Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Konjuh planinom…

Ovo sam objavio na facebook prekjučer. Sređujući svoje bilješke, a sa željom da više objavljujem na blogu, prenosim ovdje.

Prenosim s portala znaci.hr, koji na naslovnici svaki dan objavljuje što se događalo na taj dan u doba 2SR. Podaci su preneseni iz knjige "Hronologija oslobodilačke borbe naroda Jugoslavije 1941.-1945", Beograd: Vojnoistorijski institut, 1964.

Konjuh planinom (iz filma)30 listopada 1941.: Delovi Birčanskog i Ozrenskog NOP odreda (oko 400 boraca) posle teških dvodnevnih borbi razbili Prvi bataljon 8. domobranskog pešadijskog puka i zauzeli selo Stupare. Time je spojena slobodna teritorija Birčanskog i Ozrenskog NOP odreda, odsečen Kladanj od Tuzle i uništen tuzlanski vodovod. Ranjen u toj borbi, na putu za bolnicu podlegao je ranama Pejo Marković, husinski rudar, narodni heroj.« (Hronologija, 1964:126)

Sahranjen je na vrhu planine Konjuha. Pri prelazu Grupe istočnobosanskih udarnih bataljona (odnosno 6. istočnobosanske brigade) preko Konjuha 26. svibnja 1942., grupa suboraca Petra Markovića Peje, u znak sjećanja na mrtvog druga, zaboli su crvenu zastavu na mjestu gdje je pokopan. Inspiriran tim događajem, partizan i pjesnik Miloš Popović Đurin je napisao stihove, koje je kasnije uglazbio Oskar Danon. Tako je nastala jedna od najpopularnijih partizanskih pjesama "Konjuh planinom". .

Pjesma je bila i naslovna tema filma "Konjuh Planinom" iz 1966., redatelja Fadila Hadžića i scenariste Meše Selimovića, za koju je muziku napisao Oskar Danon.

Pjesmu Konjuh Planinom obradio je i izvodio sastav Azra 1980-ih. U obradi Đonija Štulića, originalni stihovi su malo promijenjeni. Heroj i pjesma žive i dalje, modificirani u aktualnim obradama. S SH-wikipedije prenosim:

Početkom 2014. u istom kraju pjesma je korištena prilikom protesta nezaposlenih, osiromašenih i obespravljenih, a lokalni portali parafrazirali su narodnu "Drumovi će poželjet Turaka, a Turaka nigdje biti neće". "Sjetiće se hajvan partizana, al partizana više nikad biti neće, ali će zato biti sve više i više nezaposlenih, gladnih i pokornih hajvana u novokomponovanoj demokratiji, hajvana kojim se šatro-poštuju njihova ljudska prava, a za vrijeme komunista ili partizana, ko biva, nisu se poštivala."

Ideje tadašnjih komunista su pokpane, ali vrednote nisu.




Post je objavljen 01.11.2017. u 12:49 sati.