Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ratni brodovi

Podmornica – opasnost iz dubine

Podmornica je ratni brod koji je namijenjen i opremljen za bojno djelovanje ispod površne mora, ali i na površini mora protiv protivničkih površinskih brodova, ali i podmornica.

Ljudska zamisao (ideja) o 'nečemu', što će ploviti površinom i roniti ispod površine, od pamtivijeka opsjedala je znanstvenike, ali i mnoge moreplovce, pa tako i časnike ratnih mornarica, Tako je bilo i s francuskim admiralom Salaüna koji je 20. siječnja 1920. zamijenio admirala Ronar'cha na dužnosti Načelnika stožera francuske ratne mornarice.



Naime, Francuskoj je nužno bilo potrebito plovilo koje će topovima štititi obale, istodobno pratiti brodove koji dolaze iz kolonija, ali i iznenada napadati protivničke brodove i obalu.

Tako je osmišljen projekt kodno nazvan 'Projekt Q5' koji je službeno predstavljen 14. svibnja 1926. godine. Tim projektom trebalo je izgraditi 'podmornicu-kruzera', odnosno podmornicu 'podvodnu krstaricu', opremljenu i naoružanu s jednim vodootpornim dvocijevnim turet-topom kalibra 203 mm, dva protuzrakoplovna topa kalibra 37 mm, osam torpednih cijevi s torpedima kalibra 550 i 400 mm.



Temeljna zadaća podmornica, u samom početku, bila je vođenje podmorničkog rata u kojem podmornice samostalno, ili u sudjelovanju s površinskim ratnim brodovima, te zrakoplovstvom napadaju protivničke trgovačke brodove (nikako putničke brodove – to ne priliči ratnoj mornarici i to je ratni zločin), a u današnje vrijeme i napad na protivničke vojne objekte na kopnu (nikako gradove i druge civilne ili kulturne objekte, jer to nema nikakvog smisla), a poradi slabljenja ili rušenja vojne i ekonomske moći i sposobnosti protivnika.

Podmornice su opremljene i naoružane klasičnim raketnim, ali i nuklearnim oružjem, podvodnim minama i torpedima, a mogu poslužiti i za prevoženje manjih desanata (podvodni diverzanti ronitelji) ili pak opskrbu, te časnika za navođenje i vezu. Pogodne su i za sve vrste izviđanja, te iznenadne prepade i napade na protivničke luke i sidrišta (džepne podmornice).


ruska SSBN 'Tajfun' (NATO) 'Akula' klasa

Današnje moderne podmornice vrlo su moćni protivnici, tajnoviti grabežljivci iz dubina, a mogu se podijeliti u dvije skupine: napadne (jurišne) podmornice (SSN) i
nuklearno-balističke napadne podmornice (SSBN). Ove prve SSN, mogu se nazvati i 'lovci-ubojice' površinskih brodova jer to su podmornice prvotno namijenjene borbi protiv površinskih i podvodnih plovnih jedinica. Njihova sekundarna zadaća je napada na kopnene ciljeve.

U odnosu na SSBN podmornice SSN manjih su protežnosti, boljih akustičkih svojstava, superiornijih manevarskih sposobnosti i posjeduju daleko snažnije konvencionalno naoružanje što im onda i s pravom daje nadimak 'lovaca-ubojice'.


USS SSBN (SSGN) 'Ohio' klasa

One druge SSBN, pak su jednostavno platforme za lansiranje balističkih projektila s nuklearnim bojevim glavama, a u zavisnosti od klase, pojedine SSBN podmornice mogu posjedovati preko stotinu bojevih glava, stravične razorne moći i sposobnosti nanošenja strateških udara iz bilo koje lokacije na Zemlji - bilo s površine mora (oceana) ili duboko pod vodom.




Post je objavljen 23.03.2018. u 21:35 sati.