Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ratni zrakoplovi

Zrakoplovi kategorije U (utility) – špijunski, R (rconnaissance) izvidnički i Q bez-posadni dronovi

Dakle, danas su na redu vojni zrakoplovi specijalnih namjena poput špijuniranja i izviđanja. Iako nekome na prvi pogled špijuniranje i izviđanje kao riječ izgleda različito, a doista su i različite djelatnosti, ipak postoji mala razlika. Obije ove djelatnosti spadaju u obavještajno djelovanje prikupljanja podataka o protivniku, a bitna je razlika što špijunirati mogu i civili dok izviđaju samo vojnici.


U – 2 Dragon Lady

Tako postoje vojni zrakoplovi kategorije U (utility) koji su gotovo isključivo namijenjeni za špijuniranje protivnika, odnosno za prikupljanje informacija bez dozvole i svoje zadaće provode tijekom mira, odnosno kada nema bojnih djelovanja i otvorenog neprijateljstva (rata).

Takvi zrakoplovi opremljeni su vrlo sofisticiranom radarskom, kamernom i senzornom opremom visokih rezolucija koja je razmještena po trupu ili u trupu samog zrakoplova. Sami zrakoplovi dizajnirani, konstruirani i izgrađeni su za vrlo velike visine leta, velike brzine i mogućnost dugog ostajanja u zraku.

Danas su zrakoplovi kategorije U gotovo prošlost (no još uvijek ih ima). Jedan od takvih zrakoplova bio je U-2 Dragon Lady koji se prestao proizvoditi 1989. Špijunski zrakoplovi kategorije U letjeli su na vrlo visokim visinama i vrlo velikim brzinama i predstavljali noćnu moru za lovce presretače kategorije F, odnosno bili su za njih nedostižni i neuhvatljivi.


SR – 71 Blackbird

Nešto mlađa kategorija R izvidnička razvijana je na sličnim platformama kao kategorija U, ali s gotovo drugačijim značajkama. Najupečatljiviji zrakoplov kategorije R bio je SR-71 Blackbird, ali i takvi zrakoplovi povučeni su iz primjene (1999.).

Napokon, kao da je vojska pronašla kategoriju zrakoplova koja joj u potpunosti odgovara za ovu namjenu (ali i za druge namjene). To je kategorija Q zrakoplova, a nekima će možda biti poznatiji pod nazivom potkategorije UAV (unmanned aerial vehicle) što je vrsta zrakoplova koji nemaju posadu u trupu (samom zrakoplovu) već je posada daleko na sigurnom.

Jednostavno napisano to su bez-posadne letjelice, a neki ih još nazivaju i – DRON. O kategoriji zrakoplova Q bit će posebno, ali gotovo sigurno ti zrakoplovi preuzeli su ulogu zrakoplovima kategorije R i U.


RQ – 4 Global Hawk


Post je objavljen 15.04.2018. u 09:44 sati.