Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

IZLOŽBA U ČAST 180. ROĐENDANA GJURE S. DEŽELIĆA

IVANIĆ-GRAD
Piše: Damir Marenić

Gjuro Stjepan Deželić rodio se 1838. godine u Ivaniću gdje je završio osnovnu školu, a u razdoblju od 1850. do 1856. je kao pitomac Nadbiskupskog sirotišta u Zagrebu pohađao klasičnu gimnaziju. Zahvaljujući njemu, u hrvatskom vatrogastvu uvedena je jednolična hrvatska komanda, a u Zagrebu je Gradsko zastupstvo osnovalo zadrugu “Croatia” za osiguranje protiv požara. Godine 1876. postao je predsjednikom novoformirane “Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice”, kasnije je imenovan doživotnim velikim vojvodom “Zagrebačkog vatrogasnog društva”, a mnoga vatrogasna društva su ga izabrala za svoga počasnoga člana. Središnji odbor Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice proglasio je 1895. Gjuru Stjepana Deželića ocem hrvatskog vatrogastva. Umro je u Zagrebu 1910. godine.
Image and video hosting by TinyPic
Taj njegov rad i ljubav prema vatrogastvu koju je prenio na mnoge generacije nadahnuo je vatrogasce Ivanić-Grada da njemu u spomen prije 20 godina organiziraju vatrogasno natjecanje „Memorijal Gjure S. Deželića“ . 24. svibnja ove godine u Muzeju grada Ivanić- Grada u čast 180 godina od rođenja Gjure S. Deželića te 20 godina „Memorijala G. S. Deželića“ otvorena je izložba vrijednih povijesnih vatrogasnih eksponata. Izložbu je pred velikim brojem vatrogasaca otvorila ravnateljica Muzeja Vida Pust Škrgulja koja je nazočne upoznala o liku i djelu G. S. Deželića te o njegovom značaju za grad Ivanić-Grad .

Nakon razgledavanja izložbe, u Gradskoj pivnici Ivanić – Grad održan je svečani dio gdje je sve nazočne pozdravio predsjednik VZG Ivanić-Grada Tomislav Abramović. O povijesti organiziranja vatrogasnog Memorijala pričao je Mato Rošin. Mato se osvrnuo na poteškoće koje su trebali savladati a u tome im je najviše pomogao Mijo Brlečić koji je već bio iskusan u organizacijama tako velikih događaja. Nije zaboravio spomenuti i vjerne supokrovitelje Memorijala a to su Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije i firma Vatropromet na čelu sa direktorom Nenadom Radojčićem. Na kraju svečanosti predsjednik Tomislav Abramović podijelio je priznanja zaslužnim što je ovaj Memorijal doživio svojih prvih dvadeset godina.

Image and video hosting by TinyPic



Post je objavljen 28.05.2018. u 10:18 sati.