Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teutinaljubav

Marketing

Dječji spomenik mira, Hiroshima

Draga je već pisala o Hiroshimi priloživši i jedan krasan video Memorijalnog parka. Ja budem par riječi i fotki o dijelu koji me se posebno dojmio. Riječ je o Dječjem spomeniku mira.

Kada je imala dvije godine Sadako Sasaki bila je ozračena radijacijom A-Bombe. S deset godina dobila je leukemiju, kao posljedicu radijacije. Prema japanskoj legendi onome tko izradi tisuću papirnatih ždralova ostvarit će se želja. Njena je želja bila ozdraviti. Na žalost nije uspjela. Umjesto nje izradu su dovršili njeni prijatelji i roditelji.


Children's Peace Monument, Hiroshima



Njena prerana smrt potaknula je njene školske prijatelje na poziv za izgradnju spomenika za svu djecu koja su umrla zbog atomske bombe. Spomenik je izrađen doprinosom više od 3200 japanskih škola i donatora iz 11 zemalja.


Children's Peace Monument, Hiroshima


Children's Peace Monument, Hiroshima


Na vrhu 9 metara visokog spomenika kip je djevojčice koja diže zlatnog ždrala sa snovima o sretnoj budućnosti. Sa strane su dječak i djevojčica.
Na kamenom bloku pod spomenikom piše: "Ovo je naša molitva. Molitva za mir u svijetu", a na ždralu koji visi ispod zvona u kupoli piše: "Tisuću papirnatih ždralova" i "Mir na Zemlji i na nebu".


Bilo je dirljivo gledati kako spomeniku prilaze razred po razred, u miru i tišini, izgovore svoju molitvu, otpjevaju svoju pjesmu miru, naklone se i u miru odlaze. Ako pažljivije pogledate donju fotku, vidjeti ćete da djevojke s lijeve strane u naručju drže tisuću ždralova koje je donesao ovaj razred.


Children's Peace Monument, Hiroshima


Children's Peace Monument, Hiroshima


Oko spomenika postavljene su vitrine s tisućama papirnatih ždralova. Svatko može na ponuđenom obrascu napisati svoju poruku mira, pa smo i mi to učinili i ubacili među ostale poruke.


Children's Peace Monument, Hiroshima



Posebnu atmosferu stvara zvuk obližnjeg Zvona mira. Kako zvuči, možete vidjeti i čuti na priloženom videu .


Bell of Peace





MAKOTO ... HRVATSKO JAPANSKO DRUŠTVO imalo je svoj Projekt 1000 ždralova za Hiroshimu.



I na kraju, prilažem i ja svog prvog papirnatog Ždrala.


My very first paper Crane




Post je objavljen 17.06.2018. u 10:33 sati.