Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teutinaljubav

Marketing

Osaka Castle


Mislim da je prije svega potrebno reči par riječi zašto pišem o temi o kojoj je Draga pisala na svome bivšem blogu Sukiyaki. Oba bloga zajedno, njen i moj, davala su sliku Japana kako smo ga mi upoznavali. Zatvaranjem njenog bloga, dobar se dio tih priča izgubio, a ostao je linkan na mojoj margini. Kako smo naše putopise smatrali mogućom pomoći nekome tko bude kao mi tražio zanimljivosti o Japanu, svojevrsni priručnik svojim putovanjima, to sam oslučio kod sebe vratiti dio tih naših sjećanja.
Tema ovoga teksta je Osaka Castle i mislim da je potrebno reči par riječi o povijesnom trenutku i graditelju.
Povijest Japana dijeli se na slijedeče periode:


Rani Japan 10000pk do 700ak.
Nara i Heian period 710-1185g
Kamakura period 1192-1333g
Muromachi period 1338-1573g
Azuchi-Momoyama period 1573-1603
Edo period 1603-1867g
Meiji period 1868-1912g
Taisho i rani Showa period 1912-1945g
Poslijeratni period.



Osaka Castle



Sada par riječi o Azuchi-Momoyama periodu kada je sagrađen Osaka dvorac.

Oda Nobunaga postigao je kontrolu nad pokrajinom Owari (oko današnjeg grada Nagoya) u 1559. Kao i mnogi drugi feudalaci, bio je oduševljen ujedinjenjem Japana. Strateški povoljno smješten, domogao se vlasti 1568.

Nakon dolaska na vlast u Kyotu, Nobunaga je nastavio eliminirati svoje neprijatelje. Među njima su bile neke militantne budističke sekte, a posebno Ikko sekta (Pure Land Sekta), koja je postala vrlo moćna u nekoliko provincija. Nobunaga je uništio Enryakuji samostan u blizini Kyota u potpunosti 1571. Njegova borba protiv Ikko sekte trajala je do 1580. godine.

Na sreću, Nobunaga nije morao brinuti o dvoje njegovih najopasnijih suparnika na Istoku: Takeda Shingen i Uesugi Kenshin. Oboje su umrli prije nego što su bili u stanju suprotstaviti se Nobunagi. Nakon Shingenove smrti, Nobunaga je porazio Takeda klan u borbi za Nagashino (1575), uz korištenje taktike modernog ratovanja.



Toyotomi Hideyoshi, Osaka Castle


Toyotomi Hideyoshi



1582, General Akechi ubio je Nobunaga i osvojio njegov dvorac Azuchi. Toyotomi Hideyoshi, general koji se borio za Nobunaga, reagirao je vrlo brzo, porazio Akechia, i preuzeo kontrolu. Hideyoshi je nastavio eliminirati preostale suparnike. Pokorio je Sjevernu pokrajinu i Shikoku 1583. i Kyushu u 1587. Nakon pobjede nad obitelji Hojo u Odawari 1590, Japan je konačno ujedinjen.

Da dovede zemlju pod apsolutnu kontrolu, Hideyoshi je uništio mnoge dvorce koji su bili izgrađeni u cijeloj zemlji u doba građanskih ratova. Godine 1588. Zaplijenio je oružje svih poljoprivrednika i vjerskih institucija u "Sword Hunt". Zabranio je samurajima da budu aktivni kao poljoprivrednici i prisililo ih da se presele u gradske dvorce. Jasna razlika među društvenm klasama trebala je povećati vladinu kontrolu nad ljudima. Osim toga, započeo je istraživanje zemlje 1583, a popis stanovništva provodi 1590. U istoj godini, Hideyoshi je završio Dvorac Osaka.

1587, Hideyoshi je izdao edikt o izbacivanju kršćanskih misionara. Unatoč tome, franjevci su mogli ući u zemlju u 1593, a isusovci su ostali aktivani u zapadnom Japanu. Godine 1597. Hideyoshi pojačava progon kršćanskih misionara, zabranio je daljnje pokrštavanje i pogubio 26 franjevaca kao upozorenje. Strani trgovci i misionari djelovali su agresivno i netolerantno prema izvornim japanskim institucijama u doba kada njihovi zemljaci osvajaju i koloniziranju druge dijelove svijeta u ime kršćanstva.

Nakon ujedinjenja zemlje, Hideyoshi je pokušao ostvariti svoj prilično megalomanski san osvajanja Kine. 1592., njegove vojske izvršile su invaziju na Koreju i zauzele Seoul u roku od nekoliko tjedana; Međutim, oni su potisnuti natrag od kineskih i korejskih snaga u sljedećoj godini. Hideyoshi se tvrdoglavo nije predavao do konačne evakuacije iz Koreje u 1598., iste godine u kojoj je umro.

Tokugawa Ieyasu, koji je bio inteligentan partner Hideyoshia i Nobunage, naslijedio je Hideyoshia kao najmoćniji čovjek Japana .



Osaka Castle



Međutim, nekoliko godina nakon Hideyoshijeve smrti, Tokugawa je napao i uništio dvorac i ukinuo Toyotomiju 1615. godine. Dvorac Osaka obnovio je Tokugawa Hidetada 1620-ih godina, ali je 1665. izgorio nakon udara groma.
Obnovljen je tek 1931 i za čudo preživjeo je zračne napade za vrijeme rata.



Osaka Castle



Osaka Castle Walls and new Osaka



Beauty of Kimono






Post je objavljen 22.11.2017. u 18:57 sati.