Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Grad kupuje i obnavlja Muminovu kulu



Grad Vrgorac uskoro kupuje ruševnu Muminovu kula u Ulici Antuna Gustava Matoša te ju planira uključiti u kompleks obližnjih Elezeovih kuća koje se trenutno obnavljaju. Na Gradskom vijeću prošloga utorka donesena je tako odluka da će se s vlasnicom kule Sanjom Zloić iz Metkovića sklopiti kupoprodajni predugovor u vrijednosti od 268.883,08 kuna. Stalni sudski vještak Pero Nikoletić ustanovio je vrijednost objekta od 67 tisuća kuna, a s obzirom da je kula upisana kao kulturno dobro, tržišna vrijednost se množi sa četiri.

Vlasnica je pristala na prodaju, a kako je izvijestio gradonačelnik Ante Pranić, gospođa Zloić posjeduje nepobitni dokaz vlasništva u obliku raznih ugovora iz 50-ih i 60-ih godina 20. stoljeća koji nisu provedeni u Zemljišniku. Kada ona to izvrši, Grad će sklopiti kupoprodajni ugovor s vlasnicom, prenijeti vlasništvo na sebe i obnoviti objekt sredstvima Ministarstva kulture.

Vijećnik HDZ-a Goran Jelavić usprotivio je iznosu koji će Grad platiti za kulu ocjenjujući da ju je vlasnik trebao prvo obnoviti. - U Gospodarskoj zoni prodajemo parcele za tri eura po kvadratu, u Podprologu su vodovodne cijevi od azbesta, a mi želimo ovoliko novac potrošiti za kulu. Nemam ništa protiv kupnje kule, ali ne za ovoliki novac, rekao je Jelavić.

Gradonačelnik Ante Pranić odgovorio je da vlasnica kulu ne mora prodat niti ju Grad mora kupit, ali zašto se dovoditi u opasnost da netko strada zbog ruševne kule i to u situaciji kada ju se može obnoviti novcem Ministarstva kulture i uklopiti u kompleks Elezovih kuća kroz program „Vrgorska kolajna“.

Nakon rasprave prijedlog je prihvaćen s 12 glasova, jednim protiv i jednim suzdržanim.

Post je objavljen 08.03.2018. u 19:04 sati.