Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ljubavjejednostavnoljubav

Marketing

Običaji i vjerovanja

Malo o ljudima, običajima i vjerovanjima za najluđu noć....
****
Obilježavanje nove godine jedan je od najstarijih običaja ljudskog roda i postoji već nekoliko tisuća godina. Sumerani su slavili dolazak nove godine još prije 4000 godina, a postoje zapisi o običajima i ritualima starih Rimljana, Kineza, Egipćana, Germana i drugih starih civilizacija.

Običaji vezani za proslavu Nove godine svoje korijene vuku iz daleke prošlosti i načina na koji su naši preci, zaključujući godišnji urod, pozdravljali Novu godinu. Tih se dana oblačila nova odjeća, maskiralo se, plesalo, stvarala se buka i palila vatra. ....Vjerovalo se kako Nova godina predstavlja obnavljanje života i slavljenje regeneracije.

- Indijansko pleme Creek je zrenje kukuruza u srpnju i kolovozu označavalo kao kraj jedne i početak druge godine. Običaji su nalagali oblačenje u novu odjeću i obnavljanje starih kućanstava i interijera.
- Irokezi su u novu godinu ulazili u siječnju, veljači i ožujku, ceremonijama koje su simbolizirale progon zlih duhova i demona. Prakticirali su nadmetanja maskama, stvarali ritmičku buku, plesali i ispovijedali se.

Buka i vatromet na Novu godinu vuku porijeklo iz drevnih vremena, kad se smatralo da buka i vatra tjeraju zle duhove i privlače sreću.

Novogodišnja parada jedan je od najatraktivnijih simbola Nove godine.
-Na Tibetu ona traje čak 4 dana.
-Grci paradiraju noseći figurice jabuka, ovaca i zvijezda.
- Na tajlandu se u paradi maršira uz zvukove gongova i bubnjeva s likovima zmajeva, slonova, bivola i divova.
- Na Bahamima u Junkanoo paradi sudjeluje tisuće kostimiranih ljudi, koji se natječu za nagrade.
- U Siriji i Libanonu djeca paradiraju od vrata do vrata.
- U Njemačkom Oberammergau godišnje se organizira velika parada, u kojoj vođa parade pjeva pjesme o prošloj godini i pleše.

****
Vjeruje se da su Babilonci prvi donosili novogodišnje odluke, i da se otada taj običaj proširio diljem svijeta.

- Rani su kršćani vjerovali da bi prvi dan nove godine trebalo provesti razmišljajući o prošlim pogreškama i smišljajući način na koji se može unaprijediti život u nadolazećoj godini.

- Japanska tradicija nalaže oprost za sve nesporazume i nerazumijevanje u obitelji i među prijateljima kako bi se u Novu godinu ušlo potpuno "čisto".
-Nova godina u Japanu simbolizira obnovu. Na ponoć 31. prosinca budistički hramovi udaraju u gongove 108 puta, u spomen 108 tipova ljudskih slabosti.

- Kineski mjeseci vežu se na mjesečev kalendar, gdje svaki mjesec počinje na najmračniji dan.Legenda kaže da je u davna vremena Buda zamolio sve životinje da se sretnu s njim na kinesku novu godinu. Samo ih je dvanaest došlo i Buda je svaku godinu nazvao imenom jedne od životinja koje su došle.

Običaji i vjerovanja

Vrata domaćinstva za Novu godinu ostaviti otvorena za čestitare, prijatelje i poznanike, pa i putnike namjernike, a hrane i pića je za sve u izobilju.

-Škoti vjeruju kako je posebna je sreća ako prvi gost koji ti uđe u kuću bude visok, taman i zgodan muškarac.

-Španjolski novogodišnji ritual je pojesti dvanaest boba grožđa u ponoć kako bi se osiguralo dvanaest sretnih mjeseci u nadolazećoj godini.

-Nizozemci pale krjesove na ulicama i pale vatromete. Vatra je simbol pročišćenja, gdje nestaje staro i priprema se za novo.

-Grci za taj dan pripremaju tortu sv. Basila, u kojoj se nalaze srebrni i zlatni novčić. Tko god pronađe novčić u svojem komadu torte bit će posebno sretan u nadolazećoj godini.

- Hrvati u Splitu svake godine, prkoseći niskim temperaturama mora, tradicionalno igraju picigin.

-Amerikanci osim spuštanja lopte na Times Squareu u New Yorku kažu: „Jedi grašak na Novu godinu, kako bi imao svega dosta kroz cijelu godinu”.

-Danci, pak, na novogodišnju noć vole pronaći ulazna vrata preplavljena razbijenim tanjurima. Mnogo razbijenih tanjura simbolizira društveno bogatstvo – prijatelje.

-Kubanska tradicija nalaže da sa znakom ponoći pojedete 12 grejpova. Grejpovi simboliziraju mjesece godine, a poštivanje te tradicije u novoj donosi sreću.

-Na Filipinima je bitno pri otkucavanju ponoći na satu imati stol pun hrane, što osigurava blagostanje u nadolazećoj godini.

-Širom svijeta se rođeni 1. siječnja smatraju rođenim pod sretnom zvijezdom.

-Prva osoba koja uđe u kuću iza ponoći imat će na vas poseban utjecaj u novoj godini, a dobrom se možete nadati bude li to visok, tamnokos i naočit muškarac.

-Posao koji inače obavljate dobro je i s mjerom obavljati i 1. siječnja i uspješno ga okončati.

-Želite li dobru i uspješnu godinu, nikako je ne smijete dočekati s dugovanjima.
(danas teško izvedivo, barem kod nas)

-Sve novčanike napunite novcem, i financijsko će vas blagostanje pratiti tijekom cijele godine.
(Ovdje moram dodati kako iz novčanika svakako moramo izvaditi kartice na kojima su minusi:)) )

Oni koji Novu čekaju na tgovima , dobro moraju paziti koga će prvog poljubiti....
-Poljubac u ponoć nije samo dijeljenje trenutka euforije, već i zavjet bliskosti u nadolazećih 12 mjeseci.




Post je objavljen 27.12.2017. u 23:52 sati.