Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/backpack

Marketing

DAN 22 - 25. listopada 2004.

Tireli ću itekako zapamtiti. Noćas gotovo da nisam ni oči sklopio. U krevet sam otišao oko 21:00 sat, ali već oko 22:30 sata u dvorištu je počeo kukurikati pijetao. Potom su mu se odazvali svi ostali pijetlovi u selu. I tako cijelu noć i cijelo jutro. Dogonska sela su prepuna kokoši i pijetlova, a većina slobodno šeće po selima. Dobio sam dojam da svaka obitelj ima svog pijetla te nekoliko kokoši. Sve bi bilo u redu da pijetlovi kukuriču u zoru, kao što je to uobičajeno, ali ovdje su oni izgubljeni u vremenu i prostoru - kukuriču po cijele dane i noći. Svakim danim pijetlovi se pretvaraju u sve veću noćnu moru.
Amani, što na jeziku Dogona znači 'krokodil', naša je prva današnja destinacija na putu prema Ireliju i Bananiju. Najveća atrakcija Amanija je sveto jezero s krokodilima koje danas baš i nismo vidjeli - samo dvije glave koje izviru iz vode, a prema Bebeu u jezeru ih ima oko 50. Za Dogone su krokodili svete životinje, slično kao što su za Indijce svete krave. Jedna dogonska legenda kaže da su Dogonima, kad su došli u Falaise de Bandiagara, krokodili pokazali vodu i tako im omogućili preživljavanje. U posljednjih par dana naišli smo u zemlji Dogona na mnoštvo krokodila izrezbarenih na vratima, prozorima, stepenicama...
Nastavili smo dalje prema Ireliju, selu naoko sličnom svim ostalim selima koje smo vidjeli u zemlji Dogona, ali ako se pažljivije promotri, uočava se da su žitnice puno više, zdepastije od onih u drugim selima. Oko togune, na glavnom trgu, prekrasne slike dogonskih simboličnih životinja na zidovima kuća.
Za današnji ručak imali smo ponovno couscous. Ovdje u Dogonu ga spravljaju s odličnim umakom, ali nakon 5 dana couscousa, tjestenine i riže, već mi je svega preko glave. Što je previše, previše je.
Navečer smo stigli u naše posljednje selo pod liticama - Banani. Sutra se penjemo posljednji put, prema Bongu i Sanghi, gdje će nas čekati auto za Bandiagaru. Banani mi se čini veoma dražesnim selom. Posebno mi se sviđa campement pod samim stijenama, a s terase se pruža prekrasan pogled na dogonski plato. Gotovo je pun mjesec i navečer mjesečina stvara poseban ugođaj.
Bebe nam je večeras još malo pričao o dogonskim kastama. Postoje četiri kaste: 1) Gouval Gueconbe (plemeniti, kulturni) - opskrbljuju sve ostale kaste, 2) Forge (kovači), 3) Cordune (postolari, krojači...) i 4) Gnan (sirotinja). U novije vrijeme stvara se i peta kasta u koju spadaju npr. vlasnici campementa. Dakle, peta kasta izravno se veže na turizam. Bebe nam je još jednom ponovio da je vjenčanje pripadnika različitih kasti zabranjeno i da će njega npr., kao pripadnika plemenite kaste, obitelj izopćiti ako se slučajno odluči oženiti pripadnicom niže kaste. Pripadnost određenoj kasti je nasljedna tj. Bebe je plemenit zato jer su njegovi otac i majka, djedovi i bake također plemeniti. Ali bogatstvo i pripadnost određenoj kasti nisu povezani jer može biti siromašnih pripadnika plemenite kaste kao i bogatih pripadnika ostalih kasti. Međutim, bogatstvo ne otvara vrata ženidbi s pripadnicima više kaste.

Post je objavljen 08.11.2004. u 15:36 sati.