Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prokleta-od-daljina

Marketing

O KRISTOVOJ CRKVI U ZAPREŠIĆU







Ovo je Kristova crkva u Zaprešiću kod Zagreba. Nju vodi naš čovjek imenom Ivan Tešić sa svojom ženom Ruth. Mene su svojevremeno na International Christian University u Beču pitali zašto se u Hrvatskoj progone ljudi kao što su Ivan i Ruth sa svojom djecom. Jedna od njih bila je i Carol Givens koja je na tom univezitetu obnašala dužnosti administratorice univerziteta.

Ja sam bio silno iznenađen tim pitanjem, jer je ta američka obitelj jako visoko kotirala u toj lokalnoj sredini. Bilo je istina onih koji su bili ljubomorni na njihov status, ali se općenito može reći kako su Tešići uživali jako visoki ugled.

Ja se i danas pitam kako je to proizašlo, da se u zagrebačkoj sredini tobože maltretira ta obitelj. Pa sada vidite ambijent te crkve u Zaprešiću i sve pitam, je li istina da je riječ o progonjenoj obitelji i progonjenoj crkvi?

U ovom prilogu bih htio pokazati što se događ našim ljudima ukoliko pokušavaju riješiti pitanje svoga staža. Moja žena je dvije godine radila kao prevoditeljica u Kristovoj crkvi u Zaprešiću i na moju zamolbu da dobije neku potvrdu o tome, dobili smo ovakav odgovor, a sve prenosim autentično, bez pravopisnih korekcija:



moje pismo
: dragi ivo, evo ti se ponovno javljam mozda i sa malim zakasnjenjem da te zamolim da mi posaljes izjavu da je alica kroz godine 91 i 92 radila kao prevodilac u kristovoj crkvi u zapresicu. uostalom mi smo o tome razgovarali i na telefon i ja sam ti poslao jedno pismo u svezi sa time. ako je potrebno da napisem mozda jos koju recenicu u tome pogledu ja to svakako mogu. unaprijed hvala. ovdje u australiji je inace sve manje vise ustaljeno, nista se posebnoga ne dogada i to je dobro za razliku od hrvatske u kojoj svaki dan ima drama i na pretek.molim te dragi ivo da mi izades u susret kako smo se to i dogovorili. ja bih te inace nazvao na telefon ali sam izgubio papir na kojem je bio zapisan taj broj, sada ponovno moram zvati sestru jer ona to zna i ona mi moze poslati broj preko interneta. eto toliko, molim te pozdravi svoju zenu, svoju djecu i sve ostale ukucane, poseban pozdrav nikoli, voli vas zlatan


odgovor
: dragi zlatane, pozdrav tebi i tvojima s kojima si u kontaktu a nama dragoj uspomeni na alicu, vlahu i tvojoj sestri.bas mi je bilo drago da smo se culi i bar donekle sada informirni jedni o drugima. nakon naseg razgovora i tvoje zamolbe da damo neku potvrdu sa opisom alicina prevodilackog rada pretezito za 10 minutne radio programe sa engleskog na hrvatski, stvari stoje ovako: kontaktirao sam ured za mirovinsko da me savjetuju u odnosu na tvoju zamolbu . rekli su s obzirom da se nije placao nikakav doprinos na honorar a niti ikada napravljena neka ugovorna prijava o radu onda bi moglo doci do kojekakvih reperkusija prilikom utanacavanja radnog staza a i moguce kazne za obje strane kako mene tako i alice ukoliko se zeli nesto naknadno utvrditi za mogucu mirovinu. njihov je dobronamjerni savjet bio da se to sve zaboravi i da ostanu lijepe uspomene neprijavljenog honorarnog rada i druzenja. meni se to cini prihvatljivim jer bi bilo kakav oblik retrospektivnog placanja za taj period radnog staza alici donio vece troskove nego korist u konacnici. eto nadam se da smo s tim na cistu. svakako da cu biti sretan da ostanemo u kontaktu a ne bi bilo na odmet da potrazite i neku zajednicu u adelaidi i da se malo duhovno nahranite a i druge ohrabrite. molim te pozdravi u ime svih alicu , vlahu i njihove.u Kristovoj ljubavi, Ivan Tesic





Post je objavljen 27.05.2018. u 11:47 sati.