Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Pretorijanci

'Zabranjeni vojnici' – čuvari 'Zabranjenog grada'

Carski čuvari (pretorijanci) dinastija drevne Kine nazivani su 'zabranjeni vojnici'. Utemeljeni su tijekom vladavine dinastije Tang (razvijani kroz dinastije koje redom slijede: Song, Liao, Jin, Xia, Yuan, Ming), a vrhunac dostižu tijekom vladavine dinastije Qing.

Zapravo te 'Manchu dinastije' svoje čuvare (pretorijance) novače u redovima elitnih stališa koji su ustrojeni u sustav 'Osam banera (zastava)'. Taj sustav elitnih borilačkih obitelji ustrojenih u 'Osam banera' bio je središnja institucija Qing carstva.



Sustav su temeljila osam 'Manchu banera', 'osam mongolskih banera' i 'osam kuća kineskih boraca Hanjun'. Svaka od ovih skupina banera imala je tri gornja banera (žuti, bijeli i obrubljeni žuti) i pet donjih banera (obrubljeni bijeli, crveni, obrubljeni crveni, plavi i obrubljeni plavi).

Obitelji banera živjele su u posebnim vojnim garnizonima u blizini većih gradova i bili su posebno privilegirani, povlaštenih položaja u sustavu pravosudnog i pravnog dijela civilnog stanovništva. Dio muških članova pak je iz tih obitelji služio u vojnim garnizonima carskih čuvara.

Te 'Manchu banere' vode i njima direktno zapovijedaju 'Manchu prinčevi' (beile) i neodoljivo strukturom podsjećaju na feudalnu strukturu i logiku japanskih Tokugawa samurajskih društava.

U 'Zabranjenom gradu' (Pekingu) su banerski garnizoni postavljeni neposredno ispred carske palače, stvarajući tako prsten elitnog prostora i vojne obrane neposredno ispred zidova palače, baš kao što je bio slučaj u Edu i većini japanskih gradova dvorca.

Ta imperijalna (craska) pretorijanska straža drevne Kine dijelila se na: 'pinyin ili shiwei' stražare u samoj carskoj palači, 'gabshiyan' stražare koji su čuvali zidine i vrata 'Zabranjenog grada' i 'lingshiwey' osobne tjelohranitelje koji su pratili cara kada je izlazio izvan 'Zabranjenog grada' i carske palače.




Post je objavljen 10.11.2017. u 21:08 sati.