Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 45

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Papa

Čitam: Lamborghini je darovao specijalni Huracan Papi, a on ga je odmah dao na dražbu u londonskoj kući Sotheby's. Utržak je namijenio obnovu Ninive (zajednicu za spašene iz roblja i prostitucije), te za djecu Afrike.


Komentar cinika: Ako je to točno, onda mi se nekako čini da papa Franjo i naši crkveni velikodostojnici ne pripadaju istoj Crkvi.

Utopija

Čitam: u Francuskoj Polineziji u planu je izgradnja samostalnog društva usred mora, a zajednica koja bi naselila taj utopijski otok bila bi autonomna i samoodrživa s oko 300 osoba. Razlog: smanjuje se površina svijeta na kojem je moguć život, tako ova ideja dobiva na zamahu. Cijena: prava sitnica: 167 miliona dolara.


Komentar cinika: Kako se predviđa da će projekt biti gotov do 2020. godine, preporučio bih investitorima da malo pričekaju dok se iz Hrvatske ne isele svi njezini stanovnici pa neće trebati uložiti i ni centa za smještaj tih 300 osoba, a može i koja osoba više.

Zaboravljivost

Čitam: Pričalo se da će SDP izbaciti svog bivšeg predsjednika stranke i Premijera iz Partije zbog toga što je, navodno, zaboravio platiti partijsku članarinu za više od godinu dana (mjesečno 20 kunića). No onda ga je spasio Bračanin (sic!) Arsen Bauk plativši umjesto njega članarinu, ponovo navodno, za punih deset mjeseci.

Komentar cinika: Ako neki još uvijek misle da bi se dotični trebao kandidirati za Predsjednika države neka dobro razmisle. Bude li izabran, lako bi mu se moglo desiti da zaboravi koje je države Predsjednik.

Produktivnost

Čitam: U prvih devet mjeseci rođeno 1505 djece manje nego u istom razdoblju lani.


Komentar cinika: Očigledno nam produktivnost ne opada samo u gospodarstvu.

Trgovina

Čitam: Prodan je šibenski TLM, za 73,3 miliona kuna kupio ga slovenski Impol. Od iznosa koji će uplatiti Slovenci, više od polovice otići će na podmirenje zaostatka i dugova prema radnicima.

Komentar cinika: Samo da se neki budući kandidat za Premijera prije izbora ne sjeti da Hrvatska treba otkupiti tvornicu za, primjerice, 147,3 miliona kuna kad se ispostavi da je on strateški važan za Lijepu našu.

Odgovornost

Čitam: Nakon 'oštrih' kritika na račun Vlade od strane Predsjednice KGK, slijedi (manje 'oštro') pojašnjenje:
„Za stanje u zemlji samo svi pomalo krivi“.

Komentar cinika: Kao da se naša predsjednica malo spustila na zemlju. No, ipak, ne bih se složio s njezinom tvrdnjom. Naime za stanje u zemlji nismo pomalo nego puno krivi. I političari i oni koji su ih birali.

Koliko vrijedi Spasitelja svijeta

Čitam: Isusa Krista otkupio za 450 milijuna dolara. Bogataš na napetoj aukciji dao vrtoglavi iznos za Leonardovo remek-djelo 'Spasitelj svijeta'.


Komentar cinika: Baš me zanima što misli o postignutoj cijeni Onaj koji sjedi s desne strane Oca?

Zlatna kuna***

Čitam: 13. ovog mjeseca dodijeljene su „Zlatne kune“ najboljim poduzetnicima u raznim kategorijama a prema izboru (Vidoševićeve) HGK.


Komentar cinika: Popis firmi svakako bi trebalo arhivirati u 'nadležnu instituciju' koja s bavi otkrivanjem 'muljanja' jer nas povijest uči da su mnogi raniji dobitnici postali vrlo zanimljivi tim 'institucijama'.

***
Wiki kaže da su kuni zlatici (zlatnoj kuni) plijen sve životinje koje može savladati, od nejakog laneta i zeca, sve do miša, tetrijeba i sitne pjevice. U stanju je zaklati i odraslu, od zime oslabljenu srnu. Pljačka gnijezda ptica, voli med i slatke plodove (trešanja, šljiva, malina i šumskoga drveća).
Jedna je od rijetkih životinja koje love zbog čiste zabave.
Zanimljivo, zar ne?



Post je objavljen 16.11.2017. u 16:52 sati.