Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ratni brodovi

Razarač – vođa flotile

Prije nego krenem na razarače objasnit ću malo izraz 'flotila'. Dakle, flotila je doslovno izraz za malu flotu, odnosno flotila je formacija ratnih brodova iste klase i veličine manjih plovnih sastava (flotila razarača, flotila fregata, flotila topovnjača ...) dok se za veće plovne sastave rabi formacija naziva eskadra (eskadra krstarica, eskadra bojnih brodova, eskadra nosača zrakoplova ...).

Flotila može biti u sastavu flote koja je opet pojam kojim se označava cjelokupno ratno brodovlje (može se rabiti i za civilno brodovlje poput – trgovačka flota), ali flotila može djelovati i sama. Hrvatska ratna mornarica danas u ustroju ima flotilu i obalnu stražu. Neke mornarice pojam flotile rabe i za riječne ratne brodove – riječna ratna flotila.


francuski razarač (fregata DL) Horizon klase

No, dobro. Dakle, razarač je brzi višenamjenski ratni brod za borbu protiv ratnih i trgovačkih brodova, podmornica, zrakoplova, lakih pomorskih snaga i objekata na obali. Temeljna zadaća mu je obrana većih ratnih brodova (nosača zrakoplova) ili kapitalnih brodova tijekom plovidbe, u pomorskom boju ili na sidrištima. Napada protivničke pomorske baze i druge mornaričke infrastrukture.

No, razarači mogu biti poslani i u izvide plovnih putova, pretrage većih morskih područja ili pak u napad na protivničke kopnene snage koje se nalaze u obalnom pojasu. Ponekad se može uporabiti i za prijevoz mornaričkih desanata te za vatrenu potporu tijekom iskrcavanja desanata mornaričkog pješaštva.

Razarač je naoružan cijelim nizom raznog naoružanja: topničkim (manji i srednji kalibri topova), torpednim, raketnim, proturaketnim, protupodmorničkim, protudiverzantskim, te helikopterima i uređajima za elektroničku i protuelektroničku borbu. Neki od razarača naoružani su i nuklearnim oružjem.

U početku pojave i razvoja razarača kao ratnog broda namjena mu je bila borba s protivničkim torpiljerkama (brzi torpedni brodovi), potom su se pojavile podmornice, pa se razarač uključio i u borbu s njima, te ubrzo postao vrlo opasan protivnik podmornica. Tijekom pojave 'krstaričkog rata' razarač (D) se počinje razvijati u dva smjera – eskortni razarač (DE) i flotni razarač (DDE).

Danas ulogu flotnih razarača preuzimaju fregate (F), pa ih neke od ratnih mornarica svrstavaju u klasifikacije razarača (DL). Stalno 'dodavanje' naoružanja i opreme na razarač tražilo je i preinake na njegovom trupu, pa je on danas po svojoj istisnini (tonaži) nadmašio i potpuno 'izbacio iz igre' nekadašnje krstarice.

Današnje dalekometne rakete tipa 'brod-brod' i rakete tipa 'brod-obala' krstarice nikada nisu nosile, pa ih je razarač lako potisnuo i zamijenio te postao najveći ratni brod mnogih današnjih ratnih mornarica (od razarača danas je veći i po vatrenoj moći jači samo nosač zrakoplova CV).


HMS Dauntless D33 (Tip 45 razarač - Daring klasa)


Post je objavljen 11.03.2018. u 12:21 sati.