Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Snajperist

Skupnica Tatjana Nikolajevna Baramzina – 252. streljačka (pješačka) pukovnija

Skupnica Tatjana (Tanja) Nikolajevna Baramzina rođena je 12. prosinca 1919. u gradu Glazovu, Udmurtska Ruska Republika. Do početka rata radila je kao teta u vrtiću, a nakon napada Njemačke na tadašnji Sovjetski Savez upisala se na obuku za snajperisticu.

Do srpnja 1944., kao pripadnica 3. streljačke bojne 252. streljačke pukovnije (70. streljačka divizija 33. armija 3. skupine armija Bjelorusije), upisala je 16 službenih pogodaka.

Nadnevka 5. srpnja 1944. skupnica Baramzina poslana je s padobranskom bojnom na zadaću iza protivničkih crta. Zadaća je bila zauzeti raskršće putova kod sela Pekalin blizu grada Smaljavići (šira okolica Minska). Cilj je bio zadržati raskršće pod paljbenim nadzorom i tako narušiti uredno povlačenje njemačkih postrojbi.

Međutim, njemačke postrojbe, odnosno njemački časnici brzo su 'pročitali' sovjetsku namjeru, pa je padobranska bojna imala velike gubitke napadnuta sa svih strana. Bilo je jako puno ranjenih sovjetskih vojnika, pa je zapovjednik bojne skupnici Baramzini zapovjedio neka ostavi snajper i brine se za ranjene.

Sovjetski ranjenici (njih oko 70-tak smješteno je u zauzeti njemački rov, no, njemački vojnici ubrzo su u kontranapadu zauzeli natrag taj rov. Skupnica Baramzina sama je branila rov i uspjela pogoditi 20 njemačkih vojnika. Nakon toga je ranjena, zarobljena i podvrgnuta nevojničkom mučenju. Hrabroj skupnici iskopane su oči, a potom je ubijena iz vlastite snajperske puške.

U rodnom gradu Glazovu hrabroj skupnici Baramzini podignut je veliki spomenik, a u gradu Minsku dobila je i svoju ulicu. Vrtić i škola u kojem je radila nose njezino ime, a u bjeloruskom vojnom muzeju postoji diorama koja prikazuje Baramzinu herojsku obranu rova s ranjenima.




Post je objavljen 05.01.2018. u 15:09 sati.