Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Rodovi borbene potpore

Topništvo – rod borbene potpore

Kada netko pročita, ili možda, čuje riječ topništvo prvo što mu pada napamet su oružja koja jednostavno nazivamo topovi. Možda još jednostavnije napisano to su oružja dugih cijevi velikog kalibra koja izbacuju projektile na veće daljine.

No, zapravo radi se o vojnom pojmu koji obuhvaća sve naprave i oružja velikog kalibra (veći od 14 mm – sva oružja ispod tog kalibra nazivamo strojnice ili puške kalibra ispod 10 mm). Dakle, topništvo je rod borbene potpore koji paljbom i vatrom djeluje po ciljevima.


kinesko protuzračno topništvo

Sada pak možda treba objasniti razliku između paljbe i vatre. Tako bi paljba zapravo obuhvaćala radnje ciljanja i otvaranja vatre (opaljenja), a sama vatra bio bi učinak paljbe na cilju (projektila). Jednostavno onaj koji je iza topa otvara paljbu, a onaj koji je ispred topa trpi vatru.

No, dobro. Dakle, od najranijeg pojavljivanja raznih bacačkih naprava, preko topova, sve do raketa rod vojske koji se tim bavi nosi zajednički naziv – topništvo. Kroz povijest ratovanja iznjedrile su se i razne podijele topništva poput onih 'po duljini cijevi i kutu djelovanja', 'po tipu cijevi', 'po pokretljivosti' ili 'po načinu djelovanja'.

Iz svih tih podjela tako možemo nabrojati: zemaljsko (poljsko), protuzračno, obalsko, brodsko i protuoklopno topništvo koje raspolaže oružjima koje razlikujemo kao: topovi, haubice, top-haubice, minobacači i rakete, a ta pak oružja imaju glatke ili užljebljene cijevi te su vučena ili samovozna.


samovozne haubice PzH 2000 'panzerhaubitze' OS RH

Možda bi se ovdje moglo malo objasniti i razlike: top su oružja koja djeluju kutom elevacije do 45 stupnjeva i imaju duge cijevi, a haubice su pak oružja koja mogu djelovati kutom elevacije i preko 45 stupnjeva. Ako ih za promjenu položaja vuče neko vučno vozilo (traktor ili kamion) to je onda vučeno topništvo, a ako je posadi oružja dana mogućnost samo-premještanja (nekakvo samovozno sredstvo kamion ili oklopno vozilo) onda je riječ o samovoznom topništvu.

Topnička oružja zemaljskog topništva mogu se podijeliti na topništvo za potporu, brdsko topništvo koje ima topove koji se lako rastavljaju i mogu se prenositi u dijelovima po teško-prohodnom zemljištu, poljsko (terensko) topništvo namijenjeno za dugotrajnije batiranje (bombardiranje). Zatim tu su haubice namijenjene za ne-direktnu vatru koja se plasira preko zaklona ili vlastitih postrojbi na cilj koji se ne vidi direktno.

Minobacači koji su također lako-prenosivi ili montirani na vozila te služe za direktnu potporu (ponekad ih nazivaju i topništvo pješaštva). Protuoklopni topovi specijalno dizajnirani za gađanje tenkova, a njihov blizanac su protuzrakoplovni topovi specijalno dizajnirani za gađanje zrakoplova. Izuzetan i vrlo efikasan top te kategorije bio je njemački top FLAK 88 koji je mogao gađati tenkove, ali i zrakoplove.


njemački FLAK 88

Krajem Drugog svjetskog rata počelo se razvijati raketno topništvo (sovjetske 'kaćuše') koje je danas opremljeno sofisticiranom opremom za otkrivanje, praćenje i gađanje ciljeva. Danas je gotovo zaboravljeno željezničko topništvo (oklopljeni vlakovi). Mornaričko topništvo, brodsko i obalsko, također je jedno od topništva koje je nekada na morima i obalama predstavljalo respektabilno topništvo čiji su se kalibri kretali i iznad 420 mm na strašnim bojnim brodovima koji su danas ipak samo povijest, a rakete i automatski topovi kalibra 70 mm zamijenili su te strašne kalibre.


samovozni višecjevni lanser raketa SVLR 'VULKAN' M-92 OS RH


Post je objavljen 25.02.2018. u 20:12 sati.