Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/seve

Marketing

Beam me up, Scottie...

...nema veze sa estradom, ali je baš cool...

ZNANSTVENICI su po prvi put u povijesti uspjeli teleportirati atom - korak je to prema super-brzim kvantim računalima, piše CroEos.net.

U današnjem broju poznatog svjetskog znanstvenog časoopisa Nature, dr. Rainer Blatt (Sveučilište u Insbruku) izjavio je "Uspjeli smo to po prvi put s masivnijim česticama".

Mislio je, dakako, na teleportaciju. Često viđena u mnogim znanstveno fantastičnim serijama (a osobito u popularnim Zvjezdanim stazama), teleportacija je tehnologija koja omogućava transport jednog ili više objekata s jedne lokacije na drugu, uz pretpostavku da se prvi, izvorni objekt, uništi.

Dr, Rainer Blatt, fizičar iz Insbrucka, objavio je dva znanstvena rada vezana uz teleportaciju, javlja CroEos.net.

Prijašnji su eksperimenti s teleportiranjem omogućavali teleportaciju fotona, ali nikada prije to nismo mogli s cijelim atomom. Proces teleportacije u sebi uključuje prenošenje tzv. kvantnih stanja (obiljžja) atoma: energije, spina...

Atomi na kojima su izvedeni ovi eksperimenti su obični atomi kalcija. Blattov je tim u Insbrucku postigao uspješnost od 75%, dok su kolege iz američkog NIST-a (National Institute of Standards and Technology) upotrebljavali atome berilija s uspješnošću od 78%.

Osnova koja nam omogućava teleportiranje leži u pojavi koju su još Einstein i njegove kolege objašnjavali prije 70-ak godina. Pojava se zove kvantna spregnutost (quantum entanglement).

Zahvaljujući njoj, dvije čestice kojima se manipulira uporabom koherentnog izvora svjetlost npr. laserska zraka) mogu se ponašati kao fizikalni dvojnici - čak i kada su međusobno značajno udaljene. Ovo je svojstvo čak i sam Einstein nazvao "sablasnom pojavom" Charles Bennett (IBM) je bio prvi koji je pretpostavio mogućnost uporabe svojstva kvantne spregnutosti za potrebe teleportacje...

Index

Post je objavljen 17.06.2004. u 15:23 sati.