Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Moja dva teksta povodom odluke Ministarstva kulture RH o obustavi financiranja brojnih književnih časopisa u 2018.g.



O ODLUCI MINISTARSTVA KULTURE O NEFINANCIRANJU BROJNIH KNJIŽEVNIH ČASOPISA U 2018.G.

Odlukom objavljenom na svom webu još 19.12.2017. Ministarstvo kulture RH je odlučilo obustaviti daljnje financiranje brojnih književnih časopisa, poput npr. Gordogana, Quoruma, Libre libere, Kola, Treće itd. koji izlaze dugi niz godina, mnogi i više detsetaka godina.

Međutim, javnost nije upoznata s razlozima obustavljanja daljnjeg financiranja tih časopisa.
To je postalo poznato samo za časopis Gordogan i to tek nakon javne reakcije njegova glavnog urednika. A i razloge koje je Ministarstvo kulture u slučaju tog časopisa navelo, glavni urednik je demantirao, uvjerljivo argumentiravši zašto su neutemeljeni (u Jutarnjem listu od 17.02.2018.).

Mislim da bi Ministarstvo kulture RH na svojim web stranicama trebalo objaviti obrazloženja odluka o prestanku financiranja SVAKOG POJEDINOG ČASOPISA koji nije prošao na natječaju, uz navođenje razloga takvim odlukama, jer javnost, suradnici i čitatelji tih časopisa imaju pravo na te informacije.


Naročito u slučaju časopisa koji izlaze već više od deset godina, pa čak i više desetaka godina.

Inače, 2016. je za financiranje izdavanja časopisa Min.kulture izdvojilo 5 milijuna kuna, lani je iznos smanjen na 3,8 milijune a ove godine je srezan na 3,6 milijuna.

Bilo bi korisno saznati koji je razlog takvomu konstatnom smanjivanju sredstava - javnosti bi ministarstvo trebalo objasniti je li povod tomu pad kvalitete časopisa ili u ministarstvu smatraju da tiskani književni časopisi gube svrhu postojanja?
Ako smatraju ovo potonje onda bi u Ministarstvu kulture trebali biti konstruktivni pa gašenje časopisa spriječiti poticanjem njihove preorijentacije na web izdanja - na taj način se smanjuju troškovi proizvodnje, dostupnost tekstova se povećava i širi se publika a autori ne gube prostor za objavljivanje svojih radova. Dapače, autori tada mogu slobodnije pisati jer duljina njihovih tekstova više nije određena brojem stranica časopisa isl.

***

S tim u vezi, evo još jednog mog razmišljanja :

RECENTNI SLUČAJEVI ROCK-KLUBA "JABUKA" I KNJIŽEVNOG ČASOPISA "QUORUM" - SLIČNOSTI I RAZLIKE iliti ZAŠTO ŠUTITE, SPISATELJICE I PISCI?


Zadnjih dana svjedoci smo "nemilim događajima" u "svezi i glede" rock-kluba "Jabuka". Taj klub odgojio je generacije poklonika rock muzike ali je bio i poligon stasavanja brojnih rock bandova, pozornica na kojoj su se kalili i formirali. Uzurpacijski postupci zagrebačkih gradskih vlasti spram tog kluba, srećom, nisu ostali prešućeni i ipak su izazvali medijske reakcije. Po mom sudu te su reakcije nedovoljno oštre i uglavnom se svode na nostalgično prizivanje uspomena na vrijeme provedeno u tom klubu , uz izostanak oštrijeg protesta protiv postupaka gradske vlasti. No, barem su se ti takvi tekstovi pojavili i upoznali javnost sa zbivanjima oko kluba Jabuka.

Prije točno dva mjeseca, 19.12.2017. ministarstvo kulture objavilo je rezultate natječaja za financiranje izdavanja književnih časopisa u 2018., koji uključuju ukidanje financijske potpore brojnim časopisima, među kojima je i Quorum. Taj je časopis svojevrstan pandan rock-klubu Jabuka, taj časopis kontinuirano izlazi već više desetljeća i cijelo to vrijeme je predstavljao poligon za promociju i afirmaciju mladih književnih snaga, a u tome je bio toliko uspješan i značajan da čak i službena povijest hrv.književnosti cijeli jedan naraštaj autora koji su dijelili istu ili sličnu poetiku i objavljivali u tom časopisu krajem dvadesetog stoljeća naziva Quorumašima.
Međutim, za razliku od brojnih novinskih napisa koji su uslijedili nakon postupaka gradskih zagrebačkih vlasti u slučaju kluba Jabuka, odluka ministarstva kulture o prestanku financiranja časopisa Quorum nažalost nije izazvala nikakve reakcije u javnosti.

Obustavljanje državnog financiranja časopisa Quorum kao rezultat imat će vrlo izgledno gašenje tog časopisa, a nitko od brojnih još uvijek aktivnih spisatelja iz spomenute tzv.kvorumaške generacije nije se javno oglasio prosvjedom protiv postupka ministarstva kulture koji vodi gašenju tog kultnog i vrlo kvalitetnog časopisa koji izlazi već više desetljeća.

Zašto šutite, pisci i spisateljice?

Očekivao sam da će kratko nakon objave rezultata tog natječaja zaredati glasovi protesta brojnih književnika, ali prošlo je eto već dva mjeseca, a nitko da se oglasi, čak ni na fejsu a kamoli u dnevnim novinama.

Šute vodstva obaju društava pisaca/književnika, šute i ne pišu o tome književnici i pisci koji imaju kolumne u novinama i na portalima, šute o tome književnici i pisci koji vode ili uređuju kulturnjačke tv-emisije, "od sto glasa glasa čuti nije", književnom scenom odjekuje gromoglasni muk...

Priznajem, glup sam, pa nikako da dokučim razlog te zaglušne tišine.








Post je objavljen 19.02.2018. u 05:40 sati.