Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREDSJEDNIK EUROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA NJ.E. GUIDO RAIMONDI STIŽE U ZAGREB



REPUBLIKA HRVATSKA I EUROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA




Okrugli stol „Republika Hrvatska - 20 godina pred Europskim sudom za ljudska prava“ održati će se u Novinarskom domu, Perkovčeva 2 u Zagrebu 9. studenoga 2017. s početkom u 16 sati.
U Zagreb stiže predsjednik Europskog suda za ljudska prava Nj. E. Guido Raimondi i sutkinja toga Suda prof. dr. sc. Ksenija Turković koji će se obratiti sudionicima okruglog stola.Okrugli stol zajednički organiziraju Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, Hrvatska odvjetnička komora i Pravosudna akademija. Organizatori smatraju da ovaj okrugli stol predstavlja priliku za razmjenu mišljenja o primjeni konvencijskog prava na nacionalnoj razini i raspravu o izazovima s kojima se hrvatski suci, državni odvjetnici i odvjetnici susreću u tom području.

Radni jezici Okruglog stola su hrvatski i engleski uz osigurano simultano prevođenje.
Budući je broj mjesta ograničen, svoje sudjelovanje na Okruglom stolu prijavite najkasnije do 7. studenoga 2017. na adrese elektroničke pošte: odvak@hok-cba.hr i sstaznik@zastupnik-esljp.hr uz naznanku predmeta: "Okrugli stol - ESLJP"


PROGRAM Okruglog stola najavljen je sa slijedećim osobama i temama:

Potpredsjednica Vlade i i ministrica vanjskih i europskih poslova mr. Marija Pejčinović Burić otvoriti će okrugli stol u 16 sati. Predsjednik Europskog suda za ljudska prava Guido Raimondi govoriti će o temi „Implementacija Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i načelo supsidijarnosti, prof. dr. Ksenija Turković sutkinja Europskog suda za ljudska prava govoriti će o temi „Postupci u odnosu na Hrvatsku pred Europskim sudom za ljudska prava, Štefica Stažnik koja je zastupnica RH PRED Europskim sudom govoriti će o zastupanju, Davorka Lukanović Ivanišević sutkinja Vrhovnog suda RH i članica Stručnog savjeta za izvršenje presude Europskog suda govoriti će o „ ulozi domaćih sudova u izvršenju presuda Europskog suda“
„Praksa Europskog suda za ljudska prava kao hrvatska praksa“ naslov je na koji će se referirati dr. Snježana Bagić zamjenica predsjednika Ustavnog suda RH. „Razvoj primjene Konvencijskih standarda u Hrvatskoj „ tema je dr. Jasne Omejec sada prof. na Pravnom fakultetu u Zagrebu i članice Venecijanske komisije Vijeća Europe. „Pogled unatrag i gdje smo danas“elaborirati će prof.dr. Nina Vajić predsjednica Savjetodavnog panela eksparata o kandidatima za izbor sudaca Europskog suda i bivša sutkinja. Nakon izlaganja govornika, predviđena je rasprava.

Novinar Hrvatskog novinarskog društva Ivica Grčar koji je novinarski pratio Europski sud za ljudska prava u svom kratkom osvrtu na događaj okruglog stola koji se predviđa 9.11. održati u Novinarskom domu u Zagrebu napisao je : „Ako doznaju za održavanje ovog Okruglog stola, oko 9 tisuća izigranih podnositelja tužbi Europskom sudu iz Republike Hrvatske mogli bi doći na taj skup i iz prve ruke zatražiti informaciju o tome što će biti sa njihovim dosad nezakonito eliminiranim tužbama iz postupka na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.Od 2010. godine iz Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu podnositeljima zahtjeva (tužbi) umjesto pisanih i obrazloženih sudskih odluka o (ne)dopuštenosti zahtjeva (tužbi) dostavljaju se pisamca koje je za podnositelje zahtjeva iz Republike Hrvatske dosad u većini potpisala izvjesna Elica Grdinić, bivša sutkinja hrvatskog ”sinkopa” sudišta i isto (bivša?) viša ustavnosudska savjetnica u Ustavnom sudu Republike Hrvatske.
Na takav način se iz postupka na Europskom sudu eliminiraju predmeti za koje (bivši?) službenici hrvatskog sudišta ocijene da ne bi trebalo pustiti u sudsku proceduru.
Prema procjenama iz Hrvatske je na taj način dosad eliminirano oko 9 tisuća tužbi, a prema podacima Europskog suda za ljudska prava u Europi više od 162 tisuće zahtjeva (tužbi) i predmeta (uglavnom iz tranzicijskih zemalja).

Na Okruglom stolu bi trebalo javno postaviti pitanje sudionicima što će biti sa najmanje oko 162 tisuća dosad iz sudskog postupka na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu nezakonito eliminiranih tužbi?

O kritici prakse Europskog suda za ljudska prava održan je 2013. godine isto u Domu novinara Okrugli stol, a dvije publikacije (web izdanja) o uskraćivanju prava pristupa hrvatskim građanima Europskom sudu možete pogledati na ivicagrcar.weebly.com
S poštovanjem, Ivica Grčar, slobodni novinar


“ Sprečavanje informacija – o uskraćivanju prava pristupa Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu “ NOVINARSKO ISTRAŽIVANJE – IZVJEŠTAJ I DOKUMENTI je publikacija koju je priredio i uredio novinar Ivica Grčar, a predstavljena je 23. 1. 2017 u Gradskoj knjižnici na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Na http:agropolitika.blog.hr 31.1. 2017
o predstavljanju te publikacije napisala sam tekst s nadnaslovom :
IZMANIPULIRANI NA DOMAĆIM SUDOVIMA A ONDA I NA EUROPSKOM SUDU ZA LJUDSKA PRAVA U STRASBOURGU i naslovom
ISKLJUČIVANJE HRVATSKIH TUŽBI SA EUROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA
BEZ PISANIH I OBRAZLOŽENIH SUDSKIH ODLUKA ! ( Margareta Zouhar Zec)









Post je objavljen 07.11.2017. u 10:31 sati.