kiša i blato uz dodatak magle pretvorili u zaista tvrd orah, ali i pogrešnih odluka pri odabiru guma i podešavanju automobila. Na koncu se Markko morao zadovoljiti četvrtim mjestom, dok je slava ovaj put pripala momčadskom mu kolegi Duvalu.
On je od samog početka krenuo vrlo čvrsto u rally, no mehanički su problemi odnijeli dio dragocjenog vremena. S trećeg je mjesta uporno ugrožavao Sainza, koji je nakon načinjene pogreške izgubio tu poziciju i Duval se probio naprijed. Do cilja je pratio Loeba na distanci opasnoj po Francuza u slučaju problema. Drugo mjesto odličan je rezultat, Duval je dokazao i pokazao da je brz i pouzdan u vrlo složenim uvjetima, a njegov bodovni doprinos svakako je dobro došao i Fordu.
Kako je pobijedio u Finskoj, a učinio je to sa stilom, tako je odustao u Njemačkoj; na prvom zavoju prvog brzinskog ispita Marcus Grönholm je izletio sa staze, oštetio automobil i odustao. Pehovi se događaju svakome, ali na ovaj način je odustao vrlo mali broj vozača. Još je manji broj od njih nosio status dvostrukih Svjetskih prvaka. Skupa Finčeva pogreška vidljiva je u količini bodova koje je prokockao, a koji su od vitalnog značaja kako za njega tako i za Peugeot.

Što nije pošlo za rukom Grönholmu uspjelo je preostaloj dvojici Peugeotovaca. Cedric Robert u svom prvom nastupu s 307 WRC stigao je do petog mjesta, ostvarivši time svoj cilj i plasman unutar petorice najbržih. Dobar rezultat i još bolja reklama za vozača pred kojim su potencijalno mnogi zapaženi nastupi. Freddy Loix nije uspio pratiti Robertov ritam. Zbog problema s automobilom Loix je tijekom prve etape izgubio previše vremena, što je dijelom pokušao nadoknaditi agresivnom vožnjom na preostalim etapama. Šesto mjesto na cilju i nije tako loš rezultat.

Škoda je svojim nastupom i Njemačkoj samo potvrdila viđeno u Finskoj. Česi su tijekom pauziranja od nastupa uspjeli Fabiju WRC dovesti u red i mali je monstrum sada sposoban nositi se s konkurentima. Dva od tri automobila stigla su do cilja, odustao je samo Roman Kresta uslijed izlijetanja. Toni Gardemeister je stigao do novih bodova, sedmo mjesto donijelo je i dva nova boda. Vrlo uspješan vikend za Škodu potvrdio je Armin Schwarz pobjedom na jednom od brzinskih ispita. Nijemac, nažalost, nije uspio ostvariti bolji rezultat, problemi s turbopunjačem oduzeli su previše vremena.
Subaruovci su u vrlo upitnoj fazi svoje forme. Petter Solberg ponovo je odustao i to baš na rallyju koji je bio od velikog značaja za ostanak u borbi za naslov prvaka. Pogreška i odustajanje aktualnog su Svjetskog prvaka "lansirali" na četvrto mjesto ukupnog poretka, odakle lov na Loeba izgleda kao prava utopija. Drugi Subaruovac, Mikko Hirvonen osvojio je jedan bod dohvativši osmo mjesto na podlozi koju ne smatra omiljenom.
Dva su Mitsubishija započela rally u Njemačkoj, a završio nije nijedan. Dva izlijetanja, dva razbijena automobila i jedna posada u bolnici na pretragama (braća Panizzi) epilog su sudjelovanja Mitsubishija na rallyju u Trieru.

Zagreb, 24.08.2004. 22:18 (VIPautosport)

Post je objavljen 03.09.2004. u 04:14 sati.