Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serol

Marketing

Do kraja godine, najverovatnije otkup vojnog roka

Do kraja ove godine 14.128 vojnih obveznika, među kojima je i 2.545 onih protiv kojih su podnete krivične prijave zbog neodazivanja pozivu za služenje vojnog roka, moći će, najverovatnije, da otkupe vojni rok, najavio je načelnik Uprave za obaveze odbrane Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane SCG pukovnik Petar Radojčić.

On je naveo da, prema evidenciji Ministarstva odbrane, u inostranstvu sada boravi 140.936 vojnih obveznika, naših državljana. „Među njima je i 42.047 regruta uvedenih u vojnu evidenciju. Od tog broja odobrenja za boravak u inostranstvu od vojno-teritorijalnih organa izdata su za 14.128 vojnih obveznika. Ostali nisu dobili odobrenje, jer nisu imali potrebne dokaze da su iz opravdanih razloga otišli iz zemlje, a nisu se odazivali na vojni poziv”, izjavio je on. Njihova starosna struktura je različita - 4.500 njih imaju do 27, a ostali u proseku do 35 godina starosti.

Od 28.000 onih kojima nije odobren boravak u inostranstvu, protiv 2.545, odnosno samo devet odsto, podnete su krivične prijave. Radojčić je objasnio da je reč o mladićima koji su posle prijema poziva na odsluženje vojnog roka napuštali zemlju, iako su u nekoliko navrata dobijali vojne pozive.

Otkup će prvenstveno biti ponuđen onima kojima su vojni organi odobrili boravak, te regruti koji imaju dvojno državljanstvo i nalaze se u inostranstvu. Cena koju će morati platiti još nije definisana, ali se procenjuje da će biti na nivou troškova profesionalnog vojnika za osam meseci služenja.


Post je objavljen 07.05.2005. u 18:28 sati.