Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koka

Marketing

fikšn from d fjučr ili “koji film sad vrtiš u glavi?”

15.10.2004.
nakon višemjesečne pauze koju se trudila provesti u potpunoj anonimnosti i medijskoj blokadi, pop-folk pjevačica severina vučković, poznatija kao “seve nacionale” preksutra će održati najveći koncert u svojoj karijeri, i to na dinamovom stadionu, za koji su ulaznice rasprodane već prije deset dana.

velikom povratku na scenu jučer je prethodila promocija autorizirane biografije “severina – koji film sad vrtiš u glavi?” koju je napisao bivši rock kritičar a. dragaš. dragaš, koji se nekada bavio rock glazbom, čovjek u kojem je termin “garaža” nekoć izazivao samo glazbene asocijacije, i koji je u rock magazinu “heroina” svojedobno otkrivao glazbene dragulje poput jayhawksa, pojavio se na promociji u majici duhovitog natpisa: “meni mala nije dala” . nazočni su ovu dosjetku popratili dobrodušnim pljeskom, i prisjetili se kako su majice sličnih natpisa bile najtraženija roba na severininom koncertu u domu sportova.

o samoj knjizi, dragaš nije želio previše govoriti, samo je skromno konstatirao da je uz đibu, severina naše najveće glazbeno blago, te da mu je bila privilegija i osobno zadovoljstvo napisati severininu biografiju. dodao je još samo to da su autori naslovnice knjige, ali i njegove majice, popularni dizajnerski dvojac “božečuvajse” koji je odlučio promijeniti ime u “sevesačuvaj”.

na promociji knjige prikazan je i foršpan za dugometražni dokumentarni film “dišpet mi je u krvi – kajati se neću” mladog underground redatelja umjetničkog imena pedgia. film kreće u distribuciju diljem hrvatske 28.10.2004. nakon što severina odradi promotivnu mini turneju po većim hrvatskim gradovima. redatelj pedgia nije se pojavio na promociji, pravdajući se da je “severina jedina koja je tu bitna”.

uz brojne uglednike, akademike i pripadnike hrvatskog klera, na promociji knjige “severina – koji film sad vrtiš u glavi?” pojavila se i katica balog, ugledna modna dizajnerica poznata po tome što svoje kreacije ne želi prodavati baš svakome, a koja će od sada biti sevkina osobna stilistica. ugodnu atmosferu promocije nije poremetio ni ružan trač koji su neki od nepristojnih gostiju izmjenjivali međusobno, a prema kojem je izvjesna glumica lucija š. strašno povrijeđena katičinim poslovnim manevrom, te koja se zaklela da više nikada neće obući te “smiješne asimetrične krpice koje više podsjećaju na dronjke nego na visoku modu”.

na novoj knjizi, albumu, filmu i koncertu, severini je u ime crkvenih dostojanstvenika čestitao i zahvalio se kardinal b. osobno, uz najavu kako će ministarstvu kulture savjetovati da severinina djela svih vrsta i oblika uđu u dio obaveznog školskog obrazovnog programa. uzoriti b. ovom je prilikom severinu u šali prekorio što još nije trudna, ali je obećao nazočiti njenoj skoroj svadbi. rekao joj je da se “drži i ne da”, ali nije želio objasniti što je pod time točno mislio.

na promociji je primijećena i željka o. sa svojim suprugom, ali budući da su im organizatori zabranili sjediti za švedskim stolom, uvrijeđeno su otišli, bez pitanja ima li netko neki poklon za njih.

atmosferu je ipak ponešto popravio novinar davor b. uručivši severini butelju plančićevog pjenušca (ocjena 9,5/10, alkohol 12,5%, cijena više od 1000 kuna) s prigodno odštampanom etiketom “za intimne trenutke”. silvestra luks aeterna uručila je severini za poklon knjigu svojih izmaštanih intervjua s poznatim svjetskim političarima, a kojoj je predgovor napisao ugledni novinar i prekaljeni internetski surfer knez brljević, i sam poznat po bogatoj fikciji i druženju s poznatim osobama iz javnog života. silvestra se ponudila da bude autorica iduće knjige o severini, uz obećanje da će u tom slučaju pokušati zatomiti sebe najviše što je to moguće.

promociju autorizirane biografije “severina – koji film sad vrtiš u glavi?” zaključio je sevkin menadžer t. petrović najavivši sutrašnju promociju severininog albuma “s(e)ve za 12 kuna” u klubu jabuka na jabukovcu. kao gosta iznenađenja, petrović je najavio heroja svoje mladosti, roberta smitha s kojim je severina otpjevala jedan duet na novom albumu. petrović kaže da je sa smithom dugogodišnji prijatelj, te da ga nije bio problem nagovoriti na suradnju s našom najvećom estradnom zvijezdom, a nije želio ni potvrditi, ni demantirati vijest kako se sutra na promociji albuma “s(e)ve za 12 kuna” očekuje i martin gore. petrović se samo se zagonetno nasmiješio, i izjavio “strpite se do sutra”.

u jednim dnevnim novinama danas je objavljen tekst “…topao jesenski dan poremetio je nezaustavljiv pljusak koji se sručio na rijeku severininih poklonika koji su se uputili prema koncertnoj dvorani vatroslav lisinski kako bi svjedočili najvećem koncertu u njenoj karijeri…”. zlobnici su odmah primijetili kako se ponovo radi o članku koji je "iscurio u tisak prije vremena", no autor teksta, zlatan gal nije se dao smesti, nego je na promociji sevkine knjige šturo odgovorio da mu je metereologija hobi, i da će na dan koncerta zaista pasti pljusak. to što se koncert premjestio iz lisinskog na dinamov stadion, ne smatra naročito velikim propustom u informiranosti sa svoje strane. izjavio je i da ga ni najmanje ne smeta činjenica da je u tekstu do najsitnijih detalja opisao frenetične reakcije publike na severininom koncertu koji se još nije održao, nego je izjavio kako tekst “zapravo anticipira severinin koncert, i to na isti način na koji je onomad anticipirao đibonijev. nema tu nikakve filozofije!”
luce, šef sale novinarskog društva, pružio mu je punu podršku, i najavio da je zlatan jedan od kandidata za godišnju novinarsku nagradu.


Post je objavljen 07.06.2004. u 11:40 sati.