Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serol

Marketing

Umesto Kosova, Srbiji Vukovar i Banjaluka?!?

Institut za političke studije iz Londona sačinio je dokument u kojem nudi "racionalno rešenje za balkanski problem", ali upozorava da je takvo rešenje moguće samo ako je međunarodna zajednica spremna da organizuje mirovnu konferenciju o ponovnom uređenju granica u regionu.

Prema predlogu Instituta, Hrvatska bi, za početak, trebalo da odustane od Vukovara, Belog Manastira, Erduta i Borova, koji bi trebalo da se pripoje Srbiji. Istovremeno bi se omogućilo desetinama hiljada srpskih izbeglica iz Hrvatske da se vrate u Krajinu, a Hrvate iz ovih gradova i iz Vojvodine trebalo bi ohrabriti da se presele u unutrašnjost Hrvatske, uz određene kompenzacije.

Nezavisna republika Bosna i Hercegovina treba da prestane da postoji. Republika Srpska, u sadašnjim granicama, treba da se spoji sa Srbijom, čime bi se, kako je navedeno, zadovoljile istorijske želje Srba da kontrolišu teritorije s druge strane Drine.

Za uzvrat, Srbija treba da bude spremna da odustane od Sandžaka, a Crna Gora bi trebalo da dopusti opštinama Rožaje i Pljevlja da postanu deo sandžačkog regiona.

Predloženo rešenje predviđa i da Srbija dopusti Mađarima iz severne Vojvodine da se pripoje domovini, kao i gradovima Bosilegrad i Danilovgrad, u kojima pretežno žive Bugari, da se sjedine s Bugarskom.

Opštinama na jugu Srbije - Preševu, Bujanovcu i Medveđi - trebalo bi dopustiti da se pridruže Kosovu. S druge strane, Srbiji bi trebalo prepustiti kontrolu nad opštinama Leposavić, Zubin Potok i Zvečane. Kosovo bi trebalo da se, zajedno s opštinama Preševo, Bujanovac, Medveđa, Ulcinj i Plav, te selima u oblasti Malesija u Crnoj Gori, pripoji Albaniji. Time bi, smatraju londonski eksperti, bili zadovoljeni Albanci, koji tvrde da su im te teritorije oduzete na mirovnoj konferenciji u Londonu (31. decembra 1912. - 2. januara 1913). Srpsko i crnogorsko stanovništvo koje živi na tim teritorijama trebalo bi podstaći da se preseli u Srbiju ili Crnu Goru.

Što se Slovenije i Hrvatske tiče, navodi se u tekstu Instituta, i tu bi trebalo da dođe do prekrajanja granica. Slovenija bi trebalo da ustupi Hrvatskoj sela u kojima žive Hrvati, dok bi Hrvatska trebalo da odustane od želje da kontroliše nuklearnu elektranu u Krškom. Hrvatska bi trebalo da dobije i region Hercegovine u kojem žive Hrvati, uključujući Mostar. Sve ovo, kako je navedeno u dokumentu londonskog Instituta, moglo bi da bude rešeno na međunarodnoj konferenciji u toku 2005. godine, kad se očekuje i rešenje kosovskog problema. Predlog londonskog instituta prosleđen je Evropskoj uniji, SAD, Kini, Rusiji i zemljama u regionu.

Ilindenska Makedonija Zapadne oblasti Makedonije, koje naseljavaju Albanci, trebalo bi da se, takođe, pripoje Albaniji. Skoplje treba da i dalje ostane prestonica nezavisne države, dok bi Albance koji žive u tom gradu trebalo ohrabriti da se kolektivno presele u Tetovo. Posle ovih izmena Makedonija bi trebao da bude neutralna država, a njeno ime bi moglo da bude - Republika Ilindenska Makedonija. Grčko stanovništvo u južnoj Albaniji bi trebalo da bude podstaknuto da se vrati u Grčku.


Post je objavljen 24.05.2005. u 14:22 sati.