Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hal

Marketing

Off Topic (13): Recenzija

He, he. Moram nešto podijeliti s vama. Jedan moj prijatelj je zamoljen od nekog drugog prijatelja (podaci poznati redakciji Hal:UI) da napiše osvrt, recenziju, predgovor... pojma nemam kako se to zove... uglavnom, onaj kratki tekst koji se štampa u maloj brošurici za izložbu koja se zatim dijeli veselim posjetiteljima. Radilo se naime o umjetničkim slikama i izložbi na lokalnoj razini.
Začudio sam se pristanku mog prijatelja da napiše takvo što jer koliko znam, njegova rječitost je u redu ali o umjetnosti i slikama zna koliko i ja znam o integriranom elektroničkom sklopu za regulaciju protoka tekućeg vodika Space Shuttleovog lijevog boostera.

- Pa kako ćeš ti napisati to? - čudio sam se.
- Sve ti je to isto, ne sekiraj se, trebaš samo dobro nabrljati. Ako ni sam ne razumiješ što piše, svi će biti zadivljeni. Pazi sad!

I krene on. Evo kako je ispalo :)

XY rođen je[...]
...je još kao dječak pokazao izuzetnu talentiranost za sklad boja i kolorita tipičnih za sintezu dvaju različitih likovnih opredjeljenja: mrtve prirode i nešto naglašenijeg impresionističkog pristupa prirodnim kontrastima. Njegove slike odišu zamamnom svježinom vangogovskih oštrih boja dok oblici vrlo smjelo zalaze preko ruba apstrakcije, što ga čini jedinstvenim i posebnim. Ipak, prepoznatljivost složenih elemenata nije narušena, što postiže izrazitim kontrastima komplementarnih boja i potpunim izostankom klasičnog pristupa svjetlu i sjeni. Oku promatrača svakako neće pobjeći XY-ov istančani osjećaj za detalje kojima obogaćuje glavnu ideju i stavlja naglasak na objekt svoje impresije. Unatoč jednostavnosti oblika koje bira za svoje motive, XY uspješno izbjegava geometrijske pravilnosti čime dodatno usmjerava oko na istraživanje detalja pri čemu stabilno održava ritam svijetlijih i tamnijih tonova.
Iako bismo izostanak igre svjetla i sjene mogli nazvati kolorističkom disfunkcijom, XY to uspješno nadoknađuje pažljivo pozicioniranim preklapanjima objekata i kompozicijom koja, iako pomalo dvodimenzionalna, ostavlja promatraču dovoljno prostora za njegovu vlastitu predodžbu dubine prostora. Djela koja su predstavljena ovom izložbom samo su dio bogatog opusa XY-na i svakako ih je potrebno okarakterizirati kao izuzetna. Povezanost izabranih motiva samo pojačava taj dojam.


I za kraj, ovo je i odštampano, na veliko veselje samoukog umjetnika.

Post je objavljen 23.05.2005. u 18:35 sati.