Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

MEDITACIJA UZ POMOC UMJETNICKOG DJELA



Borivoj Bukva
----------------------

MEDITACIJA UZ POMOC UMJETNICKOG DJELA

Slika u stanu, u sobi, u hodniku, koju ste davno nekad kupili ili naslijedili, moze posluziti za meditaciju. Pozeljno je da je slika koloristicki dobro koncipirana, da su zastupljene sve boje spektra. Od crne preko crvene narandzaste, zute, zelene, plave, indigo, Ijubicaste - do bijele sa svim nijansama. Slika moze biti zastupljena i sa manje boja, koje su za tu osobu osnovne ili nedostajuce boje blokiranih cakri te osobe.

Vazno je da ona za vas nesto znaci, da mam nesto predstavlja: zacrtani cilj u zivotu, neostvarenu zelju. Ona moze biti i sjecanje na proslost, na mladost, djetinjstvo za koje ste neraskidivo vezani. Na toj slici morate pronaci svoje utociste, mjesto gdje se osjecate potpuno sigurnim, gdje vam niko nista ne moze nauditi ili priciniti bilo kakvo zlo. To utociste moze biti bilo sto, ako je zimski pejsaz u sumrak, utociste moze biti prozorcic iz kojeg zraci svjetlost svijece, moze biti list na drvetu koji predivno bljesti u zlatnozutoj boji, koja vam pricinjava zadovoljstvo, moze biti kap rose na cvijetu, maleni val na vodi jezera, ili bijeli lokvanj, zraka sunca koja se probija kroz krosnje drveca, maleni oblacic ili zraka koja izbija iz njega, kraj puta ili zavijutak koji se gubi u daljini. Utociste moze biti bilo sto, vazno je osjetiti prijatno zadovoljstvo u tom detalju tako da vam boja pricinjava neopisivu ugodu dok ga gledate. Treba se nauciti da cesce mislimo na sebe, na svoje osjecaje, na svoje dozivljaje - u toku posmatranja slike. Tom ce nam prilikom upravo koristiti ova mentalna koncentracija otvorenih ociju.

Kako usmjeravamo svoju paznju na sebe? Najlakse je postici u izolaciji. Sami, odvojeni od drugih, u tihoj prostoriji, zatvorenih ociju udahnemo i izdahnemo duboko jedno l0-tak puta uspravljene kicme, pustimo da nam proticu misli, osjecaji i ostali sadrzaji vlastitog psihickog zivota. Zatim otvorimo oci i pogledamo u sliku.

Ova uputa je ujedno i predradnja za pocetak meditativnog pristupka gledanja likovnog djela. Posmatrajuci svijet oko nas, nasu sliku pred kojom stojimo, mi posmatramo i svijet u sebi. Vec i ta spoznaja je dovoljna da oslabi snagu naseg nesretnog dozivljaja. Razmisljanje o sebi, slici, detalju i boji ne treba biti dugotrajno. To moze biti samo trenutni pogled na svoj duboki uzdah, na ubrzano kucanje srca, na agresivnu misao sto ju je nas sugovomik razvio o nama, ili vlastita ideja koja nas je tog trenutka zasmetala. A nakon toga, odmah, nastavljamo pratiti zbivanja dalje na slici. Takvom stalnom izmjenom paznje na slici i na sebi zapravo vodimo neku vrstu dvostrukog zivota. Istodobno spoznajemo dva svijeta: vanjski i svoj unutrasnji.

Obuhvatite sliku u jednom pogledu po cijeloj povrsini, pronadjite detalj koji je za vas tog momenta najmanje privlacan; takodjer pokusajte konstatirati razlog zbog cega je to tako, zasto vam ta boja najmanje odgovara i cime se to moze povezati, zatim lagano prelazeci po slici piiblizite se i udjite u svoje utociste. Izgovorite misao; "To je moje utociste, sada mi niko nista ne moze, odavde mogu kontrolirati situaciju." Osjetite zadovoljstvo, radost, spoznaju da ste na sigurnom. Trenutak ulaska i boravak u utocistu mora biti kratak. Ponovno se vratite na pocetak meditacije, jos jednom zahvatite pogledom cijelu sliku i konstatirajte da niste pogrijesili sa najmanje privlacnim detaljem. Lagano krenite po slici zadrzavajuci se na interesantnim detaljima osnovnih boja, nedostajucih boja blokiranih cakri, ili boja koje su u tom momentu interesantne za vas. Tada treba izgovarati naglas, ili u sebi sljedece misli:

- Ovo je moja prva osnovna boja, ovog momenta ja se nadopunjavam mojom prvom osnovnom bojom!

- Ovo je moja druga osnovna boja, ovog momenta ja se nadopunjavam mojom drugom osnovnom bojom.

- Ovo je moja nedostajuca boja, ovog momenta ja se nadopunjavam mojom nedostajucom bojom.

- Ova boja mi pricinjava veliko zadovoljstvo; ovog momenta ja se nadopunjavam njome i tako dalje...

Redosljed nije bitan, misli izgovarati tako kako pristizu detalji sa slike. Ovom meditacijom ujedno vrsimo i kromoterapiju, jednu od metoda alternativne medicine samoiscjeljivanja. Sve ove konstatacije i prelaze sa boje na boju ne cinite ni prebrzo, a ni presporo, zadrzavajte se toliko dugo dok osjecate zadovoljstvo a kada se javi prva nelagoda i zasicenje ucinite lagani prijelaz na sljedeci detalj ili boju. Priblizavanje i ulazak u utociste mora biti trenutacno, potrebno je osjetiti jedan bljesak; zadovoljstvo, srecu, ushicenje, promjenu i naglo izaci iz utocista. Time je meditacija zavrsena. Vremenski meditacija nije ogranicena - moze trajati do deset minuta i duze; meditirajte samo onda kada osjetite potrebu za njom. Radi sto vece svrsishodnosti i efikasnosti meditiranja obavezno bi morali znati koje su vase dvije osnovne boje i boje koje vam nedostaju, ukoliko ih ima kako bi meditiranjem uz pomot slike mogli vrsiti i alternativnu metodu samoiscjeljivanja metodom kromoterapije.

Ovu meditaciju shvatite kao igru, bez opterecenja i obaveza, radite kako to vama najbolje odgovara - neusiljeno; mastovito, cak se ne morate ni drzati ovog redosljeda. Izmislite nesto svoje, nadopunite nekom novom finesom, a da ste na dobrom putu, saznat cete sami. Vasi osjecaji i dozivljaji o tome sve govore.
--------------------------------------------------

Tekst je objavljen u casopisu, cudesni svijet na
granici nauke, ARKA, juna/lipnja, 1991. br.21.
pod naslovom "Pronadjite svoje utociste".

Objavljeno i na linku Hrvatska Alternativa:
http://www.alternativa.hr/ pogledaj: "Tekstovi".

U Rijeci, 10.01.1991. Borivoj Bukva


Post je objavljen 03.03.2005. u 10:08 sati.