Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ljubavjejednostavnoljubav

Marketing

Trojica iz Gradišta

Jeste li nekada, vozeći se prema velikim odredištima razmišljali o malim putokazima pokraj puta?

Ispričat ću vam djelić priče malog mjesta i velikih ljudi, bolje reći citirat ću Božanu Čajkušić, nastavnicu hrvatsko/ruskog jezika, točnije rečeno, njezin predgovor u Zborniku radova prvog književnog natječaja „Trojica iz Gradišta“
"
Gradište-slavonsko selo između Županje i Vinkovaca. Duboko uronjeno u plodnu ravnicu, masnu crnu brazdu, plodorodnu hraniteljicu.Duga je povijest sela sa svjedočanstvima života, rada, postanka i opstanka od neolita, rimskog carstva, srednjeg vijeka do danas. Svako vrijeme nosi svoje breme, svoje vjetrenjače. Čovjekovo je poslanje savladati teškoće, opstati i djelima svjedočiti o vremenu“
****
Domovina se voli srcem, pokazuje riječima i djelima. Uvijek moramo ići naprijed u susret novome , pazeći pri tome da nikad ne zaboravimo one koji su prije nas bili i put nam utirali. Upravo tako radi i postoji Udruga za promicanje kulture „Tikvica“.


Udruga Tikvica postoji i radi točno onako kako je gospođa Božana u predgovoru i rekla, opstaje i postoji savladavajući teškoće, te svojim postojanjem svjedoči o vremenu prije i utire put onima koji dolaze. Tako su u spomen na trojicu Gradištanaca, Matu Mandića i Pavla Vranicu, pjesnike, te Antuna Jovanovca, proznog pisca, raspisali književni natječaj i u njihovu čast, međunarodni zbornik poezije izdali.

Prije predstavljanja zbornika upoznali su nas sa svojom bogatom prošlošću, s tradicijom , ponosni na svoje pretke kao i na svoja postignuća u očuvanju istoga.
Probat ću ukratko ispričali što smo sve vidjeli.
Tikvica je zaštićeno nematerijalno dobro slavonskog kraja. Najčešći motiv na tikvicama je hrastov list i žir, obogaćen još mnoštvom oblika umjetnika koji ih izrađuje. Na koji način, kako i što nam je sve potrebno za izradu šarene tikvice ispričao nam je i pokazao mladi gospodin Vinko.



Zamislite Slavoniju u davna vremena kada su noći bile duge. Uz petrolejku priče su se pričale, ručni radovi radili. Tako je danas jedan od autohtonih suvenira i zlatovez. Kako se iglom na kartonu izrađuje pokazala nam je gospođa Mijatović, a kako se motivi lijepe na flaše ili druge suvenire ispričao nam je gospodin Mijatović. Koliko vremena , rada, truda i konca su upotrijebili za izradu Šahovnice posebna je priča.


-

Žene iz Privlake pokazale su nam izradu posebnih suvenira s koncem. Ovaj put s uskršnjim motivima.


Posjet Etno kući "Snašini kućari", u kojoj se može i noćiti.

ovakvim plugom nekad se oralo


ovako je u kući izgledalo

Poslije posjeta Etno kući razgledali smo crkvu Sv. Franje Asiškog.

Nakon toga ponovno smo se vratili u općinsku vijećnicu gdje je uslijedilo predstavljanje zbornika koji je nastao u nevjerojatno kratkom roku.Na jednostavan i lijep način priča ispričana na samim koricama.



Poslije toga išli smo u sportsku dvoranu na predstavljanje sudionika i proglašenje pobjednika natječaja. Samu ceremoniju svojim nastupima uveličali su KUD iz Gradišta, Starog Turopolja, Županje,Zadubravlja,Osijeka, Slavonskog Šamca. Ispričavam se ako sam nekoga zaboravila. Red poezije, red pjesme i tako smo popodnevnu priredbu priveli kraju negdje poslije devet sati navečer. Ni to još nije bio kraj. Slavonci , na svoj srdačan način, bogatom večerom, slavonskim delicijama su nas počastili. Lijepo je bilo biti dio ove, po svemu posebno lijepe i svečane gozbe riječi.
Svojim postojanjem Trojica iz Gradišta pisani trag su ostavili. Njihovim putem nasljednici i Udruga Tikvica su krenuli.
****
Što još na kraju da vam kažem? Ako se između Županje i Vinkovaca vozite, svakako kod putokaza za Gradište skrenite. Sve ono što sam vam ukratko ispričala, s ponosom i ljubavlju ispričat će vam predsjednica udruge Katarina Saračević i neumorni entuzijast i književnik Ivo Mijatović, kao i svi stanovnici Gradišta .
Na primjeru ovih dragih ljudi možemo puno naučiti. Dosta je mladih u aktivnosti uključeno. Evo jednog primjera kako iseljavanje zaustaviti, kako dom , ognjište i domovinu voljeti.
Velika je slavonska ravnica. Još je veće Srce Slavonsko.



Post je objavljen 16.04.2018. u 20:07 sati.